Matematika je lahko zabavna – lego kocke

Če se sprašujete, kako lahko matematične operacije otroku pojasnite na zabaven način, vam bodo ti nasveti zagotovo pomagali, da zainteresirate vašega ljubitelja lego kock za ta predmet.

Matematika je lahko zabavna
Lego kocke so več kot samo igrače

Lego kocke so igrače, s katero se radi igramo tudi odrasli. Ta igra razvija domišljijo, ustvarjalno in logično razmišljanje. Lahko pa jih uporabimo tudi kot sredstvo pri učenju.

Učiteljica Alycia Zimmerman že kar nekaj časa uporablja lego kocke, ko otrokom razlaga osnovne matematične naloge. S pomočjo lego kock se lahko enostavno pojasni in jasno predstavi matematične operacije in pojme: razmerje med delom in celoto, ulomki itd.

Matematika je lahko zabavna
Lego kocke za razvijanje “del-del-celota” razmišljanja

Za mlade matematike sta sestavljanje in razstavljanje številk ključni komponenti pri razvijanju občutka za številke, ki je potreben za aritmetične operacije.

Lego kocke so super pripomoček za raziskovanje razmerja med deli in celoto.

matematika je lahko zabavna

V boj z ulomki z lego kockami

Učencem se pri ulomkih pogosto zatika. Stvari postanejo nejasne, ko se začnemo pogovarjati o različnih velikostih celot in ali ko preklopimo iz razmišljanja o delih ene celote na dele neke zbirke. Edini način, kako se spopasti s tem je zagotoviti otrokom veliko priložnosti, da to spoznajo na otipljivih elementih. Lego kocke so za to zelo primerne, saj jih lahko sestavljamo in delimo na veliko načinov.

Matematika je lahko zabavna

Matematika je lahko zabavna

Kvadriranje z lego kockami

Pojem kvadriranja lahko z lego kockami zelo enostavno pojasnimo, saj “le” sestavljamo kvadrate z različno dolgimi stranicami. Le kaj bi lahko bilo enostavneje?

matematika-je-lahko-zabavna-6

Aritmetična sredina

Pri iskanju aritmetične sredine se otroci hitro naučiti sešteti in deliti, vendar pa jih le malo razume, kaj ta proces seštevanja in deljenja pomeni. Z izenačevanjem višin različno visokih stolpičev iz lego kock se lahko otroci na realnem primeru naučijo, kaj pomeni povprečje.

Tako, tu je samo nekaj primerov, kako se skozi igro učiti in skozi učenje igrati. Kako pa vi uporabljate lego kocke?

Alycia Zimmerman

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor