Razvoj osemnajst mesečnega otroka

Pri osemnajstih mesecih je vaš otrok, kar se informacij tiče, kot spužva. Vsrkava vse možne informacije in nova znanja osvaja s pospešeno hitrostjo. Zato je prav, da nekaj napišemo tudi o razvoju osemnajst mesečnega otroka, saj je ta starost zagotovo pomemben mejnik pri otrokovem razvoju.Čeprav še vedno velja pravilo, ki ga morate imeti na umu vse od rojstva vašega malčka – vsi otroci se ne razvijajo enako hitro in to je normalno, zato jih nikar ne silite in se ne jezite. Vse jim bo uspelo, ko bo čas za to. Nič prej in nič kasneje.Pa si poglejmo, kaj prinaša razvoj osemnajst mesečnega otroka.

Razvoj osemnajst mesečnega otroka

Kaj vse že zmore

Kot omenjeno, otroci se različno hitro razvijajo in določene veščine osvojijo ob različnih starostih, vseeno pa si lahko v spodnjih alinejah preberete nekaj veščin, ki jih vaš osemnajst mesečni otrok najbrž že počne (ali pa jih bo vsak čas).

  • Samega sebe naziva s svojim imenom.
  • Po stopnicah navzgor se plazi in navzdol pride ritensko (plazeč se).
  • Ponavlja besede – še posebej, če ste te besede izgovorili vi ali drugi otroci.
  • Razume že veliko več kot pa lahko pove z besedami.
  • Vaš otrok počasi že izgublja svoj ”dojenčkasti” videz in začenjajo se kazati linije kasnejšega, odraslega videza.
  • Aktivno išče pohvalo z vaše strani in strani drugih sorodnikov.

Težave s spanjem?

Prav nekje okoli starosti 18 mesecev se kaj lahko zgodi, da se bo vaš otrok začel upirati, ko bo čas za spanje. Morda bo zavračal odhod v posteljo in se upiral spanju skozi celo noč, morda pa se bo zbujal nezaslišano zgodaj zjutraj in zavračal odhod nazaj v posteljo. Naj bodo takšni dnevi (oz. noči) še tako naporne za vas, je to povsem normalno.

Zakaj prihaja do tega? Lahko se to zgodi zato, ker otrok ne želi biti omejen (in če je temu tako, potem lahko pričakujete tudi težave pri posedanju v avtomobilski sedež, otroški voziček, sedež za hranjenje …). Morda pa je stvar preprostejša in gre enostavno za uveljavljanje svoje (otrokove) volje, torej – svojeglavost.

Edini odgovor in pomoč, ki vam jo lahko ponudimo je: zajemite sapo, ostanite mirni in odločni v sledenju vsakodnevne rutine. In ne pozabite na edino tolažbo, ki vam jo lahko prišepnemo – ta faza ne bo trajala dolgo.

Kako pomagati osemnajst mesečnemu otroku pri razvoju?

Veliko stvari lahko storite z namenom, da vašemu osemnajst mesečniku pomagate pri nadaljnjem razvoju njegovih sposobnosti. Naj jih naštejemo nekaj:

  • naj čim več riše in barva. Pomagajte mu, da se bo navadil in naučil, kako se drži barvico ali voščenko, kajti velika večina osemnajst mesečnikov barvico drži v celi dlani ali pa med palcem, kazalcem in sredincem. Zato mu pokažite, kako naj drži barvico in mu s tem pomagajte osvojiti še delček fine motorike, ki je (še) ne obvlada;
  • v igro mu ponudite enostavne sestavljanke (puzzle). Takšne igre pomagajo otroku razvijati sposobnost za osnovno reševanje problemov, prav tako pa pripomorejo h koordinaciji rok in oči;
  • vzpodbujajte igre s peskom, vodo in barvami. Res da so to igre, po katerih bo ostal nered, a za razvoj kognitivnih sposobnosti in kreativnosti so te igre super, saj vključujejo uporabo vseh čutil.

Samostojno igranje

Tja do 3. leta starosti ni nič nenavadnega, če se otrok ne želi ali ne kaže interesa za igro z drugimi otroki. Namesto skupinskih iger imajo rajši ”paralelno” igranje – saj veste, ko se otroci tiho in povsem zadovoljno igrajo vsak zase en poleg drugega, a med njimi ni medsebojne interakcije. To je povsem normalno in tudi otroci so povsem zadovoljni, ko se igrajo tako.

To je le nekaj značilnosti za razvoj osemnajst mesečnika. Ste morda zaskrbljeni, da se vaš otrok vseeno ne razvija pravilno, dovolj hitro ali vsaj primerljivo s svojimi vrstniki? Potem nikar ne oklevajte. Posvetujte se z otrokovim pediatrom. Predvsem pa, naj vam položimo na srce – ne primerjajte! Saj veste … vse ob svojem času.

Ocena:
[Skupaj: 11 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor