14 genialnih citatov dr. Komarovskega

Jevgenij Olegovič Komarovski je med najbolj znanimi in najbolj priznanimi pediatri na ozemlju bivše Sovjetske zveze.  Je doktor medicinskih ved, TV voditelj in avtor 15 knjig o vzgoji otrok. Dragocene informacije o zdravju in vzgoji predaja na zelo razumljiv način, zaradi česar ga spoštuje mnogo ljudi.

14 genialnih citatov dr. Komarovskega

Izbrali smo 14 njegovih nasvetov, s katerimi je pomagal stotisočem staršev:

1. 100% odraslih prebivalcev ve, kako delati otroke, vendar 99,9 % ne ve, kaj potem početi z njimi.

2. Dobro duševno počutje matere, ki skrbi za otroke, je največja naloga očeta. Oče je tisti, ki mora reševati težave s sorodniki in sosedi.

3. Srečen otrok je predvsem tisti otrok, ki je zdrav, in šele potem otrok, ki zna brati in igrati violino.

4. Srečen otrok je otrok, ki ima tako mamo kot očeta, ki imata ne samo dovolj časa imeti radi otroka, ampak tudi imeti rada en drugega.

5. Ne kvaliteta pediatrov ne njihovo število ne bosta rešila otrokovih zdravstvenih težav. To je nemogoče predvsem zato, ker je njegovo zdravje v veliko večji meri odvisno od mame in očeta, kot od vseh pediatrov skupaj.

6. Otrok nobenemu ni nič dolžen.

7. Ko k meni pridejo starši bolehnih otrok, jim pogosto svetujem, naj si omislijo psa. Zato, ker je pes razlog, da starši dvakrat dnevno peljejo ven tudi otroka.

14 genialnih citatov dr. Komarovskega

8. Če je vaš otrok celo leto bolehal, če ni tekel, ima lahko obisk vasi (morda samo 30 km iz mesta raste gozd in teče reka) boljši učinek na njegovo zdravje kot počitnice na Sredozemskem morju, pa čeprav v hotelu s petimi zvezdicami.

9. Prav tak mora biti normalen otrok – suh in aktiven.

10. Prepričan sem, da se večina otrok rodi zdravih, a jim zdravje kvarijo … starši in zdravstveno osebje.

11. Ko se rodi otrok – človeški mladič – je biološka stvaritev, tako kot volkec, medvedek, prašiček … Zato je v prvi fazi življenja osnovna naloga, da se držimo biologije, šele potem se bomo ukvarjali s sociologijo.

12. Bistvo in ideologija plenic za enkratno uporabo je v naslednjem: otrok ne potrebuje plenic. Te so potrebne materi!

13. Sreča in zdravje družine sta najpomembnejša. Družina se mora obnašati v skladu s potrebami družine, ne v skladu s potrebami otroka. Jaz si ne morem predstavljati, da moj otrok dobi čokolado in je ne razdeli na štiri dele.

14. Kar je najpomembneje: ti nisi središče vesolja. Mi kot družina – to je središče vesolja. Dobri ljudje so vedno in povsod do vseh dobri. Deli dobro: razpoloženje, hrano, stvari. Ne jamraj.

adme.ru

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor