Vojkova koča na Nanosu

Vojkova koča se nahaja na južnem obrobju nanoške planote, sramežljivo skrita za televizijskimi oddajniki, v neposredni bližini Pleše. Do nje vodi vrsta planinskih poti – tisti, ki radi grizete kolena in zares zaživite šele z dozo adrenalina v krvi, se boste na vrh Nanosa (torej na Plešo) odpravili po strmi in mestoma plezalni poti, ostali, ki vas bodo na poti razveseljevali otroški kriki, pa boste čarobnost Nanosa odkrivali prav tako iz Razdrtega, le da boste ubrali eno lažjih, položnejših poti. Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih; z njo upravlja PD Postojna.

Vojkova koča na Nanosu

Kdo ga ne pozna – mogočnega velikana, ki kraljuje Postojnski kotlini in jo odločno ločuje od Vipavske kotline; tistega gospoda, ki, če nosi »kapo«, že od daleč opozarja, da nas na Primorskem ne bodo žgečkali sončni žarki? Kjer se srečata mediteranska in celinska Slovenija, tam je Nanos. Visoka kraška planota je dolga kar 12 in široka 6 km. Njen najvišji vrh, Pleša, se dviga 1262 m nad morjem in predstavlja razgledno točko na domala vso jugozahodno Slovenijo, celo do Furlanije in proti Benetkam. Kdor ima srečo, pravijo, in Plešo obišče v jasnem vremenu, mu pogled bojda lahko seže vse do zvonika sv. Marka. A nanoški masiv je več kot samo »pleša« – je neokrnjena planota, z bogato favno, floro, kulturno ter naravno dediščin in je kot takšna od leta 1987 zavarovana kot krajinski park.

Položna pot vas lahko popelje do starodavnega nanoškega svetilnika, bele in od sonca ter zimskih viharjev izprane cerkvice sv. Hieronima. Pred davnimi leti je na tem mestu v kolibi živel menih Heronim, »človek s svetim imenom«, vremenar, ki je prebivalce Podnanosa in okolice obveščal in svaril pred nevarnostjo toče in burje, ob večerih pa mornarjem prižigal ogenj in jih s tem opozarjal, da se bližajo obali. Zaradi vseh dobrih del so mu po smrti zgradili cerkev (datira leto 1586), ki nosi njegovo ime.

Z avtoceste Ljubljana – Koper oziroma Ljubljana – Nova Gorica se usmerite na izvoz Razdrto. Cesti sledite do vasi Razdrto, kjer v središču vasi nadaljujte v smeri vasi Strane in Veliko Ubeljsko. Le malo nad vasjo boste na desni zagledali veliko parkirišče, na katerem parkirajte.

Peš nadaljujte po asfaltirani cesti, ki preko mostu preči avtocesto in vas na drugi strani pripelje do manjšega križišča s planinskimi smerokazi. Tu pot nadaljujte levo po makadamski cesti do mesta, kjer se desno navzgor odcepi pešpot na Nanos. Sprva se vzpenjate po travnatem pobočju, ki nato preide v gozd. Po nekaj minutah hoje boste prišli do razpotja. Desno krenete, če vas strmo pobočje predstavlja izziv, naravnost, če si želite prijetnega in složnega vzpona. Poti do Vojkove koče sta jasno markirani, zato ni bojazni, da bi se na poti izgubili.

 • Cilj: Vojkova koča na Nanosu (1262 m)
 • Regija: Notranjska
 • Izhodišče: Razdrto
 • Trajanje poti: Od izhodišča  do doma je 1 ura in 45 minut po strmi poti oz 2 uri in 30 minut po položnejši poti.
 • Primerno za otroke: vseh starosti, za najmlajše pa priporočamo vzpon po položnejši poti.
 • Primeren čas obiska: obisk je primeren v vseh letnih časih, ko ni snega in močnega vetra.
 • Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Metoda Skovik bo v soboto, 13. avgusta 2016, na Nanosu razpoložena olimpijsko. Sicer je z njo tako skoraj vsak dan, a te dni frči naokoli posebej vzneseno. Otroci se boste lahko preizkusili v številnih “mini olimpijskih igrah”, izdelovali boste “olimpijsko zastavo” in medalje ter se naučili premnogo olimpijskih zanimivosti.

Vojkova koča na Nanosu

Pomembno za starše:

 • Nadmorska višina, ki jo boste premagali, je okoli 700 metrov.
 • Položna pot vas pelje mimo cerkve sv. Hieronima.
 • Na pot za otroke vzemite malico ali drobne priboljške, ki jim jih lahko skrivate po poti in ustvarite igro »iskanje zaklada«.
 • V Vojkovi koči vam bodo postregli z odličnimi jedmi, zato lahko v nahrbtniku nosite le hrano ki jo boste pojedli na poti.

Tako je bilo na Nanosu pred tremi leti

Zgornji opisi in informacije so nastali s pomočjo ekipe Gremo v hribe, ki v letošnji planinski sezoni že sedmo leto zapored organizira družabne dogodke za družine na devetih slovenskih vrhovih. Vse lokacije njihovih dogodkov so preverjeno primerne za obisk z majhnimi otroki, prav tako je temu prilagojen program dogodkov. Za več info jih spremljajte na Facebook-u ali obiščite spletno stran www.gremovhribe.si.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor