Kako dodobra prestrašiti otrokovega očeta … in tudi sebe

Kako dodobra prestrašiti otrokovega očeta … in tudi sebe

Prvi sin, Samo, se je rodil februarja s prirojenim obojestranskim izpahom kolkov. 3a in 3b se je glasila diagnoza, za katero se mi v tistem trenutku v resnici še sanjalo ni, kaj v resnici pomeni. Štirinajst dni po rojstvu sva bila naročena pri ortopedu, specialistu za otroke. Razložil mi je, da bo sin dobil mavčne hlače od pasu do gležnjev, ki mu bodo nogice držale v pravem položaju. Po štirinajstih dneh kontrola. Otroci v prvem letu rastejo tako hitro, da bo mavec treba ves čas menjavati.

O menjevanju plenic in negi otroka z mavčnimi hlačami raje ne bi. Na kratko, po dveh tednih sva bila prvič v bolnici. »Priklenjen« na posteljo z opornicami na gležnjih, ki so držale vrvici, na katerih so bile preko prečke obešene uteži, ki so nežno vlekle njegove kolčne glavice na pravo mesto. Po dveh tednih spet v mavčne hlače… tako je šlo skoraj celo prvo leto.

Tistega 20. marca ne bom pozabila. Bil je krasen zgodnjepomladni dan, okrog 20 stopinj, sonce. S Samom sva pri njegovem mesecu in pol (končno!) šla na prvi sprehod na svežem zraku. V parku sem ga, spečega, nastavila tako, da je sonce sijalo nanj (D vitamin in njegov pomen za razvoj kosti pri otroku!) in se zatopila v knjigo. Kakšno urico sva se tako martinčkala, potem pa domov.

Popoldne pa šok. Njegova leva stran obraza, ki je bila izpostavljena soncu, je bila živo rožnata. Bila sem šokirana, mož pa še bolj. Takoj je hotel z otrokom v bolnico, pa sem ga prepričala, da počakajva en dan. Na srečo je bilo drugi dan toliko bolje, da bolnica ni več prišla v poštev.

Še sanjalo se mi ni, da je bilo marčevsko sonce tako močno in še manj, da je otroška koža tako zelo občutljiva. Seveda ga nisem z ničimer namazala, preden sem ga postavila na sonce.

Ta pripetljaj (na srečo brez posledic, vsaj 23 let pozneje jih ni videti) je bil zame res dobra šola. Kasneje, ko smo z otroki hodili na morje, jih nikoli več nisem spustila na sonce brez zaščitne kreme, pokrivâla in niti slučajno na opoldansko sonce. V bistvu se tako nikoli nismo prav sončili, vedno smo se gibali, plavali, potapljali, igrali v vodi… potem pa v senco. Nobenih težav z opeklinami več. Prva šola je zalegla.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Mirjana Mladič

Po izobrazbi sem univerzitetna diplomirana ekonomistka, NLP praktik, svetovalka, predavateljica, moderatorka z zelo raznolikimi delovnimi izkušnjami, ki so me naučile prilagodljivosti in sprejemanja različnih okoliščin in ljudi. Od nekdaj so me zanimali odnosi in komunikacija. Sem mama treh sinov, Sama, Iztoka in Matjaža, danes že skoraj odraslih. Med najstarejšim in najmlajšim je pet let in pol razlike. Dva sta disleksika, eden je tudi trajno gibalno oviran zaradi prirojenega obojestranskega izpaha kolkov. Vzgoja treh fantov je bila zame nenehen izziv in velik užitek. O različnih zgodah in nezgodah ter svojih »učnih izkušnjah« pri vzgoji pripravljam knjigo, iz katere so članki, ki jih lahko preberete na strani Za starše, iz katere sem črpala veliko zanimivih in uporabnih virov v podporo svojim zgodbam.

Dodaj odgovor