Vaši otroci nočejo sodelovati? Ponudite jim možnost izbire

Vaši otroci nočejo sodelovati?  Ponudite jim možnost izbire

Dajanje možnosti  izbire  je lahko eno izmed najbolj učinkovitih orodij staršev v življenju z majhnimi otroki. To je skoraj tako, kot bi v rokah držali čarobno paličico, ta pa je učinkovita vsaj dokler otroci ne dopolnijo okoli petega leta starosti.

Po mnenju strokovnjakov je potrebno z besedami dobesedno kar »ustreliti« in otrokom ponuditi izbiro kot npr. »Želiš to držati v levi ali desni roki?«

»Želiš iti v posteljo sedaj ali čez pet minut? Velja, torej imava dogovor, da odideš v posteljo točno čez pet minut?«

Zakaj je ta mali trik tako zelo učinkovit? Ker je to tako imenovana win-win rešitev (zmagata oba). S to metodo ponujate otroku samo izbire, ki se skladajo z vašimi željami, zato ste z izidom lahko vedno zadovoljni. Otroci pa se tudi lahko odločijo, imajo izbiro in so tudi na koncu srečni. S tem se izognete uporabi moči, ker otroka ne silite, da mora nekaj narediti česar noče, ampak lahko izbira in je tako sam odgovoren za svojo odločitev. Nihče ni rad prisiljen nekaj storiti. V situacijah, kjer otrok lahko izbira med možnostmi, tudi veliko bolj učinkovito sodeluje.

Torej, kako lahko  uporabite to »čarobno palico«?

Otroku dajte omejene možnosti

Naj bodo te čim privlačnejše za otroka, vendar morate izločiti vse tiste možnosti, ki so za vas nesprejemljive.

Za majhne otroke ali otroke, ki so zlahka preobremenjeni, je najboljša t.i. ali-ali izbira

“Mudi se. Želiš sam obuti svoje čevlje ali želiš, da ti jih obujem jaz?”

Ko otroci postanejo starejši, lahko tudi izbire postanejo bolj zahtevne

“Če želiš, lahko nehaš hoditi na nogomet, ampak kateri šport pa misliš, da bi rad poskusil? Nekaj moraš izbrati.”

Metoda izbire se lahko uporabi za pomoč otrokom pri spopadanju z lastnimi čustvi in željami

 »Takoj, ko boš opravil domačo nalogo, ti bom pomagal izrezati tisto bučo. To je tvoja izbira, vendar vem, da bi želel bučo izrezati čim prej.« Otrok odlaša s svojo domačo nalogo, vendar mu z izbiro pomagaš, da  se motivira in spoprime s tem.

Izbire lahko otroke učijo posledic

“Veš, da se tvoj klavirski nastop bliža. Dodatna vaja ti bo pomagala, da se boš počutil bolj samozavestnega, vendar to je tvoja  izbira.” Ne ponudite izbire, s katero ne boste mogli živeti. Ker ne želite, da bi se na nastopu vaš otrok osmešil, boste s takšnim načinom mogoče pomagali pri otrokovi zavzetosti za dodatno uro vaje.

Zapomnite si, da empatija podvoji učinkovitost dajanja izbire

Empatija pomaga otroku, da se počuti razumljenega, zato je manj vznemirjen in manj trmast. To pomeni, da je bolj verjetno, da bo dejansko lahko izbral in nadaljeval.

Morda razmišljate o izbiri kot starševski aikido. Namesto, da bi se na otrokovo upiranje odzvali s silo – ki ustvarja boj za premoč in še večji odpor – potrjujete njegovo pravico do določenega nadzora, vendar v mejah, ki ste jih vi določili. Rezultat: srečnejši, bolj sodelujoči otrok, ki ve, da ste na njegovi strani.

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor