Dom na Šmohorju

Planinski dom Šmohor (784 m) stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor nad Laškim. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja. Pred cerkvijo se bohotijo tri mogočne, stoletne lipe, ki poleti vabijo v svojo senco.

Planinski dom na Šmohorju

V starih časih, nekateri pa še danes, so trdno prepričani, da lipa izganja zle duhove, in ker je Šmohor znan po številnih, slovenskemu človeku svetih drevesih, se lahko na pot odpravite povsem brez skrbi – Šmohorska čarobna energija vas bo prevzela, prej ali slej.

Dobimo se zjutraj, med 8.30 in 9.30 uro, kjer na parkirišču pri gasilskem domu Laško, poiščite točko Očistimo gore. Tam boste lahko prevzeli vrečke za smeti, ki jih boste na poti do vrha polnili z vsemi rečmi, ki ne spadajo v naravo. Na vrhu jih bomo stehtali in najbolj pridne nabiralce smeti tudi nagradili.

Z Laškega boste do vrha, če se na pot odpravite z malimi nadobudneži, potrebovali debeli dve uri po lahki planinski poti.

  • Cilj: Dom na Šmohorju (784 m)
  • Področje: Štajerska
  • Izhodišče: Gasilski dom v Laškem
  • Trajanje poti: Od izhodišča je z malimi nadobudneži debeli dve uri hoje.
  • Primeren čas obiska: obisk je primeren v razširjeni poletni sezoni.
  • Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Dobimo se zjutraj v soboto, 27. avgusta 2016, med 8.30 in 9.30 uro, kjer na parkirišču pri gasilskem domu Laško, poiščite točko Očistimo gore. Tam boste lahko prevzeli vrečke za smeti, ki jih boste na poti do vrha polnili z vsemi rečmi, ki ne spadajo v naravo. Na vrhu jih bomo stehtali in najbolj pridne nabiralce smeti tudi nagradili.

Tam vas bo čakala ekipa Gremo v hribe s številnimi družabnimi nagradnimi igrami, otroške ustvarjalne delavnice Metode Skovik in geolov za najmlajše, plezalna stena in za vrhunec zabava s pevko Alyo. Največ dogajanja na vrhu bo med 11. in 14. uro, zato planirajte svojo soboto hribsko.

Dom na Šmohorju

Zgornji opisi in informacije so nastali s pomočjo ekipe Gremo v hribe, ki v letošnji planinski sezoni že sedmo leto zapored organizira družabne dogodke za družine na devetih slovenskih vrhovih. Vse lokacije njihovih dogodkov so preverjeno primerne za obisk z majhnimi otroki, prav tako je temu prilagojen program dogodkov. Za več info jih spremljajte na Facebook-u ali obiščite spletno stran www.gremovhribe.si.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor