3 nasveti za manj stresen pričetek šole

Ko gredo naši otroci prvič v šolo ali pa v višji razred, je to stresno zanje, nič manj pa tudi za nas starše.  Otroci so zelo intuitivna bitja in če smo starši v stresu, bodo to občutili tudi oni.

3 nasveti za manj stresen pričetek šole

 

Nekaj nasvetov, kako lahko zmanjšamo tovrstne strahove in skrbi:

1.   Pomembno je, da starši najprej poskrbimo zase. Kadarkoli smo prestrašeni in v skrbeh glede tega, kaj vse gre lahko v šoli narobe, to čutijo tudi naši otroci. Razmislimo, kaj bi lahko naredili drugače, da bi se sprostili in umirili: če smo utrujeni od dela, si vzemimo nekaj časa za počitek, če nas skrbi pričetek šole, nam bo pogovor s partnerjem  ali drugo odraslo osebo pomagal sprostiti se in predelati svoja boleča čustva, dvome in skrbi. Če se bomo starši sprostili, bo to pomirilo tudi naše otroke.

2.   Ne pripovedujmo otrokom samo tega, kako jim bo v šoli zabavno, kaj vse zanimivega se bodo učili in na kakšne nove aktivnosti se bodo vpisali. Taki pogovori namreč otrokom ne pomagajo priti v stik z lastnimi neprijetnimi čustvi – dvomi, negotovostjo in strahom pred spremembo. Da bi otroci lahko prišli v stik z njimi, je pomembno, da se o tem pogovarjamo. Tako na primer lahko vprašamo otroke, česa jih je strah, kaj jih skrbi, česa se veselijo itn. Lahko jim povemo tudi, kako smo se mi počutili in kaj nas je skrbelo, ko smo morali v šolo.  Kadarkoli se bomo z otroki pogovarjali o naših in njihovih čustvih, jim bo to pomagalo, da jih bodo lažje predelali. Z učinkovitim pogovorom jim lahko starši pomagamo, da se prej znebijo neprijetnih čustev, stresa, strahov in skrbi in tako vplivamo na njihov občutek varnosti in uravnoteženosti.

3.   Starši se lahko izognemo marsikateri težavi z otroki, če se o poteku šole vnaprej pogovorimo z njimi: pogovorimo se o vsem, kar potrebujejo za boljšo organizacijo pri pisanju domačih nalog in učenju in o času, ki ga bodo čez dan namenili sprostitvi in počitku. Otroci bodo bolj motivirani za sodelovanje, če jih bomo vključili v pogovor, načrtovanje in iskanje rešitev. O nekaterih opravilih lahko otroci izdelajo barvne plakate in jih izobesijo v svojo otroško sobo.

Obstaja več načinov, kako pomagati staršem in otrokom sprostiti stresne snovi v telesu in se umiriti. Če želite individualna svetovanja in coaching, mi pišite in pomagala vam bom, da se boste počutili bolj pomirjeni sami seboj.

Otroci so veliki pokazatelji stresa, stiske in globoko potlačenih čustev nas staršev, zato so taki pogovori s coachem lahko veliko darilo za starše in otroke.

Pogovore izvajam osebno in po skypu.  Vse, ki zanima svetovanje, mi pišite na mail:  info@pozitivnavzgoja.si in rezervirajte termin.

Klara Bajec, svetovalka in certificirana trenerka za pozitivno starševstvo

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor