Razvoj devetletnika

Vaš otrok je star devet let in njegova vedno večja neodvisnost od družine postaja čedalje bolj očitna. Devetletnik še vedno potrebuje občutek varnosti, ki jo dobi od staršev in še vedno potrebuje njihovo pomoč. Prav tako mu starši predstavljajo vzornika, ampak sedaj prihaja čas, ko se bo devetletnik začel obnašati veliko bolj samoiniciativno in si bo sam izbiral svojo družbo.

Razvoj devetletnika

Socialni razvoj devetletnika

Četudi so močna prijateljstva, ki jih vaš devetletnik sklene, dobra za zdrav razvoj otroka, lahko zaradi pritiskov sovrstnikov pade pod vpliv drugih. Zato je zelo pomembno, da smo starši pozorni na morebitne negativne vplive iz okolice in se z njim o tem tudi pogovarjamo.

Otroci, ki imajo pozitivno samopodobo, se bodo bolj verjetno zmogli upreti pobalinskim idejam drugih otrok in tako se bodo bolj verjetno izognili negativnim odločitvam. Starši smo pri tem pomemben člen in lahko veliko prispevamo k temu. Kako? Tako, da v otroku prebudimo občutek samospoštovanja, jim priučimo prave vrednote in občutek za odgovornost. Tako bomo povečali zmožnost našega devetletnika, da se bo lažje zoperstavil najstniškim upornikom, ki mu bodo prekrižali pot.

Telesni razvoj devetletnika

Pri devetletnikih se začenjajo pojavljati prve razlike v razvoju med deklicami in dečki, prav tako pa se pojavijo prvi znaki pubertete. Vseeno pa tako dečki kot deklice še naprej sorazmerno rastejo v višino in pridobivajo na teži ter pridobivajo na koordinaciji in moči. Pri deklicah se lahko zgodi, da nenadno zrastejo v višino in so tako pri starosti devetih let višje in težje od dečkov v enakem starostnem obdobju.

Otroci so v tem obdobju nekoliko ranljivi in občutljivi glede njihove telesne podobe. Lahko se celo pojavijo začetki motenj hranjenja. Zato je zelo pomembno, da starši svojim devetletnikom zagotovimo uravnoteženo, zdravo prehrano in se čim bolj izogibamo ”junk food” oz. nezdravi prehrani. Zelo pomembna pa je tudi telesna aktivnost in gibanje na svežem zraku.

Kognitivni razvoj devetletnika

Govor devetletnika je razvit do te mere, da je že skoraj na govorni ravni odrasle osebe. Prav tako devetletnik razume in zmore uporabljati razširjen besednjak in razume kompleksno sestavljene stavke. Devetletnikovo razmišljanje je samostojnejše, načrtovanje vnaprej mu gre bolje od rok, prav tako pa razmišlja vse bolj kritično.  Napredovala sta tudi njegova sposobnost odločanja in organizacijske sposobnosti.

Koncentracija devetletnika je že veliko boljša in običajno se devetletniki intenzivno zanimajo za svet okoli njih. Prav tako jih zelo zanima, kako stvari delujejo.

Devetletniki pogosto namenijo veliko svojega časa za aktivnosti, ki jih zanimajo. Prav tako prebirajo različne vsebine in se želijo poglobiti in naučiti več o stvareh, ki jih zanimajo. Devetletniki že izražajo svoje misli in mnenja o določeni tematiki.

Devetletniki razumejo, da so predmeti lahko razvrščeni v kategorije in pogosto uživajo v zbirateljstvu. Devetletniki lahko računajo matematične operacije, kot je seštevanje in odštevanje z večmestnimi številkami, razumejo in uporabljajo ulomke, organizirajo podatke in razumejo enostavno geometrijo.

Otroci te starosti lahko podajo natančen povzetek dogodkov in vsebine, prav tako pa lahko zaključijo kompleksnejše šolske projekte, čeprav se lahko zgodi, da se mnogi devetletniki s težavo spopadajo z vedno težjimi nalogami in vedno večjimi obveznostmi v šoli.

Socialni in čustveni razvoj devetletnikov

Devetletniki so čustveno zrelejši in se vedno bolje spopadajo z raznimi frustracijami in lažje opravijo s konflikti. Pojavljajo se prve spremembe razpoloženja in izbruhi jeze. Vendar devetletnik že začenja obvladovati svoja čustva in si zato tudi bolje opomore od čustvenih izbruhov.

Samokontrola je pomembna za otrokov občutek sposobnosti in dosežkov. Kljub temu, da je faza ”pošasti izpod postelje” že mimo, lahko devetletnik bolj čuti pritisk zaradi potrebe po uspehu in lahko čuti tesnobo predvsem zaradi šolskega uspeha. Čeprav je vaš devetletnik čedalje bolj neodvisen, ne pozabimo, da še vedno potrebuje podporo in občutek varnosti s strani staršev.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

WebMD

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor