Individualni razvojni program – 45 dni kasneje

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Individualni razvojni progrem - 45 dni kasneje

Pišeta Jerneja in Klemen Renko

Že tekom izvajanja programa sta naju Timotejeva mama in očka redno obveščala o tem, kako jim gre delo od rok, izmenjali smo si tudi še nekaj dodatnih informacij. Zaradi boljšega pretoka informacij nama sicer starši o poteku izvajanja programa poročajo vsaj enkrat mesečno.

Ko se je družina po 45 dneh oglasila pri nas na kontrolnem obisku, sva takoj opazila izjemen napredek v grobi motoriki. Timotej se je namreč na zadnjem obisku premikal še s plazenjem, sedaj pa je že spretno kobacal. Napredoval pa je tudi na preostalih področjih motorike in na senzoriki. Običajno ponovno evalvacijo stanja opraviva šele po 90 dneh izvajanja programa, tokrat pa je bil napredek tako očiten, da sva naredila izjemo.

Poglejmo dosežene cilje oziroma povzetek evalvacije

Kronološka starost

Prej: 7 mesecev
Po 45 dneh: 8,5 meseca

Nevrološka starost za področje senzorike (vizualno, slušno, taktilno)

Prej: 7 mesecev
Po 45 dneh: 10 mesecev

Nevrološka starost za področje motorike (groba motorika)

Prej: 5 mesecev
Po 45 dneh: 8 mesecev

Nevrološka starost za področje motorike (fina motorika, govor)

Prej: 7 mesecev
Po 45 dneh: 9 mesecev

Nevrološka starost za področje motorike (skupaj)

Prej: 6,33 mesecev
Po 45 dneh: 8,67 mesecev

Nevrološka starost (skupaj)

Prej: 6,66 mesecev
Po 45 dneh: 9,33 mesecev

Dva primera Timotejeve razvojne stopnje glede na povprečje

Groba motorika

Prej: 71 % povprečja
Po 45 dneh: 94 % povprečja

Skupna razvojna stopnja:

Prej: 95 % povprečja
Po 45 dneh: 110 % povprečja

Ali Timotej ob izvajanju programa napreduje hitreje kot pred tem?

Timotej je skozi vadbo v zadnjih 45 dneh prejel približno 90 ur načrtno usmerjene aktivne stimulacije. Njegov napredek je bil v času izvajanja programa v povprečju več kot 2,5-krat hitrejši kot pred pričetkom izvajanja. Na področju grobe motorike pa kar 2,82-krat hitrejši.

Velja namreč, da je hitrost razvojnega napredka produkt otrokovega potenciala in stimulacije oziroma vadbe.
Kaj točno se je pletlo po Timotejevi glavici, da je na področju grobe motorike slabo napredoval, ne bomo nikoli izvedeli. Timotej nima nobene zdravstvene diagnioze, ki bi jo lahko opredelili kot razlog za njegov razvojni zaostanek, ampak očitno kombinacija potenciala in stimulacije za njegov razvoj na področju grobe motorike zanj ni bila optimalna. Ker je z izvajanjem individualnega programa Timotej dobil nadpovprečno količino stimulacije, je zato hitreje napredoval in razvojno ujel ter na nekaterih področjih celo prehitel svoje vrstnike.
Bravo, Timotej! Bravo, starša!

»Obisk Jerneje in Klemena nama je dal potrditev, da Timotejeve težave niso nerešljive. Oba sta bila nad njim in njegovimi zvedavimi očmi navdušena, za kar sva jima res hvaležna. To nama je spremenilo celoten pogled na Timotejevo »diagnozo«, od takrat naprej na vse gledava le pozitivno, vse negativne komentarje pa nekako preslišiva. In to se kaže tudi v Timotejevem hitrem napredovanju

Timotej je krasen fant. In tudi vsi drugi otroci, ki sva jih spoznala, so čudoviti. Prav tako starši, ki jih pripeljejo. Slednji ponavadi pridejo obupani, mnogi s kupom diagnoz v rokah. Prepogosto so namreč že slišali, česa vsega njihov otrok ne bo zmogel. Pa ni tako.

V otroka morate verjeti. To je prvi pogoj.

Drugi pogoj je, da se čim prej rešite vseh strahov.

Tretji pogoj je, da začnete delati z otrokom tudi sami, in to sleherni dan. Kajti vsaka vložena minuta je prispevek k otrokovemu napredku.

Vi ga najbolje poznate. Zato mu pomagajte, kajti sam si ne zna. Večno vam bo hvaležen.

In ne odlašajte, čas hitro beži.

Pa srečno!

Jerneja in Klemen Renko
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Jerneja in Klemen Renko

Jerneja in Klemen Renko, svetovalca, motivatorja in trenerja za področje celostnega pristopa pri razvoju otrok. Svetujeva družinam z otroki z zaostankom v razvoju kot tudi tistim staršem, ki verjamete, da ste prav vi, predvsem v prvih letih otrokovega življenja, najboljši učitelji svojim otrokom. Jasno, da se morate starši učiti pri dobrih strokovnjakih. Dejstvo pa je, da brez vas ne gre, kajti prav med mamo in očetom ter otrokom je posebna vez, ki jo najboljši strokovnjak na tem svetu nikoli ne more ustvariti. Zavedava se, da lahko s pozitivno energijo, trdim delom in disciplino maksimalno izkoristimo potencial, ki ga ima vaš otrok.

Dodaj odgovor