Vnetje ušes pri otroku

Vnetje ušes pri otroku

Vnetja srednjega ušesa, strokovno imenovano otitis media, so najbolj pogosta pri mlajših otrocih. Do tretjega leta starosti ima vsaj enkrat vnetje ušesa 80% otrok.

Ko pride do okužbe …

Ko pride do okužbe v ušesu, se Evstahijeva cev (ozek prehod, ki se nahaja za bobničem in povezuje srednje uho z zgornjimi dihali) zamaši. Če je uho zdravo, je Evstahijeva cev napolnjena z zrakom in ščiti področje za bobničem pred vdorom tekočine. Med prehladom in  drugimi respiratornimi okužbami, tudi pri alergijah, pa se cev zamaši in tekočina se začne nabirati v srednjem ušesu. Ustvarjeni so idealni pogoji za razrast bakterij. Pritisk na bobnič se poveča, tako da ne more več normalno vibrirati. Otrok slabše sliši, pritisk pa povzroča bolečine.

Dojenčki in majhni otroci imajo vnetje srednjega ušesa pogosteje kot odrasli, ker še nimajo razvite dobre obrambe proti povzročiteljem okužbe in ker je pri njih Evstahijeva cev kratka, široka in leži bolj vodoravno kot pri odraslih.

Če sumite na vnetje ušesa pri otroku ali če otrok toži zaradi bolečin v ušesu, ga mora pregledati pediater. Pri pregledu uporablja otoskop, s katerim lahko zazna vnetje in tekočino, ki se je nabrala za bobničem. Če je res prišlo do okužbe, zdravnik ponavadi predpiše antibiotik, ki uniči bakterije in zmanjša nabiranje tekočine. Niso pa antibiotiki zmeraj prva izbira. Za ublažitev bolečin se lahko uporabita tudi paracetamol ali ibuprofen. Pri določitvi zdravljenja zaupajte otrokovemu pediatru.

Cevke v ušesih

V redkih primerih, ko se vnetja ušes ponavljajo ali se tekočina nabira kljub zdravilom, se zdravnik lahko odloči za vstavitev majhne cevke skozi bobnič, skozi katero se odvaja tekočina. Cevke ostanejo v bobničih običajno od 6 do 12 mesecev, potem izpadejo, bobniča pa se zarasteta. So pa mnenja strokovnjakov glede koristnosti takšnega načina zdravljenja deljena. Za vstavitev cevk je potrebno uporabiti anestezijo, rade pa tudi same izpadejo.

Ponavljajoča se vnetja

Pri ponavljajočih se vnetjih (štirikrat ali več v roku enega leta) se otrokov pediater lahko odloči za dlje časa trajajočo terapijo z nizko dozo antibiotikov, da se zmanjša ali prepreči pogostost vnetij. Stranski učinek terapije pa je povečana odpornost bakterij na antibiotike. Včasih je treba opraviti adenoidektomijo – kirurško odstranitev žrelnice. Povečana žrelnica je najpogostejši vzrok za slabo prehodnost nosu, dihanje skozi usta in smrčanje pri otroku, vpliva pa lahko tudi na ponavljajoča se vnetja in slabši sluh. Operacija poteka skozi usta, v splošni anesteziji s posebnim inštrumentom. Otrok je ponavadi odpuščen domov naslednji dan.

Kdaj nazaj v vrtec in šolo

Vnetja ušes niso nalezljiva. Otrok se lahko vrne v vrtec ali šolo, ko se spet dobro počuti. Antibiotike pa je vedno treba jemati do konca po navodilih zdravnika.

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor