Kakšna je naloga staršev ob začetku šolskega leta

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kakšna je naloga staršev ob začetku šolskega letaPiše Neva Strel Pletikos

Če imamo doma šolarja, potem se zagotovo z začetkom novega šolskega leta spremeni dinamika celotne družine.

Ne glede na to, v katerem razredu je vaš otrok, predvidevam, da ste se z njim že dogovorili za nov ritem odhajanja spat, vstajanja, ne nazadnje tudi hranjenja. Verjamem tudi, da ste se skupaj z otrokom veselili začetka šolskega leta.
Tudi za starše se nekega dne konča dopust in takrat je pomembno, kaj otrok sliši.

»Joj, spet moram v službo. Spet bom moral/-a vsak dan tako zgodaj vstati. Najraje ne bi šel/šla … Ne da se mi …«

Če nas otrok tako doživlja, potem bo tudi on sam tako doživljal nov šolski dan in novo šolsko leto. Šola mu bo postajala vse bolj breme, naše dobronamerne spodbude teženje, šola mu ne bo več predstavljala nič lepega.

Bodimo ponosni na svojega otroka, bodimo ponosni, da vstopa v višji razred, da gre novemu znanju in izkušnjam naproti. Povejmo mu to, podprimo ga. Verjamem tudi, da je bil prvi september za vašo družino prazničen, tako kot naj bo prazničen zadnji dan pouka v šolskem letu.

Vsi ugotavljamo, da se moramo po počitnicah prilagajati novemu ritmu, ki nam ga narekuje šola, zato se moramo doma s svojim otrokom dogovoriti, kako bodo potekali dnevi med šolskim letom. Dobro je načrtovati, se z otrokom pogovoriti o urniku opravljanja domačih nalog in ga uskladiti z morebitnim treningom ali obiskovanjem glasbene šole. Vse prej navedeno je koristno tudi zapisati v obliki dogovorov.

Tudi gospodinjske obveznosti si moramo drugače prerazporediti, jih načrtovati skupaj z otrokom. Otrok mora biti vključen v gospodinjska dela in druga domača opravila, saj je to osnova za oblikovanje njegovih delovnih navad, še bolj pomembno pa je to, da se tudi skozi skupne dejavnosti razvija občutek povezanosti družinskih članov in pripadnosti družini. Jasni dogovori o prihodu domov, odhodu, obveznostih, tudi naših obveznostih, pa otroku dajejo občutek varnosti.

Če je otrok mlajši, lahko skupaj z njim izdelamo plakat, na katerega bomo jasno zapisali, kako si sledijo dejavnosti doma. Zlasti naj to velja za jutranje vstajanje, aktivnosti po prihodu domov, pisanje nalog in prosti čas popoldne ter kaj bomo počeli zvečer.

Predvidevam tudi, da ima vaš otrok že urejen delovni kotiček ne glede na starost. V tem kotičku naj bodo izključno stvari, ki jih potrebuje za pisanje domačih nalog in učenje. Zelo dobro je, če ima na pisalni mizi tudi manjšo uro (budilko), s katero si bo pomagal ugotavljati in načrtovati, koliko časa bo potreboval za katero izmed dejavnosti (pisanje domače naloge, učenje, tudi za obvezne vmesne kratke odmore).

Kaj je torej naloga staršev ob začetku novega šolskega leta?

Najprej naj z optimizmom gledajo na novo šolsko leto, naj se ga veselijo skupaj z otrokom in mu pomagajo, ponavljam pomagajo, pri urejanju delovnega prostora (kotička s pisalno mizo) in pri načrtovanju aktivnosti. Ob vsem prej navedenem pa naj z njim tako komunicirajo, da mu pustijo odgovornost za odločitve, ki jih zmore sprejeti sam. Starejši šolar naj ima seveda več samostojnih odločitev tudi glede interesnih dejavnosti in izbirnih predmetov, ki jih bo obiskoval celo šolsko leto.

Začetek šolskega leta je tudi čas vpisovanja v interesne dejavnosti (v šoli in izven nje). Dobrodošlo je izbrati dejavnost ali dve, vendar naj otrok ne »živi« preveč natrpanega urnika interesnih dejavnosti v popoldanskem času, naj ima čas tudi za »lenarjenje«, čas za »ne vem, kaj bi počel«, ker so prav ti trenutki dragoceni za razvoj otrokove ustvarjalnosti (ko med dolgočasenjem marsikdaj kar od nekod prileti ideja za novo igro, celo navdih za ustvarjanje …).

Neva Strel Pletikos
Latest posts by Neva Strel Pletikos (see all)
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor