To je pomembnejše od vseh petic

Vedno sem občudovala marljive otroke, ki so odlični učenci, ki trenirajo dva športa, igrajo inštrument in so hkrati uspešni v vsem. Zavidala sem staršem, ki imajo takšne otroke, zlasti za njihov vložen trud in moč, da vse to organizirajo, peljejo in uresničijo. Moje srce je bilo napolnjeno zaradi slik na socialnih omrežjih, na katerih otroci poljubljajo svoje zlate medalje, čeprav niti ne vem, kdo so in čigavi so. Sama pri sebi sem tiho govorila “vsa čast jim” na vsako fotografijo otroškega spričevala z vsemi peticami, bila na skrivaj ponosna na dejstvo, da takšni otroci obstajajo tu med nami. Marljivo, vztrajno rinejo skozi življenje in svoje starše delajo ponosne.

To je pomembnejše od vseh petic

Moji otroci niso odlični učenci. Ne čutijo, da je vse to res nujno, kar se od njih pričakuje, zato prioritete določajo sami. Vsak roditeljski sestanek mi je mučen, ker mi bodo spet rekli, da naj ostanem. Pritisnite malo nanje, pravi učiteljica. Še preveč pritiskam nanje, a niti to očitno ni dovolj. Bolj pritiskati ne morem. Kaj sploh pomeni pritiskajte nanje?

Nervirala sem se, bolelo me je, ker sem jim želela pokazati, kako čudovita stvar je uspeh in kako se človek na koncu počuti ponosno in prijetno. V enem trenutku sem spoznala, da od njih želim in pričakujem lastni uspeh iz šole in da je to nemogoče. Oni niso jaz. Jaz jim ne morem ustvariti občutka, da se morajo učiti po šoli še štiri ure.

Cel dan so sami, dokler sem jaz v službi. V tem času se zelo malo učijo. Naredijo domačo nalogo in potem delajo povsem neverjetne stvari. To so tiste stvari, zaradi katerih sem ponosna nanje. To so njihove zlate medalje, z vgraviranim mojim imenom. Nikoli objavljene niti na enem socialnem omrežju. Moje majhne punce so se odločile, da mi naredijo torto. Pravo. S smetano na vrhu. Našle so nek preprost recept na internetu in mi jo naredile za rojstni dan. Nanjo so postavile tudi svečke. Od prihrankov za malico. Tega dne niso jedle v šoli, da bi imela jaz rdečo številko 40 na torti. Sin je popravil predale, ki so se razmajali. Takrat sem jokala in oni so jokali. Skupaj smo pojedli torto in peljali psa na sprehod. Povabila sem jih na pico.

Dobivala sem rože v lončkih, grah s sladkorjem, domači pečeni kruh (spomnim se, da je zgledalo kot nekaj lesenega), zamenjane žarnice, popravljene kljuke, pospravljeno teraso z enim odprtim pivom, ki me je čakalo na mizici. Pričakale so me priljubljene pesmi, ko sem vstopila v hišo.

Pisali so mi pesmi, risali umetniška dela, na katerih piše, da je to prav zame in da sem najboljša na svetu. Ogromno daril, narejenih iz blaga, sladolednih palčk, laka za nohte in testenin … Porisali so mojo belo, dolgočasno bombažno spalno srajco s flomastri, da bo pisana za spanje, da v njej lepše sanjam. Očistili kopalno kad in umivalnik, oprali in obesili perilo. Sami so menjali svojo posteljnino in meni pripravili mojo priljubljeno oranžno. Delali so mi uhane iz češenj, ki so jih sami nabrali in me tolažili, ko so prišli pretežki dnevi.

Ne skrbi, mama, vse bo dobro. Pospravili smo hišo, vemo, da te to osrečuje. Šli smo v trgovino, skopali psa in ga odpeljali k veterinarju. Prijatelju smo pomagali pri nekem projektu za šolo.
Masirali so mi hrbet, ko me je zagrabil krč in zvečer ležali poleg mene pri TV, dokler nisem zaspala. Pripravljali so mi čaje, ko sem bila bolna, in palačinke, da bi čim prej ozdravela. Tisoče jutranjih kav me je pričakalo na terasi. Prinašali so mi mačke, psičke, ježe in vrano, da jih skupaj rešimo. Na hladilniku so mi puščali najbolj smešna sporočila, razumeli mojo odločitev, da ne živimo z njihovim očetom, razumeli mojo novo ljubezen, sprejeli vse spremembe in se brez pripomb prilagodili. Od vedno so bili moja moč, gonilo in inspiracija. Moja ekipa.

Zaradi njihovih velikih del so vsi trije največje osebnosti v mojem življenju. Pri tem nisem pristranska, ampak ponosna na to, da sem v svojem domu naredila razsadnik kvalitetnih ljudi, ki se bodo v življenju znašli, kjerkoli že bodo.

Niti ena petica iz matematike, fizike in kemije ne more zamenjati tega.

Sandra

Ocena:
[Skupaj: 30 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor