Avtosedež za novorojenčka

Avtosedež za novorojenčka

Vsak človek ima neka dejstva in principe, v katere verjame. Imamo pa jih tudi nekaj, katerim dajemo prednost, ki se nam zdijo pomembnejša in jih bomo na dan privlekli, kadarkoli bo primerna tematika za njihovo prebuditev prišla na vrsto.

O čem govorim? Govorim o naših prepričanjih,  o stvareh, za katere se borimo, če le nismo popolnoma imuni na dogajanje okoli sebe. Izredno malo je ljudi, ki se s tem ne bodo znali poistovetiti, ker gre lahko že za prioriteto glede nogometnega kluba ali določeno znamko šampona za lase.

Zame je eno od mojih osebnih pomembnejših prepričanj uporaba varnega avtosedeža pri otrocih, predvsem pri novorojenčkih.

Krivila ne bom nikogar, ampak o tem je absolutno premalo znanja in ozaveščanja in vse preveč bodočih mamic, ki o tem ne razmišljajo tako, kot bi morala.

Otroška oprema je draga. To je vsekakor res. In preden se nosečnice odločajo glede nakupa avtosedeža za novorojenčka ali tako imenovane lupinice, se ponavadi ustavijo pri vozičkih. Prvo, kar ugotovijo, je, da obstajajo različni modeli, tu so vozički 2 v 1 z športnim delom in košaro, marele in vozički 3 v 1, ki pridejo v kompletu z lupinico. Ponavadi so vozički 3 v 1 v kompletu z lupinico izredno poceni zadeva (v primerjavi z drugimi možnostmi) in tako mamice hitro pritegnejo. Doda se jim še lepo ogrodje, čudovit vzorec, primerno barvno mešanico, kak »poseben« dodatek in to je to, ljubezen na prvi pogled in izbira je zapečatena.

Bodoča mamica je zadovoljna, ker s partnerjem ne bosta dala veliko denarja za vse, kar v tem okviru potrebujeta in ponavadi je ob tem podatku več kot srečen tudi partner.

Ne bom se delala lepe. Tako sem razmišljala tudi sama. Bodo pa ja vsi izdelki na trgu za otroke primerni in varni, kajne? No, pa temu le ni tako.

Prva stvar, na katero bi morala mamica pomisliti, so varnostni testi. Ti so prosto dosegljivi, za kar nekaj izdelkov na trgu pa lahko najdete celo video posnetke testa. Ocene so zelo različne in zajemajo vse, kar bi nam moralo biti še kako pomembno.

Hitro dobim na tole odgovor, da so stvari predrage in podobno, moj prvi odziv na to trditev je, koliko je pa vredno življenje otroka? In moj drugi odziv, verjemite ali ne, ni nujno najbolj varna lupinica tudi najdražja. Oziroma si upam trditi, da je najbolj varna lupinica na trgu ta trenutek še vedno tista, ki spada v srednji ali skoraj nižji cenovni razred (še vedno pod 200 €). Varnost ni tako draga, kot se mogoče zdi.

Kako pa je z kupovanjem rabljenih lupinic? To je v grobem rečeno loterija. Recimo, da imate primer lupinice, pri kateri je plastika na prvi pogled podrgnjena, butnjena. To nakazuje na veliko možnost, da je poškodovan tudi stiropor v njej. Potem je vprašljiva tudi starost, prodajalec že lahko reče, da je zadevo kupil lani ali dve leti nazaj, v resnici je zadeva stara 6 let in tako prestara, da bi bila uporaba le-te varna v takšni meri, kot je bila prvotno ocenjena. Potem imate lahko primer, ko je bila lupinica udeležena v prometni nesreči, prodajalec vam to preprosto zanika, nikakor ne boste mogli vedeti, ali govori resnico ali ne. Seveda pa obstajajo primeri, ko sedež, recimo, ne ustreza avtomobilu in ga bodo naprej prodali z namenom, da kupijo bolj primernega, uporabljali pa so ga mogoče nekaj dni (ponavadi gre za situacije z isofix-om, ker so sedeži v avtomobilu starejši, potem te možnosti nimajo in sedež pleše, ni primerno fiksiran).

Glede na to, da za nosečnost vemo kar nekaj mesecev, imamo tako dovolj časa, da si priskrbimo tistih skoraj 200 € in otroku zagotovimo kar se da primerno varnost v avtomobilu. Prometna nesreča se lahko zgodi kadarkoli, že na poti iz porodnišnice (trkam na les), sami ste lahko odlični vozniki, okoli vas pa bo še ogromno drugih, nad katerimi nadzora nimate.

Pomislite samo še na tole razliko, 100 € ali celo samo 50 € lahko ločuje manjše telesne poškodbe vašega otroka od izgube malega zakladka za vedno.

In to so samo lupinice, pri sedežih je teh pasti in napak še veliko več. Poleg vsega pa nikakor ne hitite s prehodom iz lupinice v sedež, obrnjen v smer vožnje. To je lahko za otroka usodno že ob prehitrem zaviranju, pa naj bodo nogice pokrčene, dokler glava ne seže preko zgornjega roba lupinice bo vaš otrok v njen brez dvoma najbolj varen.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor