Jaz nisem OK, ti nisi OK, ampak to je OK

Jaz nisem OK, ti nisi OK, ampak to je OK

“Ring the bells that still can ring. Forget your perfect offering. There is a crack in everything; that’s how the light gets in.”(Leonard Cohen)

“Naj zvonijo zvonovi, ki še lahko. Pusti žtrvovanje za sabo. Razpoke so povsod; skozi njih posveti svetloba.” (Leonard Cohen)

Predstavljajte si, da je občutek krivde kot rdeča utripajoča lučka na armaturni plošči. Ko jo zagledate:

  1. podvojite svoja prizadevanja, da dosežete kar ste si zadali, tudi če vam to povzroča stres in glavobol
  2. krivite sami sebe
  3. iztrgate žice, da lučka neha utripati in si privoščite pijačo
  4. hvaležni ste za opozorilo in jo izkoristite kot priložnost za rast. Namesto da bi grajali sami sebe, kako slabi starši ste svojim otrokom, poskrbite zase.

Raziskave kažejo, da je odgovor 4. najboljša strategija. Še posebej, če si priznate, da v danem trenutku dajete vse od sebe in delate najboljše, kar znate. Ignoriranje težav ne pomaga, tudi če krivite sami sebe ne pomaga, še manj pa vztrajanje pri perfekcionizmu.

Niste popolni, prav tako ni popoln vaš otrok. Ste samo človek, z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi, kot vsi ostali.

Veliko staršev misli, da biti ‘super starš’ pomeni biti boljši človek. Toda pehanje za perfekcionizmom ne vpliva dobro na počutje v družini. Če ste zmeraj pozorni na to, kar ni dovolj dobro, boste zmeraj videli samo napake. Tudi otrokom dajete občutek, da niso dovolj dobri. Če sebe ne obsipate z brezpogojno ljubeznijo, je tudi vaši otroci ne morejo biti deležni.

Če pa sprejmete dejstvo, da je OK, tudi če vi ali vaši bližnji niso OK, potem postanete bolj ljubeči in sočutni, pripravljeni odpuščati sami sebi in tudi drugim. Ko odprete svoje srce, postanete srečnejši in pomirjeni sami s sabo.

Zato se otresite krivde in ne sledite mitu o popolnem starševstvu. Opomnite se, da kar otroci resnično potrebujejo, je vaš vzgled, kako biti prijazni, ljubeči in dostojanstveni v vsej svoji nepopolnosti. Ne bodo se spominjali, kaj ste nosili oblečeno ali kako pospravljeno stanovanje ste imeli. Bo pa jim ostalo v spominu, kako ste se znali opravičiti za svoje napake in kako ste reševali težave, ko so se pojavile.

Sprostite se. Skačite po jesenskem listju s svojimi otroci. Za večerjo pripravite korenje in sendviče z arašidovim maslom. Odpovejte sestanek in preživite ta čas v družbi otrok. Vso nedeljo ostanite v pižamah, zgradite trdnjavo in odigrajte bitko z blazinami.

Dopustite si delati napake, dopustite si včasih izreči napačne stvari svojim otrokom. Ne krivite se zaradi tega ampak izkoristite napake za lastno rast. Ko ste jezni, se umaknite, namesto da začnete kričati. Ne merite moči, raje se povežite s svojim otrokom in poskusite gledati na stvari z njihove perspektive.

Ko se boste otreseli potrebe po perfekcionizmu in po tem, da imate zmeraj prav, boste svobodneje zadihali. Lažje se boste povezali z vašim otrokom in poglobili odnos.

Presenečeni bi bili, za kako popolne vas imajo vaši otroci.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor