Sedem stvari, ki se jih bodo otroci resnično spomnili, ko odrastejo

Katerih stvari se vi spomnite iz vašega otroštva? So to prizori, ki se jih spominjajo vaši starši in prijatelji ali nekaj čisto drugega? Se spomnite prav tistega rojstnodnevnega darila iz leta 1985? Ali v vaših mislih prevladujejo delčki kot so npr.: kako je mama reagirala, ko je zagledala očeta, domače vzdušje, šolske predstave, na katere so prišli vsi (ali mogoče niso), kam ste šli na počitnice, kako ste se počutili, ko ste se hoteli pogovarjati s svojimi starši itd? Stavimo, da je najverjetneje to drugo.

Sedem stvari, ki se jih bodo otroci resnično spomnili, ko odrastejo

To je normalno, ker obstaja nekaj stvari, ki otrokom med odraščanjem ostanejo v spominu. Spomnite se tega, ko načrtujete svoje prioritete in se osredotočite na prave stvari, ker se bodo takih stvari o vas otroci spominjali.

Izkušnje in pustolovščine, ki ste jih doživeli skupaj

Izkušnje so tisto, kar zbližuje družine in tisto, kar resnično ostane, ne stvari. Zato se vaš otrok ne bo spomnil vsake igračke, ki ste mu jo kupili za rojstni dan ali koliko sladoleda ste pojedli, ampak se bo spomnil, da ste šli skupaj na sladoled in se smejali, spomnil se bo, da je bil takrat srečen in vznemirjen, ker so to vtisi, ki ostanejo z nami vse življenje.

Pozitivne stvari, ki ste jim jih dali

Veliko lepih stvari je, ki jih lahko namenite otroku, da bi se počutil posebnega – “Ponosna sem nate”, “Zaradi tebe je naša družina boljša” ali “Ti si res dober prijatelj”. Tem stavkom je skupno to, da vsi poudarjajo dobre lastnosti otroka. Če začnete s tem že zelo zgodaj, dajete otroku v ospredje pozitivno in ne negativno in to je zagotovo nekaj, kar si bo zapomnil.

Ko ste odložili telefon in se posvetili samo njemu

V današnjem času napredne tehnologije se pogosto dogaja, da posebne trenutke opazujemo skozi kamero telefona in tako zamudimo drobne stvari, ki bi jih otroci radi podelili z nami, ker nismo dovolj prisotni v tem trenutku. Ko otroku dajete vso pozornost (ko odložite telefon), bo čutil, da ste povsem njihovi in občutil bo, da je ljubljen. Otroci vedo, da jih imate radi, v teh posebnih trenutkih pa to še posebej opazijo, ker ste vse pustili, da bi svoj čas namenili samo njim.

Kako ste se vedli v težkih situacijah

Vi ste otrokom vzor in vodja, saj negotovo stopaj skozi življenje in so ranljivi. Ko pridejo težki časi, kot so takrat, ko se morate boriti s kakšno boleznijo v družini, se bo otrok spomnil načina, kako ste o tem govorili, če so se počutili varno in mirno in kako ste se vi odzivali.

Kako vi in vaš partner ravnate z drugimi odraslimi (in drug z drugim)

Otroci se  od vas neprestano učijo. Tudi ko boste nekoga ogovarjali za hkrbtom ali se grdo vedli do neke osebe, bodo otroci to pobrali in mislili, da je v redu, če se bodo tudi sami tako vedli. o ste doma z otroki in družino, se trudite s partnerjem pogovarjati na pozitiven način s polno ljubezni in spoštovanja. Tako bodo otroci imeli dober zgled.

Ko vas ni bilo poleg, ko so vas potrebovali

Čeprav zveni zelo negativno, je tudi to pozitivna stvar. Čeprav se bo spominjal nekaterih priložnosti, v katerih niste mogli biti poleg njega, je to v redu, ker je to sestavni del življenja, preprosto nemogoče je, da ste vedno tu. Otroci pa se bodo spomnili tudi, ko so prvič nekje prespali brez vas ali ko se je prvič zgodilo nekaj tako pomembnega, da so tekli  domov, da bi vam povedali. To so stvari, ki se jih bodo kot odrasli spomnili.

Kako ste se vedli pod pritiskom in stresom

Življenje ni vedno z rožicami postlano in ni treba, da je. Vaši otroci bodo oponašali vaše vedenje, ko ste pod stresom. Normalno je, da je treba narediti domačo nalogo, večerja ni pripravljena, vi pa se počutite, da boste eksplodirali. Če ste tip, ki se zlomi in ohromi pod pritiskom, bodo otroci to občutili. Če želite, da vaš otrok odraste v osebo, ki dobro prenaša stres, se morate tudi sami tako vesti.

Najbolja mama na svetu

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor