Otrok ima vročino – kako mu pomagati?

Otrok ima vročino - kako mu pomagati?

Povišana telesna temperatura oz. vročina je spremljevalec (simptom) velikega števila bolezni. Najpogostejši vzrok povišane temperature (vročine) pri otrocih so okužbe. “Kaj naj naredim, ko ima moj otrok vročino?” je eno najpogostejših vprašanj staršev, zato vam bomo pomagali spoznati več o tej “pekoči” težavi.

Kaj je normalna in kaj povišana telesna temperatura?

Normalna telesna temperatura, merjena pod pazduho (aksilarno), je do 37,2 °C, v ušesu do 37,5 °, v ritki (rektalno) pa je zgornja meja telesne temperature do 38,0 °C.

Zelo enostavno, hitro in izredno natančno lahko izmerimo telesno temperaturo otroka s posebnim aparatom, ki ga za nekaj sekund nežno in neboleče vstavimo v ušesce. Zaradi višje cene in strahu pred neznanim pa pri nas teh termometrov ne uporabljamo toliko, kolikor bi jih morali.

Termometri “za na čelo” so dobri za orientacijo, niso pa preveč natančni.

V nadaljevanju bomo pisali o vrednostih aksilarne (merjene pod pazduho) telesne temperature, ker je to za večino otrok vendarle lažji in bolj sprejemljiv način merjenja.

Telesna temperatura do 38 °C se ne šteje za visoko, zato pravimo otrokom, ki imajo temperaturo od 37,5 – 38 °C subfebrilni (z rahlo povišano temperaturo). Ko ima otrok čez 38 °C, govorimo o povišani temperaturi, ko pa je več kot 39 °C (nekateri pravijo čez 39,5), lahko rečemo, da je to zelo visoka temperatura. Vročina nad 40 °C starše zelo prestraši, vendar pa resnično zahteva hitro ukrepanje, kajti ne glede na vzrok je tako povišano telesno  temperaturo treba nemudoma znižati.

Vzroki za povišano telesno temperaturo

Visoka vročina je skoraj vedno znak neke bolezni ali motnje, vendar pa so okužbe najpogostejši vzrok za povišano telesno temperaturo. Večina virusov in bakterij po vstopu v otroški organizem sproži obrambno reakcijo imunskega sistema. En od obrambnih mehanizmov organizma z infekcijskimi dejavniki je tudi povišana telesna temperatura

Obstajajo tudi drugi (manj pogosti) vzroki, včasih so neškodljivi, včasih pa so lahko tudi zelo nevarni. Naloga pediatra je, da najde vzroke za povišano telesno temperaturo otroka, starši pa moramo vedeti, kako postopati, ko do vročine pride.

Kdaj moramo takoj obiskati pediatra?

Če znamo, lahko otroku pomagamo tudi v domačih pogojih – vročino najprej “zbijemo” in potem poiščemo vzrok, zakaj je do povišane telesne temperature prišlo. Vendar pa obstajajo tudi razmere, ki zahtevajo hiter poseg pediatra oz. zdarvnika.

Vročinski krči

Ko se pojavijo vročinski krči (febrilne konvulzije) – starši pa nimajo ustreznih zdravil in pojavi se prvič, moramo takoj obsikati pediatra. Vročinski krči izgledajo zelo dramatično, vendar pa ima večina otrok dobro prognozo, pod pogojem, da se ukrepa tako, kot je treba.

Otrok je nezavesten, ponavadi fiksiranega pogleda, skrčen ali se izmenično trese in sprosti (krči), neredko pa se lahko tudi peni iz ust. Takrat moramo otroka čimprej odpeljati k pediatru ali poklicati nujno medicinsko pomoč. Otroka med prevažanjem obrnite na stran, NI TREBA izvleči jezika, dobro pa je vedeti, da vročinski krči pri velikemu številu otrok NE PUŠČA posledic, če ne trajajo dlje od 20 minut. To je cela večnost, a večina otrok se še pred iztekom tega časa spontano preneha tresti. Po prihodu k pediatru se vse hitro uredi.

Podučeni starši vedo, kako ukrepati in to ni posebej zapleteno:

  • Otroka takoj obrnite na bok – tako mu jezik ne bo zdrknil v žrelo in če bruha – ne bo prišlo do vračanja vsebine pobruhanega v pljuča.
  • Vzemite diazepam tubico, potisnite otroku v zadnjično odprtino in iztisnite CELOTNO vsebino.
  • Izvlečite tubico ne da bi jo spustili, se pravi – tubo držite stisnjeno s prsti, da zdravila ne bi posesalo nazaj v tubico
  • Ko ste izvlekli tubico, otroku za nekaj minut stisnite zadnjico, da zdravilo ne steče ven.
  • Vročinski krči hitro prenehajo, potem pa je potrebno nadaljevati z nižanjem visoke temperature in otroka odpeljati na pregled k pediatru.

Otrok ima poleg vročine še drug simptome

Otrok je pri zavesti, vendar je zelo zaspan, brezvoljen, ves čas leži, občasno stoka ali joka. Ta otroka ima poleg temperature še zagotovo neko težavo, ki je povezana z vročino. Zato je najbolje, da otroku s svečko znižamo vročino in ga takoj odpeljemo k pediatru. Tam bo pediater opravil osnovne laboratorijske preiskave (krvna slika, pregled urina …) s ciljem hitrega odkrivanja vzroka povišane telesne temperature in ustreznega zdravljenja. Ni potrebe, da bi obupavali, kajti tudi povsem običajne stvari so lahko vzrok za takšno stanje, kot je na primer izguba večje količine telesne tekočine.

Otroku ne moremo dati zdravila za zniževanje vročine

Če je otroku nemogoče dati zdravilo za zbijanje vročine ali če pri sebi nimamo zdravil (kar se ne bi smelo zgoditi), moramo otroka peljati k pediatru.

Kaj lahko starši pri povišani telesni temperaturi otroka naredimo sami?

Temperature do 38 °C  (merjena pod pazduho) pri večini ni treba zbijati.  Če temperatura preseže 38 °C, ni treba delati panike, ampak se držati naslednjih korakov. Cilj teh korakov ni popolna normalizacija telesne temperature, ampak njeno zniževanje na varne vrednosti – pod 38 °C.

Preden greste po zdravilo za zbijanje temperature, otroka ohladite!

Čeprav obstaja dober izbor zdravil za zbijanje vročine (antipiretiki), ne smemo pozabiti na ohlajevanje kot hiter, preprost in logičen pomožni način zniževanja telesne temperature. Naravno hlajenje NI zamenjava za antireptike, ampak koristno dodatno sredstvo pri zbijanju visoke telesne temperature.

Če ste doma, otroka razkomotite. Nikar ga ne pokrivajte. Številni starši in skoraj vse skrbne babice se bojijo otroka odkriti, “da se ne bi prehladil”. To je velika napaka, a tudi nevarnost za otroka. Pregrevanje otroka dodatno zviša telesno temperaturo in tveganje zapletov (predvsem za vročinske krče). Ohlajanje je najhitrejši in najučinkovitejši način nižanja povišane telesne temperature, medtem ko čakamo, da zdravilo (antipiretik) prične delovati (petnajst minut, včasih je potrebno počakati tudi dlje).

Ko ima otrok zelo visoko temperaturo – preko 39 – 39,5 °C najhitreje otroku pomagamo s tuširanjem z mlačno vodo. Voda ne sme biti hladna, saj je zelo neprijetna za “gorečega” otroka. Namesto tuširanja lahko namočite bombažno plenico v mlačno vodo in potem z njo “orosite” otroka, ki sedi ali leži, tako da koži pokrijete s kapljicami mlačne vode. Nato otroka golega pustite, da se posuši. To lahko ponavljate, dokler je potrebno, za razliko od zdravil, ki jih morate odmerjati v predpisanih intervalih.

Pravilno ohlajevanje otroka je nujno in učinkovito, a le kratkotrajno. Zato je nujno  uporabiti zdravila za zniževanje visoke telesne temperature.

Otrok ima vročino - kako mu pomagati

Zdravila za zbijanje vročine – antipiretiki

Zdravila so steber boja proti visoki vročini. Če telesna temperatura ne preseže 38 °C, je ni smiselno zbijati. Na našem farmacevtskem tržišču obstaja nekaj preparatov, ki so ustrezni za zniževanje visoke temperature pri otrocih, najpogosteje pa uporabljamo paracetamol in ibuprofen.

Antipiretike najpogosteje dajemo v obliki sirupov – oralno ali kot svečke – rektalno. Zdravilo lahko otroku zmešate s kašico, če pa otrok bruha ali zdravilo zavrača, uporabite svečke. Če ima otrok drisko, svečk ne dajajte.

Antipiretike dajemo po potrebi, vendar je treba upoštevati odmerjanje in pogostost dajanja zdravil. Navodila najdete v škatlici. Zdravil ne smete dajati, če otrok nima povišane temperature. Nesmiselno je dajati antipiretik “vnaprej”, da bi preprečili povišanje telesne temperature.

Paracetamol in ibuprofen običajno dajemo do štirikrat dnevno (maksimalno šestkrat – vsake štiri ure), posamezen odmerek naj bi bil okoli 10 mg zdravila na kilogram telesne teže otroka. Pri 10 kg težkem otroku je to ponavadi ravno 5 ml zdravila. Najbolje pa je, da otrokov pediater doze natančno določi.

Vsi antipiretiki običajno začnejo delovati čez 15-30 minut (včasih traja tudi dlje). Zato moramo biti potrpežljivi in če temperatura še naprej narašča, otroka še enkrat stuširajte z mlačno vodo. V prvih dneh okužbe ne moremo pričakovati, da zdravilo zniža temperaturo na normalno vrednost. Zdravniki so zelo zadovoljni, če temperatura ostane pod 38 °C.

Tekočina je izredno pomembna za otroka z vročino – otrok, ki “gori”, mora piti!

Ko smo bolni, običajno nimamo apetita, enako je tudi pri otrocih. Če otrok sam ne prosi, ga nikar ne silite jesti, ko ima vročino.

Vendar pa mora otrok piti, pa čeprav mu ni do tega. Ko ima otrok visoko temperaturo, izgublja veliko telesne tekočine z znojenjem, izparevanjem, pa tudi s hitrim dihanjem (ki pogosto spremlja visoko telesno temperaturo).

Povišanje telesne temperature pospeši porabo energije v organizmu, prav tako pa poveča porabo vode. Zato je izrednega pomena, da otroku dajete tekočino. To pomeni, da mora otrok pogosto piti.

Kateri napitek je za otroka najboljši, ko ima vročino?

Najbolje je, da otrok pije vodo!

V začetni fazi okužbe so sokovi nezaželeni, prav tako tudi vroči napitki, ki lahko poškodujejo želodčno sluznico.

Ali otrok lahko pije mrzlo vodo?

Lahko. Ne govorimo o ledeni vodi, ampak o normalno ohlajeni vodi iz hladilnika (ne iz zamrzovalnika). Hladna voda je zaželen napitek (še posebno pri starejših otrocih), ker pride hitreje skozi želodec do črevesja in naprej v krvni obtok. Otroka bo tudi od znotraj prijetno ohladilo.

Ali lahko otrok z visoko telesno temperaturo popije preveč vode?

Ne more!

Kaj pa naj naredimo, če otrok bruha?

Če otrok bruha, moramo striktno upoštevati pravilo “pogosto po malo”, vsakih 5-10 minut po 1-2 kavni žlički tekočine. Takrat je najboljše, da uporabimo prašek za peroralno rehidracijo, ki se raztopi v vodi.

Ass.dr Goran Vukomanović, pedijater

Ocena:
[Skupaj: 35 povprečno: 4.1]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor