Mamice, nosite svojega dojenčka!

Nošeni dojenčki bodo aktivnejši in samostojnejši otroci

Dojenček še ni sposoben samostojnega uravnavanja telesne temperature, ko pa je na materinih prsih, te dvignejo temperaturo, če je otrokovo telo hladnejše in znižajo, če je otrokovo telo preveč segreto. Še veliko več je dobrih razlogov za držanje in nošenje dojenčka v naročju, mi vam bomo odkrili le nekatere.

Mamice, nosite svojega dojenčka!

Večina opičjih mladičev se premika tako, da jih starši ali starejši sorodniki povsod nosijo. In ti mladički se gibljejo pravzaprav ves čas. Ste že kdaj videli goriljega mladička spati v posteljici? Ste kdaj videli goriljega mladička jokati?

Opičji mladički so tako kot tudi človeški dojenčki nemočni pred nevarnostmi, ki prežijo nanje in tega se kar precej zavedajo. Bližina odraslih jim daje občutek varnosti. Gotovo ste že slišali o prezgodaj rojenih otrocih, katerih možnosti za preživetje so bile praktično nične in kar naenkrat se je zgodil čudež, ker je mama svojega otroka držala v stiku kože na kožo, objetega na svojih prsih. Prsi so mesto, kjer se nahaja srce, kjer so pljuča in kjer najbolj občutimo ljubezen. Telesna bližina resnično rešuje življenja ne samo v fizičnem smislu, ampak tudi v čustvenem. Vsi mi že od prvega trenutka težimo za objemom in objem je prvi in najmočnejši pokazatelj privrženosti, bližine in zaupanja. Veliko razlogov je, zaradi katerih bi morali vse pogosteje objemati in nositi svojega dojenka, tukaj je le nekaj od njih.

Termoregulacija na materinih prsih

Dojenček, ko se rodi, nima možnosti samostojne termoregulacije, torej gretja ali hlajenja, odvisno od vremenskih razmer, da bi ohranjal optimalno telesno temperaturo. Materine prsi, mesto, kjer je dojenčku najbolj udobno, imajo posebno moč ohranjanja optimalne temperature. Ko je dojenček na materinih prsih, njene prsi dvignejo lastno temperaturo, če je otrokovo telo hladnejše in znižajo, če je otrokovo telo preveč segreto.

Novorojenček vidi samo vaš obraz

Vsi novorojenčki so kratkovidni. Vidijo samo 25-30 centimetrov naprej, kar je dlje, je megleno. Ste vedeli, da so ti centimetri točna razdalja od prsi do vašega obraza? Dojenček vidi točno toliko, da iz vašega naročja prepozna vaš obraz.

Dojenčka gibanje pomirja

Mnogi starši pričajo, da se njihovi dojenčki umirijo med vožnjo z avtomobilom ali med vožnjo z vozičkom po neravnih površinah.  Dojenčka ne pomirja vožnja, dojenčka pomirja gibanje. Vse to lahko dosežemo brez prižiganja avtomobilskega motorja in sprehajanja po ulicah. Veliko bolj učinkovit način je nošenje, ko otrok poleg gibanja dobi tudi vašo bližino in toploto. Otrok pri tem občuti tudi vaše bitje srca in dihanje, kar so znani zvoki iz njegovega življenja pred rojstvom in zato so neverjetno pomirjajoči. Nošenje ni rezervirano samo za mame. Takšen način zbliževanja z dojenčkom je idealna priložnost za vsakega očeta.

Razvoj socialnih veščin

Čeprav se dojenčki zdijo relativno pasivni, razen takrat, ko so lačni ali jim je treba zamenjati pleničko, so pravzaprav zelo družabna bitja in za njihov čustveni in socialni razvoj jih je priporočljivo vključevati v skoraj vse aktivnosti, v katere so vključeni ostali člani družine ali družbe. Dojenček se bo tako s svojim pasivnim sodelovanjem že od prvega dne učil socialnih veščin. Pri tem ne smemo zanemariti niti časa, ko dojenček v naročju zaspi, kar je lahko zelo pogosto. Dojenček se zaveda vaše bližine in absolutne varnosti in to je glavni razlog tega sproščenega in mirnega spanca v naročju, ne glede na to, kaj vi v tem trenutku počnete ali kje ste.

Nošeni dojenčki so zelo pogosto tisti otroci, ki so v družbi aktivnejši, samostojnejši in motorično spretnejši.

Torej, trditev, da boste z nošenjem otroka razvadili, ne drži, ravno nasprotno. Nošenje ne naravna potreba tako dojenčka kot staršev, še posebej matere. Imejte v mislih vsa ta evolucijska dejstva in ne zanemarjajte potrebe, da ste svojemu dojenčku ravno taka podpora, kot jo potrebuje – najbližja.

Mama&Beba

Ocena:
[Skupaj: 29 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor