Kengurujčkanje – stik kože s kožo ima pomembno vlogo

Ko novorojenčka dajo materi v naročje takoj po rojstvu, da bi se ustvaril neposreden stik kože na kožo, po svetu imenujejo kangoo care oz. po naše kengurujčkanje. Poglejmo, zaradi česa je ta metoda pomembna tako za otroka kot za mater.

Kengurujčkanje - stik kože s kožo ima pomembno vlogo

V zadnjih letih strokovnjaki, ki se ukvarjajo z otroki, vse bolj poudarjajo, kako pomemben je stik z materjo, ki ga novorojenček naredi v prvih urah po rojstvu.

V večini zahodnega sveta je rojstvo otroka postal pravi medicinski postopek. Ko se dojenček rodi, ga takoj prevzamejo babice ali zdravniki in ga odnesejo, da bi ga oprali, zmerili in dali oceno ob rojstvu (APGAR). Otroka ločijo od matere, kar ga v psihičnem in čustvenem smislu vznemirja, saj je do tega trenutka bil udobno nameščen v maternici, kjer je v vsakem trenutku čutil povezavo z materjo in poslušal bitje materinega srca. Iz te krasne “obloženosti” naenkrat pride v popolnoma novo okolje, kjer se ločen od matere nahaja v rokah nekih tujcev. Da bi ta prehod bil za otroka čim manj boleč, je zaželeno, da prvih nekaj ur po rojstvu preživi poleg matere, v objemu z direktnim stikom kože na kožo. Tej metodi pravimo kengurujčkanje (kangoroo care), njene blagodejne učinke pa potrjujejo najnovejše znanstvene raziskave.

Kengurujčkanje kot terapija za nedonošenčke

Kengurujčkanje je tehnika, ki jo prakticirajo pri novorojenčkih, še posebej pri tistih, ki so se prezgodaj rodili. To je tehnika, pri kateri mati takoj po rojstvu zaradi medsebojnega zbliževanja privije k sebi. Kngurujčkanje deluje terapevtsko na nedonošenčke, metoda pa je nastala na siromašnejših področjih, kjer nimajo inkubatorjev. V 70. letih prejšnjega stoletja so namreč v Bogoti (Kolubija) opazili, da je veliko število nedonošenčkov preživelo samo zato, ker so jih matere privile ob golo telo in jih tako držale po več ur. Pri nedonošenčkih, ki po rojstvu niso imeli take vrste povezave z materjo, je bila smrtnost veliko večja, kot glavni vzrok pa navajajo pomanjkanje pozornosti. Znanstveniki, ki so izvajali raziskavo, so objavili, da so dojenčki, ki so bili večji del dneva v tesnem stiku z materjo, ne samo preživeli, ampak so tudi fantastično hitro napredovali.

Pri kengurujčkanju novorojenčka, ko ima na sebi samo plenice, privijejo ob materine prsi in ga prekrijejo z odejico ali delom materine obleke. Ta tehnika je dobila ime ravno zaradi tega, ker je tak položaj podoben tistemu, pri kateremu kenguruji nosijo svoje mladičke.

Za nedonošenčke je v navadi, da vsaj prvi mesec ostanejo v maminem naročju, točneje, v kengurujskem objemu po dve do tri ure na dan. Za ostale novorojenčke, ki so rojeni v terminu in so povsem zdravi, ni časovne omejitve, kako dolgo bi kengurujčkanje moralo trajati. Nekateri starši imajo dojenčka v naročju toliko časa, dokler obema ustreza.

Ameriški strokovnjaki priporočajo, da naj starši prakticirajo kengurujčkanje vse do otrokovega drugega leta. Ocenjujejo, da je na svetu preko 200 porodnišnic, kjer po rojstvu uporabljajo to tehniko.

Pri kengurujčkanju imajo korist tudi matere

Zakaj je bližina, izražena na tak način, zelo koristna za dojenčke? Predvsem zato, ker se pri novorojenčkih stabilizira srčni utrip, izboljša se ritem dihanja, vsi organi so bolje oskrbljeni s kisikom, poveča se čas spanja … Opaženo je, da kengurujčkani novorojenčki manj jočejo, so bolj umirjeni in hitreje napredujejo. Od kengurujčkanja imajo koristi tudi matere, ne samo novorojenčki. Pri materah so zaradi kengurujčkanja opazili boljše proizvajanje mleka, kar jim daje gotovost v svojo vlogo matere in občutek, da na pravi način skrbijo za sovjega otroka. Prav tako je neizogiben učinek ta, da se povezava med materjo in dojenčkom hitreje razvija in kot rezultat se pojavi vzajemna bližina.

Kengurujčkanje pospešuje rast i razvoj

Ko mama objame dojenčka na tak način, se dojenček privije ob materine prsi in v nekaj minutah zaspi.

Raziskovalci so opazili, da se tudi temperatura materinih prsi spreminja in prilagaja dojenčkovim potrebam. Z drugimi besedami, če je dojenčku vroče, temperatura materinih prsi pada, če pa je dojenčku hladno, temperatura psi naraste, da bi dojenčku bilo topleje. Znanstveniki pojasnjujejo, da nedonošenčki hitreje napredujejo, če jih imajo matere v t.i. kengurujskem objemu, ker takrat, ko otrok bolje spi in ko ima idealno telesno temperaturo, njen organizem ne troši energije in jo preusmerja v vitalne procese, zato se dojenček hitreje razvija in raste s hitrejšim tempom. Niti dejstvo, da ima kengurujčkanje pozitiven vpliv tudi na razvoj dojenčkovih možganov in možganskih aktivnosti, ni zanemarljivo.

Z nadaljnjimi raziskavami je dokazano, da ima kengurujčkanje pozitiven vpliv tudi na razvoj socializacije, oz. da so otroci, pri katerih so uporabljali to tehniko, pozneje v življenju bili bolje vključeni v skupnost in imeli boljše komunikacijske veščine. Prav tako pa kengurujčkanje spodbuja čustveni in kognitivni razvoj otrok.

Ljubezen se širi z dotikom

Pred štirimi leti sta se na Novi Zelandiji rodila dvojčka – fantek in deklica, ki sta na svet prišli v 27. tednu nosečnosti. Deklica je bila dobro, medtem ko fantek niti po zdravniški intervenciji ni dajal znakov življenja. Zdravniki so rekli staršem, da ga ne morejo rešiti. Mamica Kate Ogg je vztrajala, da ji dajo njenega otroka. Držala ga je v naročju, v direktnem stiku kože s kožo, se pogovarjala z njim, ga božala … in po dveh urah se je zgodil čudež – fantek je začel dihati. Sprva so zdravniki mislili, da gre za refleksno reakcijo. Na srečo se je dihanje nadaljevalo in normaliziralo. Ta fantek je danes zdrav in srečno odrašča s svojo sestro, mlajšim bratom in starši.

Holly

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor