Impetigo – najpogostejša okužba kože pri otrocih

Vašemu dvoletniku že dva tedna teče iz noska. Opazili ste, da je pod otrokovim nosom nastala rdečina in razdražena koža. Dva dni kasneje izpuščaj postane hujši, iz njega pa se cedi gosta tekočina. To zveni kot impetigo.

Impetigo - najpogostejša okužba kože pri otrocih

Kaj je impetigo?

Impetigo je okužba kože, ki jo povzroči ena od dveh bakterij: streptokok skupine A ali stafilokok aureus. Lahko se pojavi na kateremkoli delu telesa, najpogosteje pa v predelu ust in nosu ter okoli zadnjice in na rokah. Impetigo se največ pojavlja pri otrocih, ki hodijo v vrtec ali šolo in to v poletnih mesecih, čeprav se lahko pojavi kadarkoli v letu. Otroci z že razdraženo kožo ali s poškodbami na njej imajo večjo možnost, da zbolijo za impetigom. Okuženi del lahko srbi, praskanje pa lahko okužbo še razširi. Pojavlja se na mestih, kjer je koža razdražena, npr. zaradi smrkanja  ali preveč izsušene kože. Bakterija napada tisti del telesa, kjer je površinski sloj kože poškodovan ali razdražen, z dotikanjem območja okoli nosu ali dotikanjem mozoljev.

Simptomi za impetigo?

Običajno je za blagi impetigo povzročitelj streptokok skupine A. V primerih, ko je vzrok za impetigo ta bakterija, se v začetku običajno pojavijo majhni mozoljčki. Ti mozoljčki takoj po izbruhu počijo in se iz njih začne cediti lepljiva rjava tekočina, ki se na koncu posuši in spremeni v kraste. Te pa prekrijejo vse okužene dele. Mozoljčki so lahko zelo majhni ali panveliki kot kovanec. Vsem oblikam impetiga je skupno to, da se pojavi v predelih okoli nosnic, kjer postane koža rdeča in razdražena z malimi rumenimi krasticami.

Vrsta impetiga, ki ga povzroči stafilokok, lahko razvije večje količine tekočine v mozoljčkih, zato se ti še dlje zadržujejo na koži, brez da bi počili.

Impetigo je nalezljiv, vendar ne v takšni meri, kot večina staršev misli. Okuženi otroci s praskanjem prenašajo okužbo z enega dela telesa na drugega. Predpostavlja se, da če ima en otrok doma impetigo, potem ga bodo dobili tudi ostali otroci, mogoče tudi starši. Če ga dobi nekdo od družinskih članov, se okužba lahko razširi še na ostale preko garderobe, brisače ali posteljnine.

Zdravljenje impetiga

Pri lažji obliki impetiga, ki se je ravnokar pojavil, je pomembno, da otrokom postrežemo nohte na rokah, da bi preprečili poškodbo kože s praskanjem ter trikrat dnevno sledimo tem navodilom:

  • Okužene dele umijte s toplo vodo in blagim šamponom.
  • Rane izperite z razredčeno raztopino vodikovega peroksida.
  • Po dveh minutah izperite vodikov peroksid.
  • Namažite z antibiotičnim mazilom ali tekočino, ki vam jo je priporočil pediater.

Lahko bo minilo dva dni, preden se bo videlo izboljšanje, a če se stanje ne slabša, je to dober znak.

Če pa se stanje slabša, kljub oskrbi okuženih predelov, sledite tem navodilom:

  • Okužene dele umijte s toplo vodo in blagim šamponom.
  • Na ta del položite toplo brisačo za deset minut (toplota bo pospešila lokalni krvni obtok in tako pomagala organizmu, da se bo boril proti okužbi).
  • Namažite kožo z 20% raztopino joda (betadine) in postite, da se suši okoli dve minuti.
  • Izperite rano in jo namažite z antibiotično kremo ali tekočino, katero vam je priporočil pediater.

Kdaj poklicati pediatra?

Pri hudih okužbah, če se rdečina poveča ali če gnojna tekočina iz rane po antibiotičnem zdravljenju še naprej teče ali če ima vaš otrok povišano telesno temperaturo, takrat ga morate nujno odpeljati k pediatru. Mogoče bo vaš otrok potreboval oralni antibiotik, ki bo okužbo premagal.

Da bi preprečili ponovno okužbo, morate paziti, da otrok nima razpokanih ustnic (mažite mu ustnice z vazelinom ali kakšno drugo mastno kremo), negujte občutljivi nos med prehladom (z vazelinom), še posebej tisti del okoli nosnic. Če otrok okoli nosa dobi ranice, jih prav tako mažemo z vazelinom.

Ask Dr. Sears

Ocena:
[Skupaj: 15 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor