Imate temperamentnega otroka? Potem ste lahko srečni!

Imate temperamentnega otroka? Potem ste lahko srečni!

Torej, vaš otrok je temperamenten. Imamo dobro novico za vas –  lahko ste srečni. Res je, da so temperamentni otroci lahko izziv za mlade in neizkušene starše, če pa se starši dobro informirajo in vložijo trud in čas v vzgojo temperamentnega otroka, bo skoraj zagotovo zrasel v krasnega in bistrega najstnika.

Ko si ti otroci nekaj zamislijo,  bodo z notranjo motivacijo in veliko gonilno silo to tudi dosegli.  Če bodo starši takšnega otroka razumeli, ga slišali in upoštevali njegova strastna čustva in ga ne skušali “ukrotiti” zaradi svojega napačnega prepričanja ali pritiska okolice, da je treba takšnega otroka spraviti v red, bo veliko temperamentnih otrok odraslo v liderje na različnih področjih – v družbi, športu, karieri.

Kaj pa sploh pomeni, da je otrok temperamenten? Nekateri starši, ki takšnega otroka težko usmerjajo in obvladujejo, ga bodo opisali kot trmastega ali težavnega, vendar pa moramo na takega otroka gledati kot na otroka z močnim karakterjem, ki mu ni lahko vsiliti svoje volje in ki bo odrasel v osebo z integriteto. Temperamentni otroci raje željo sami preizkušati stvari kot da vse dobijo servirano na pladnju. Obupno si želijo biti gospodarji svoje usode, včasih pa bodo svojo željo imeti vedno prav, postavili nad prvo mesto. Ko se v njihovi glavi porodi neka ideja, bodo težko mislili na kaj drugega, dokler je ne uresničijo. Temperamentni otroci imajo močna čustva in tako jih tudi izražajo.

Temperamentni otroci so pogosto nagnjeni k burnim prepirom s starši. Vendar pa vedite, da sta za prepir potrebna dva. Ni se vam treba odzvati s prerekanjem in kričanjem vsakič, ko vas otrok sprovocira! Takrat globoko vdihnite in se spomnite, da se do rešitve da priti tudi brez prepira. (Ne dovolite štiriletniku, da vas tako sprovocira, da se še sami pričnete vesti kot otrok).

Starši, ki pozorno opazujejo svoje otroke in njihovo vedenje, se lahko izognejo burnim prepirom, tudi če imajo temperamentnega otroka. In to tako,

  • da pokažejo razumevanje za njegovo vedenje in želje, ko postavljajo meje, tako da otrokom dajo možnost izbire in jim ponuditi alternativo, če jim česa ne dovolijo.
  •  da razumejo, da mora spoštovanje biti obojestransko.
  • da za vedno pozabijo stavek: “Zato, ker jaz tako rečem”.
  • da iščejo rešitve, s katerimi bodo zadovoljni tako starši kot otrok; namesto enostranskega postavljanja pravil, ki jih otroku niti ne pojasnite, boste dosegli bistveno – vaš otrok ne bo eksploziven, ker ne bo imel potrebe po tem (pokazali ste, da je tudi njegovo mnenje pomembno) in naučili ga boste nekaterih osnovnih veščin pogajanja in doseganja kompromisov.

Temperamentni otroci niso samo “težavni”.  Ko so se prisiljeni brez debate in brez jasnega pojasnila podrediti volji nekoga drugega, začutijo, da je njihova integriteta ogrožena. Če pa jim daste izbiro, alternativo, občutek, da upoštevate tudi njihovo mnenje, bodo z veseljem sodelovali. Če s takšnimi nasveti niste zadovoljni, ker smatrate, da sta disciplina in ubogljivost otroka pomembnejša od spoštovanja njegove osebnosti, ponovno razmislite.

Seveda želite vzgojiti odgovornega, razumnega in obzirnega otroka, ki bo znal pravilno ravnati tudi takrat, ko mu bo to težko. To pa ne pomeni, da mora biti ubogljiv brez debate. To pomeni, da bo otrok pravilno ravnal zato, ker mu je jasno, da je to najboljši način za reševanje problema, ne pa zato, ker ste mu vi tako rekli. Če bo vaš otrok izbral pravo pot, ne glede na to, kaj ste mu vi rekli, potem lahko rečete, da ste uspešni. Če pa otrok počne, kar ste mu rekli, ne glede na to, če je to pravi način, potem je samo ubogljiv.

Seveda si želite, da vaš otrok počne tisto, kar mu svetujete, vendar pa ne zato, ker je ubogljiv in ker ste ga naučili, da mora vedno poslušati odraslega. Želeti bi si morali, da vas otrok posluša zato, ker vam VERJAME. Ker ve, da želite zanj najbolje, tudi takrat, ko ne morete izpolniti njegovih želja. Seveda želite vzgojiti otroka s samodisciplino, ki prevzema odgovornost, ki je uvideven in, kar je najpomembneje, dovolj pronicljiv, da lahko sam loči, komu lahko verjame in komu lahko dovoli vplivati na njegova stališča in mišljenje.

Če se odločite za vsako ceno vzgojiti ubogljivega otroka, boste zlomili njegovo voljo in temperament in ga boste pustili brez obrambe pred vplivi drugih ljudi, ki mu pogosto ne bodo želeli dobro. Še več, tako boste prekršili zavezo, ki smo jo vsi podpisali tistega dne, ko smo postali starši.

Temperamentni otroci znajo biti energični, vztrajni, uporni in “težavni”. Če pa jih vzgajamo na pravi način, bodo postali veliko bolj sposobni in uspešnejši od “ubogljivih” otrok svojih prijateljev, ki jim danes morda zavidate.

A.C./zelenaucionica

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor