Razlika med porodniškim dopustom in dopustom

Najprej razčistimo dilemo – porodniški dopust NI dopust!

Razlika med porodniškim dopustom in dopustom

Meni ni težko ustreči. Ne rabim dragih restavracij, spa centrov, luksuznih namestitev, da bi se počutila, kot da sem na pravem dopustu. Vendar pa je to, da nekateri mojo porodniško imenujejo dopust ali počitek, takšna neumnost, da mi je včasih resnično težko držati jezik za zobmi.

Če ste pred kratkim iz sebe “vrgli” človeško bitje, ki od tistega trenutka pa naslednjih 12 mesecev ne preneha jokati in iskati vašo pozornost, se ne bi smelo zgoditi, da nekdo presodi in imenuje teh 12 mesecev POČITEK.

Da ne bi več bilo dileme, naj razjasnimo enkrat za vselej, v čem je razlika med porodniškim dopustom in dopustom:

Spanje

Dopust: Naravno prebujanje s soncem, ki je že visoko na nebu in z možem poleg sebe, ki se vam še vedno zaspan nasmiha. Lahkotno preživite jutro in načrtujete preostanek dneva.

Porodniška: Bujenje na vsako uro do tri ure, da bi nahranili dojenčka, ki v mnogih primerih ni niti lačen, ampak samo hoče mamico. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, se ustrašite svojega obraza v njem.

Prsi

Dopust: Vaše prsi so srečne. Delček njih celo vidi sonce, medtem ko ležite na vročem pesku, ko si delate senco na očeh z eno roko in gledate mimo svojih v bikinke oblečenih hribčkov v daljavo.

Porodniška: Vaše prsi so zelo žalostne, ne glede na to, če ste se odločile dojiti ali ne. So otekle in boleče, razpokane in boleče, ogromne in boleče. In če imate mastitis (jaz sem ga imela dvakrat), potem moraš svojo malo piranjo na svoje okužene, rdeče, strašljive prsi pristavljati še pogosteje.

Pijača

Dopust: Karkoli hočem, kolikor hočem.

Porodniška: Tri litre vode na dan, da bi lahko proizvedla zadostno količino mleka in obdržala otroka pri življenju. Plastenka mi sledi, kamorkoli grem.

Družba

Dopust: Ljubljena oseba ali gruča prijateljev, ki razmišljajo samo o tem, kako čim bolj uživati.

Porodniška: Majhno, nemočno bitje, ki se še ne zaveda sveta okoli sebe in ki ste mu potrebni 24/7.

Razgled

Dopust: Hodiš naokoli in govoriš stvari kot: “Ne morem verjeti, da sem tukaj!”

Porodniška: Prav tako hodiš naokoli in govoriš: “Ne morem verjeti, da sem (še vedno) tukaj!”, vendar tokrat zato, ker že štiri dni niste šli iz hiše in niste več prepričani, če zunaj sploh še obstaja svet.

Telesne funkcije

Dopust: Skrbiš samo za svoje. To je vse.

Porodniška: Skrbiš za svoje, ki ti sedaj zadajajo veliko večje glavobole. Poleg tega je tu še dojenček in njegove telesne funkcije. Pogosto ne ve, kako požirati, prebavljati ali kakati, da to ne bi sprožilo težav in solza tudi njegovi mami.

Čustva

Dopust: Samo občutek sreče, morebiti zajočeš, ko se bliža konec.

Porodniška: Verjetno boste v teku enega dne vsaj desetkrat spremenile razpoloženje – od splošnega navdušenja zaradi nečesa, kar je dojenček naredil, do dokončnega obupa in solza, tudi zaradi nečesa, kar je naredil dojenček. Mož bo zaskrbljeno hodil po hiši za vami in vas spraševal, če ste dobro in ali boste sploh še kdaj normalne.

Izgled

Dopust: Kdo ve? Koga briga! Saj smo na dopustu.

Porodniška: Spomnim se kako sem norela na prodajalko, ko mi je ponujala nosečniško obleko, saj sem očitno že rodila in nisem več želela izgledati kot kit. In potem sem si kupila najdražjo, nabrano, zelo veliko obleko za dojenje, ki sem jo potem neprestano nosila naslednjih 12 tednov.

Hrana

Dopust: Okusna hrana in odlična pijača. Pika.

Porodniška: Ješ z nogo, v kuhinji, ostanke, ki jih najdeš v hladilniku ali tisto, kar je ostalo od dojenčkove kašice. Bojiš se, da ješ pol stvari, ki si jih prej jedla, ker, kaj če dojenčku ne bodo všeč, ko jih bo dobil skozi mleko, pa bo spal še slabše kot sicer.

Dojenčki so čudoviti in za starše ni večje sreče od njihovega nasmeha. Imeti dojenčka je lepše kot biti na dopusti. Ni pa lažje in ni to dopust. Da enkrat za vselej to razjasnimo.

Joelle

Ocena:
[Skupaj: 18 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor