Kateri dve stvari moraš narediti, ko otrok trmari?

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kateri dve stvari moraš narediti, ko otrok trmari?

Piše Ana Bešter Bertoncelj

Postaviš mejo in ljubeče poslušaš

Večina staršev, kadar se otrok obnaša tako, kot starš tega ne želi, otroka kaznuje, »vzgaja«, mu razlaga, kaj je prav in kaj ne, ga prepričuje, mora stati v kotu, gre na »time out« stolček ali ga celi fizično kaznuje.

Kadar otrok začne iztirjati, takrat vam daje jasen signal, da njegov prefrontalni korteks, ki je zadolžen za razmišljanje, ni več aktiven. Krmilo so prevzeli drugi deli možganov, zato nima nobenega smisla, da naslavljate prefrontalni korteks. Otrok najprej potrebuje stik z vami, saj mu to omogoča, da spet začuti varnost, da se lahko pomiri. Limbični sistem je kot radar, ki neprestano skenira okolje. In ko zazna, da je varno, se cel sistem lahko pomiri. Ko se bo otrok pomiril, bo otrok spet vključil prefrontalni korteks in otrok bo spet lahko razmišljal. Več takšnih izkušenj ima otrok, boljšo samoregulacijo premore, večkrat bo v situacijah, ki so zanj težke, lahko ohranil mirnost in naredil tisto, ker je zaželeno.

Tvoj primarni cilj torej ni, da prekineš nezaželeno vedenje, ampak je tvoj primarni cilj, da otroku pomagaš, da se pomiri, ker bo na ta način lahko sam začel razmišljati. Hkrati pa ustaviš tudi nezaželeno vedenje. Smiselno je torej, da takrat, ko otrok začne iztirjati, pridete blizu, mu postavite mejo brez groženj, brez agresije, brez jeze. Umirjeno in jasno. Mejo postavite fizično in z besedo. Vendar to mejo poveste tako, da bo otrok čutil, da ste tukaj zanj zato, da mu pomagate, ne zato, da ga kritizirate. Vaš otrok potrebuje zaveznika. In najbolj potrebuje zaveznika takrat, ko je najbolj nemogoč. To mu najbolj in najhitreje pomaga, da se pomiri. Pomembno je, da ste pri tem mirni, ne živčni, jezni ali celo agresivni. Tvoje besede so lahko: »Ne dovolim, da tepeš bratca.«, »Ne dovolim, da mečeš igrače.«, »Ne. To igračo ima zdajle Jaka.«, »Vem, da si želiš, da kupim sladoled.« Tukaj lahko uporabite zrcaljenje, validacijo in empatijo. Govori počasi. Ljubeče. Ne pozabi, da si otrokov zaveznik na poti do pomiritve. Otrok potrebuje mejo, da lahko ob njej pride v stik s tem, kaj se dogaja v njem.

Drugo darilo pa je ljubeče poslušanje. Ljubeče poslušanje je tisto, ki je zdravilno v celotnem procesu. Objem, dotik in očesni stik omogočajo otroku, da odloži svoje čustveno breme in se hkrati napolni s tvojo pozornostjo. Zelo verjetno je, da bo ob takšnem ljubečem poslušanju otrok imel intenzivno reakcijo, saj bo izkoristil tvojo ljubečo pozornost, da bo odložil čim več tenzij, ki so se nabrale in nabirale v njem.

Postavljanje mej otroku na ta način, je globoko povezujoč proces in darilo za otroka, saj mu omogoča, da čuti vašo varnost, vašo povezanost in ljubezen, hkrati pa mu omogoča samoregulacijo in integracijo. Vendar je za starša velik izziv, saj se lahko ob tem zbujajo in ponovno stimulirajo starševe nepredelane zgodbe. Zato je to lahko lepa priložnost za rast in razvoj obeh, saj se starš uči nežnosti, umirjenosti, potrpežljivosti, stabilnosti in ljubeče prisotnosti.

Ana Bešter Bertoncelj

Ana Bešter Bertoncelj

Sem magistra sociologije, ki sem že v svoji magistrski nalogi z naslovom »Povezanost med otrokovo navezanostjo na mater in njegovim socialnim razvojem«, raziskovala odnose in navezanost. Svoje znanje o odnosih sem nadgradila na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani, kasneje pa sem se dodatno izobraževala iz transakcijske analize in dosegla naziv TAP (Transactional Analyst – Psychotherapist).

Ker me še posebej zanimajo partnerski odnosi, sem tudi Imago terapevtka. Od leta 2006 delam v svoji zasebni praksi s posamezniki, pari in starši. Vodim predavanja in delavnice, zadnje časa pa se vse bolj posvečam vzgoji in delu z mamicami.

Sem avtorica knjige za osebno rast Otrok v meni in otroške knjigice Torta velikanka. Že več let sem kolumnistka v reviji Lady.

Najdete me na FB strani Ljubeča mama.
Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 12 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor