Koča na planini Razor

Koča na planini Razor leži na stičišču pomembnih planinskih poti, in sicer Slovenske planinske transverzale, Evropske pešpoti in Slovenske geološke poti. Planina se ponaša s pestrim rastlinstvom, med katerimi so številne rožice zdravilne, nekatere pa takšne, ki rastejo na zelo omejenem območju (Ozkolistna preobjeda, Zoisova zvončnica, Petkovškov mak, Bertolonijeva orlica). Koča je odprta od 20. junija do 20. septembra, pred in po sezoni ob vikendih pa ob lepem vremenu. Z njo upravlja PD Tolmin in je odlično izhodišče za obisk kar nekaj okoliških vrhov.

Koča na planini Razor
Koča na planini Razor
Z avtomobilom se iz Tolmina po lokalni cesti vzpnite na planino Lom, od koder se po gozdni cesti peljite še približno 2 km do planine Kuk. Tu parkirajte. S parkirišča vas do koče loči še 45 min lahkotne hoje po markirani poti, ki jo zmorejo tudi mlajši otroci.

Opisali smo vam najlažjo pot, ki jo priporoča Zlatorog. Lahko pa se peš odpravite tudi kar iz Tolmina skozi Tolminska korita do Tolminskih raven in nato do koče po bolj ali manj zahtevni poti. Hodili boste 4 ure. Ta je primerna tudi za kolesarje. Iz Tolmina preko vasi Žabče, prek planine Lom in Kuk boste prav tako pešačili 4 ure. Štartate lahko tudi iz vasi Koritnica in prek planine v Prodih boste pri koči v 4,5 urah. Iz Hudajužne prek Stržišča in nato prek planine v Prodih boste pri koči prav tako v 4,5 urah.

Če si boste pot krajšali z avtom, izberite prvo opisano pot, lahko pa avto parkirate že na planini Lom. Od tu boste do cilja potrebovali uro in 45 min.

 • Cilj: Koča na planini Razor (1315 m)
 • Področje: Julijske Alpe
 • Izhodišče: Planina Kuk nad Tolminom
 • Trajanje poti: Od izhodišča je do koče 45 minut po položni poti.
 • Primerno za otroke: vseh starosti, tudi za najmlajše.
 • Primeren čas obiska: obisk je primeren v razširjeni poletni sezoni.
 • Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Ga. Metoda Skovik, umna in modra sovica, vabi vse otroke v soboto, 20. avgusta 2016,  med 10. in 14. uro v svojo družbo. Skupaj boste ustvarjali in se kaj pametnega naučili. Recimo, da za bukev velja prepričanje, da obvaruje pred strelo in da njena energija vrača samozaupanje in pomirja duha ter pomaga pri odločitvah? Predstavila vam bo še kopico drugih drevesnih in lesnih zanimivosti ter dokazala, da njej zagotovo ne manjka deska v glavi. Poseben poudarek bo tokrat namenila olimpijski znanosti in vas poučila o številnih športnih disciplinah in zanimivostih s sveta olimpijskih iger.

Koča na planini Razor

Pomembno za starše:

 • Nadmorska višina, ki jo boste premagali, je okoli 200 metrov.
 • Na planini Razor rastejo številne cvetlice.
 • Na planini deluje tudi sirarna, vredna obiska.
 • V koči, znani po sirovih štrukljih, vas čaka okusna hrana, zato imejte v nahrbtniku le kakšen priboljšek.

Zgornji opisi in informacije so nastali s pomočjo ekipe Gremo v hribe, ki v letošnji planinski sezoni že sedmo leto zapored organizira družabne dogodke za družine na devetih slovenskih vrhovih. Vse lokacije njihovih dogodkov so preverjeno primerne za obisk z majhnimi otroki, prav tako je temu prilagojen program dogodkov. Za več info jih spremljajte na Facebook-u ali obiščite spletno stran www.gremovhribe.si.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor