Kritika in samokritika, pohvala in samopohvala

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kritika in samokritika, pohvala in samopohvala
Piše Elena Kecman, univ. dipl. pedagoginja, specializantka psihoterapije – transakcijska analiza

V odnosu z otrokom je primerno podajanje kritik in pohval še kako pomembno! Od tega, kakšna sporočila mu dajemo, je odvisno, kako bo videl sam sebe. Se pravi, kakšna bo otrokova predstava o sebi oz. njegova samopodoba. Obenem pa gre pogosto za preslikavo lastnega videnja sebe kot osebe. Če sami sebe (v notranjem govoru ali pa naglas) preveč pogosto in neprimerno kritizirate, obstaja velika možnost, da boste takšne kritike uporabili tudi v odnosu z otrokom in bo otrok na enak način kritičen do sebe.

Najprej bom podala nekaj primerov primernih pohval: »Lepo si pospravil svojo sobo.«, »Hvala, ker si pospravila mojo majčko.«, »Zelo lepo si povedala zgodbo.«, »Lepo si se vedel na telovadbi.« – to so pohvale dejanj/vedenj. »Pametna punčka si.«, »Lep fant si.«, »Zelo si potrpežljiv, ko je treba počakati v trgovini.«, »Si pa prav spretna s škarjami.« – pohvale osebnosti.

Nekaj primerov primernih kritik otrokovega vedenja/ dejanja: »Ne smeš metati stvari po tleh.«, “Ni lepo, da si pokazal sošolcu jezik.”

Nikoli ne kritiziramo otrokove osebnosti npr. »Neroda ena.«, »Kakšen fant pa si?«, »Nesramna si.«. Vsako kritiko izrazimo le kot kritiko vedenja ali dejanja: npr. »Pazi, kako hodiš in se boš manj spotikal.« namesto »Neroda ena.«

Obenem ne pozabite nase. Ne rečejo slučajno, da so otroci kopije staršev. Tudi zase uporabljajte le primerne kritike in pohvale. Pohvalite se, ko ste zadovoljni z nečim, kar ste naredili, pohvalite sebe kot osebo, kot ženo/moža, mamo/očeta, sodelavko-ca, prijatelja-ico … Čisto vsak človek si zasluži pohvale in to vsak dan.

Na koncu vsakega dneva premislite, kaj vse ste naredili: zase, za otroke, za partnerja-ko, družino, v službi, za prijatelje, za dom. Najbrž boste kar presenečeni! S tem, ko boste začeli bolj ozaveščati svoje dejavnosti, boste tudi osebnostno bolj izpolnjeni. Verjamem, da boste vsak dan našteli veliko tega, kaj se je dogajalo, kaj vse ste naredili in si nato podali kar nekaj lepih pohval – tako za dejanja kot osebne pohvale. Naj bo to vaša naloga – vaše darilce sebi  za vsak dan in počasi bo prešlo v navado, da boste to delali mehanično in sproti, v vaših mislih.

Bodite zgled svojim otrokom tudi na tem področju. Imejte se radi, negujte svoj odnos do sebe in to se bo pozitivno odražalo na vašem notranjem počutju in prav tako na bolj kakovostnem odnosu z otroki in partnerjem-ko.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor