Zakaj je teta pomembna oseba v življenju vsakega malčka

Poleg tega, da so bližnje sorodnice, imajo tete pomemben vpliv na otroka, popolnoma drugačen od tistega, ki ga imajo starši, a vseeno zelo pomemben. Tete lahko z otroki svojih bratov in sester razvijejo zelo pristen in poseben odnos.

Zakaj je teta pomembna oseba v življenju vsakega malčka

Teta je “cool” odrasla oseba

Glede na to, da nima starševske odgovornosti, lahko teta v tem odnosu enostavno pokaže svojo otroško stran. Spomini na teto se v glavnem vežejo na zabavne trenutke, šale in igre. Teta lahko pusti domišljiji prosto pot in je pravi zabavljač.

Teta je zanesljiv zaveznik

Pogosto se lahko otroci s tetami pogovarjajo o temah, o katerih jim je s svojimi starši nerodno govoriti. Teta daje odlične nasvete brez predsodkov, hrani skrivnosti in odkrito govori o svojih izkušnjah. Teta je lahko prava zakladnica nasvetov.

Tukaj je, ko ostali nimajo časa

Teta bo našla čas, da bo zašila oblekico za punčko, peljala otroka na predstavo ali koncert ali se enostavno zaigrala z njim. Teta je lahko pomemben del življenjske izkušnje otroka. Tu je prav takrat, ko je potrebna: pred odhodom v šolo, na rojstnem dnevu, na športnih tekmovanjih, na maturi, na poroki … Otrok se lahko v prisotnosti svoje tete počuti zelo posebnega.

Teta je vzor

V tem sodobnem času so otroci bolj kot kdajkoli pod vplivom medijev in prijateljev, ki pa jim niso vedno pozitiven vzor. Teta je tista, ki jim lahko da drugačen primer družine, kariere, odnosov, hobijev ali vrednot.

Teta je družina

Glede na to, da je teta odraščala z otrokovim očetom ali mamo, lahko najbolje razume otrokove frustracije in težave ter njegova stališča. Ko so otroci v konfliktu s svojim starši, še posebno v najstniški dobi, je lahko teta v veliko korist. Če se otroci ne morejo zaupati svojim staršem, se bodo lahko zaupali teti, ona pa je lahko dober mediator pri družinskih nesoglasjih.

Teta lahko nadomesti starše

Seveda, ne dobesedno, a ko sta, na primer, mama in tata zasedena ali sta na potovanju, lahko tete veliko pomagajo z zagotavljanjem pozornosti in naklonjenosti. Poleg tega lahko govorimo tudi o praktični pomoči. Če je mama odsotna, lahko teta pripravi kosilo ali pomaga pri gospodinjskih opravilih. Teta lahko otroku poleg staršev postane najbližja oseba.

Teta spodbuja in opogumlja

Teta bo vedno podpirala otroka in bo bila njegova najbolj strastna navijačica, na katerem koli področju: športu, hobiju, šoli ali kakšni drugi interesni dejavnosti. Če se otrok  sooča z neodobravanjem, bo teta vedno našla način in otroka spodbudila. Tete so lahko največji oboževalci svojih nečakov in nečakinj, kar otrokom daje poseben občutek pripadnosti.

novi.ba

 

Ocena:
[Skupaj: 10 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor