Kako otroka pripraviti na prvi dan šole

Otroci se svojega prvega šolskega dne največkrat veselijo. Komaj čakajo, da postanejo prvošolci in so ponosni, ker so že tako veliki. Starši pa poleg veselja lahko doživljajo tudi skrbi. Sprašujejo se, kako se bo otrok znašel v novem okolju in kako bo shajal z vedno večjimi zahtevami šole. Zavedajo se tudi, da njihov otrok odrašča. Kako se torej najbolje pripraviti na prvi šolski dan in kako otroku vstop v šolski sistem čim bolj olajšati?

Kako otroka pripraviti na prvi dan šole
Foto: Ian Burt

Priprava nekaj tednov pred pričetkom šole

Otrok od svojih staršev, starejših bratov, sester, vrstnikov, risank, medijev in drugih virov dobiva različne predstave o tem, kakšna je šola. Dobro je, da raziščemo, kaj si naš otrok o šoli misli. Česa se glede šole veseli? Je ponosen, ker bo prvošolec? Se česa morda boji? Ga kaj skrbi? Z otrokom se o njegovem doživljanju šole pogovarjamo in ga poslušamo. Če ugotovimo, da se šole ne veseli, raziščemo zakaj. Z njim lahko delimo tudi svoje izkušnje iz šolskih klopi, pri čemer se je dobro osredotočiti predvsem na pozitivne izkušnje. Zaupamo mu recimo, kateri predmet nam je bil najljubši, kaj smo v šoli radi počeli in z njim delimo kakšno svojo zanimivo šolsko prigodo.

Otroka na šolo pripravljamo tudi z nakupom šolskih potrebščin. Koristno je, da je otrok ob nakupu prisoten in mu omogočimo, da si zvezke sam izbere, saj bo tako za šolo bolj motiviran. Še pred pričetkom šole je priporočljivo, da otroka pričnemo navajati na zgodnejše spanje in jutranje vstajanje. Otrok bo tako septembra lažje prešel na novo večerno in jutranjo rutino. Z otrokom gremo lahko tudi na sprehod do šole, kjer si lahko ogleda, kam bo septembra pričel hoditi.

Priprava na večer pred pričetkom šole

Pomembno je, da se na šolo ne pripravimo šele zjutraj na dan prvega šolskega dne, temveč se čim bolj pripravimo že prejšnji večer. Skupaj z otrokom pripravimo njegovo šolsko torbo in izberemo oblačila, ki jih bo naslednji dan imel in v katerih se otrok dobro počuti. Naj bo prvi šolski dan za otroka in družino velik dan. Ne glede na to, ali ima otrok starejše brate ali sestre, ki že hodijo v šolo, je prav, da se otrok počuti ponosnega, da gre v šolo. Starši se lahko odločijo, da bo družina prvi šolski dan otroka proslavila. Lahko gredo po šoli vsi skupaj na sladoled, na igrišče, imajo družinski večer igranja družabnih iger ali pa se odločijo za kakšno drugo zabavno dejavnost. Otrok se bo tako šole še bolj veselil, obenem pa bo videl, da se družina skupaj z njim veseli njegovih uspehov in pomembnih dogodkov v njegovem življenju ter ga podpira. Otroku se je lažje prebiti skozi prvo šolsko izkušnjo, če ve, da ga čaka prijeten zaključek prvega šolskega dneva.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Katja Z. Istenič

Sem Katja Z. Istenič, psihologinja in psihoterapevtka, ki preko terapevtske pomoči Hočem več nudim individualno, partnersko in družinsko terapijo. Napisala sem tudi knjigo Skrita uganka denarja, ki govori o razvoju zdravega odnosa do denarja. Moja glavna načela pri delu so usmerjenost v konkretne rešitve, pozitivnost, strokovnost, sodobni pristopi in učinkovitost.

Dodaj odgovor