Oslovski kašelj – kaj moramo starši vedeti?

Oslovski kašelj je nalezljiva okužba dihal in velja za eno najtežjih otroških bolezni. V večini držav je cepljenje otrok proti oslovskemu kašlju obvezno. Če oslovskega kašlja ne zdravimo, lahko povzroči poškodbe pljuč in povzroči ponovno vnetje bronhijev. Pri dojenčkih pa lahko oslovski kašelj povzroči poškodbe možganov in celo smrt.

Oslovski kašelj – kaj moramo starši vedeti?

Oslovski kašelj je najbolj pogost pri zelo majhnih otrocih. Seveda lahko zbolijo tudi kasneje, v adolescenci, in tudi odrasle osebe niso imune, a posledice oslovskega kašlja v odraslejši dobi niso tako resne.

K sreči je v razvitem svetu oslovski kašelj zelo redka bolezen prav zahvaljujoč cepljenju otrok.

Prvi simptomi oslovskega kašlja se pokažejo nekje 7 do 10 dni po okužbi. In sicer kot smrkanje, sluh kašelj in blago povišana telesna temperatura.

Po enem tednu se lahko pojavi tudi kašelj, ki je značilen pri tej bolezni – močni napadi kašlja, katerimi sledi rezko sopenje, ki pa je pri dojenčkih pogosto pridušeno. Oboleli lahko izkašljuje velike količine goste sluzi, možno je tudi bruhanje.

Obdobje kašljanja običajno traja do 6 tednov. Znotraj tega obdobja je bolnik občutljiv na možnost pojava dodatnih vnetij in obolenj, ki so lahko zelo težavna.

Zadnja faza je faza okrevanja, ki lahko traja tudi mesec dni. V tem času se bolniku vračajo moči.

Simptomi oslovskega kašlja

  • Najprej se pojavi smrkanje, ponavljajoči se kašelj in včasih tudi blago povišana telesna temperatura.
  • Po 7 do 14 dnevih se pojavijo težki napadi kašlja, katerim sledi hripajoči zvok, ko bolnik med dihanjem skozi oteklo grlo potiska zrak. Novorojenčki so običajno še prešibki, da bi lahko ”ustvarili” hripajoči zvok.
  • Bruhanje, ki ga izzovejo napadi kašlja.
  • Prekinitev dihanja, se posebej pri dojenčkih, mlajših od dveh mesecev, pri čemer dojenčkove ustnice lahko pomodrijo zaradi pomanjkanja kisika.

Kdaj morate otroka nujno peljati k zdravniku?

  • Če vaš otrok ni cepljen proti oslovskemu kašlju, a je bil nedavno v stiku z osebo, ki je zbolela za oslovskim kašljem.
  • Če sumite, da je vaš otrok zbolel za oslovskim kašljem, še posebno, če je prehlajen in kašlja že več kot 7 dni.
  • Če otroku pomodrijo ustnice in občasno težko diha; to je znak hudih težav z dihanjem. Brez oklevanja poiščite nujno medicinsko pomoč.
  • Če je otrok videti zelo bolan, kašelj in visoka temperatura pa nikakor ne ponehata, četudi ni več hripajočih napadov kašlja. V tem primeru je lahko otrok zbolel za sekundarnim vnetjem dihalnih poti, kot sta pljučnica ali bronhitis.

Vzroki za nastanek oslovskega kašlja

Oslovski kašelj povzroča bakterija, imenovana Bordetella pertussis. Prenaša se s kašljem in dihanjem, lahko pa se prenaša tudi preko dotika – z okuženimi rjuhami ali oblačili.

Oslovski kašelj moramo nujno zdraviti. Okrevanje lahko prinese resne komplikacije, še posebej pri otrocih.

Kaj lahko storimo za preventivo?

Poznamo cepivo diteper (proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju), s katerim se otroka cepi v več odmerkih od dopolnjenih dveh mesecev starosti dalje. Cepivo se je izkazalo kot 90 % učinkovito, pod pogojem, da so otroci dobili vse doze cepiva. Seveda pa cepivo ne zagotavlja trajne imunosti. Pet let po prejemu zadnjega odmerka cepiva otrok, ki je bil cepljen, izgubi zaščito. Ponovno cepljenje se ne priporoča, saj cepljenje starejših otrok in odraslih lahko povzroči hude stranske učinke.

Glede ne to, da se lahko zgodi, da nekateri člani družine niso več imuni na bolezen, zdravniki pogosto priporočajo preventivno jemanje  eritromicina vsem članom družine, v kateri je otrok, ki je zbolel z oslovskim kašljem.

Blage reakcije na cepivo, kot so povišana telesna temperatura, razdražljivost in utrujenost, niso redkost. Če vaš otrok neutolažljivo joče, ima visoko temperaturo ali ima krče, potem ima resno reakcijo na cepivo, zato nemudoma poiščite zdravniško pomoč. Na srečo so takšne reakcije zelo redke. Večina strokovnjakov meni, da je nevarnost zaradi oslovskega kašlja večja od nevarnost oziroma tveganja zaradi cepiva.

Zdravljenje z zelišči

Sirup divje češnje (Prunus serotina) je učinkovit proti kašlju, pa še otroci ga imajo radi. Proti kašlju pomagajo tudi druga zelišča, kot so rosika (Drosera rotundifolia), timijan (Thymus vulgaris) in zelena solata (Lactuca canadensis). Glede priporočene količine se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Homeopatija

Homeopatska zdravila lahko dopolnijo konvencionalno zdravljenje oslovskega kašlja. Obrnite se na strokovnjaka za homeopatijo, ki vam bo svetoval.

Osteopatija

Pravilna namestitev prsnega dela hrbtenice in reber lahko izboljša in pospeši limfno drenažo in tako zmanjša intenzivnost kašlja.

Konvencionalna medicina

Izbrani zdravnik pediater bo vašemu otroku najverjetneje predpisal eritromicin, antibiotik, ki lahko učinkovito zmanjša čas in intenzivnost vnetja, še posebej, če ga bo otrok začel jemati v prvih 10 dneh bolezni.

Možno je tudi zdravljenje s kodeinom, ki ga zdravnik predpiše za lajšanje kašlja.

Pri težjih primerih ali če otrok še ni dopolnil enega leta starosti, pa je potrebno bolnišnično zdravljenje, da se prepreči dehidracijo in omogoči hiter dostop do kisika, če bi ga pacient potreboval.

Alternativne metode zdravljenja

Alternativno zdravljenje oslovskega kašlja je v prvi vrsti usmerjeno na ublažitev kašlja in se lahko uporablja zgolj in le skupaj z zdravili, ki jih predpiše zdravnik oz. pediater.

Domače zdravljenje

Za blažitev krčev, ki jih izzove kašelj, otroka posadite in ga nagnite naprej. Za vsak primer imetje pri roki posodo ali lavor, če bi otrok izkašljal sluz.

Če otrok bruha, poskusite in mu ponudite obrok takoj po bruhanju, ker je takrat lažje preprečiti ponoven izmet hrane.

Če ima otrok v sebi veliko sluzi, mu nikar ne dajajte zdravil proti kašlju. Saj bo zdravilo proti kašlju preprečilo izkašljevanje sluzi iz s sluzjo zaprtih dihalnih poti.

Povečajte vnos tekočine, da preprečite dehidracijo in ”razredčite” sluz.

Uporabite vlažilec zraka na paro in z njegovo pomočjo otroku olajšajte dihanje. Paro usmerite v nasprotni smeri od otroka in obvezno zamenjajte posteljnino, ko se le-ta navlaži. Priporočljiva je uporaba vlažilca zraka, ki ga lahko regulirate, saj boste tako preprečili pretirano vlaženje zraka. Poskrbite, da bo voda v vlažilcu vedno čista, saj boste le tako preprečili nastanek plesni in drugih klic.

Otroka ne izpostavljajte cigaretnemu dimu, saj bo le-ta še poslabšal njegove težave z dihanjem.

Prevedla in priredila. Irena Sušnik Trojar
Vir: http://abeceda-zdravlja.com/hripavac

Ocena:
[Skupaj: 10 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor