Odpovejte se tem stvarem in postanite srečnejši starš

Ker je starševstvo izziv, lahko včasih pozabimo, kako sredi vsega tega biti srečen.

Odpovejte se tem stvarem in postanite srečnejši starš

Razmislite, katere od teh stvari vam preprečujejo biti srečen starš. Odpovejte se jim. Dovolite si biti srečen starš za vašega otroka – in zase!

Odpovejte se “naj bi”

Vsi imamo lastne izkušnje iz otroštva, na osnovi katerih sklepamo, kako bi morala starševstvo in otroštvo izgledati. A če se preveč držimo tega, kako “naj bi” izgledali, lahko zamudimo uživanje v trenutkih, ki jih starševstvo prinaša. Vprašajte se, čemu kot starš dati prednost in zakaj.

Odpovejte se vodenju dosežkov

Katero lestvico dosežkov vodite  … Čigav starš naredi več? Kdo je najbolj dosleden? Čigava mama v otrokovem razredu največ prispeva? Kdo je najbolj angažiran v vaši starševski skupini?

Vodenje dosežkov je potrata energije. Počnite samo to, kar čutite, da ste sposobni narediti. Naj vas prispevki drugih ne obvezujejo in ne obvezujte vi njih, da morajo prispevajo toliko kot vi.

Odpovejte se prisili

Kot starš ste odgovorni za postavljanje mej. Ampak če se otrok določeni omejitvi neprestano upira, ga ne silite v sodelovanje. Vprašajte sebe in otroka “zakaj?”

Bodite otroku zaupanja vreden in učinkovit vodnik, ne pa njegov diktator. Ko vas bodo sprejeli takega, vas bodo raje poslušali, kar pomeni manj borbe in frustracij za oba.

Odpovejte se kričanju

Če niste kričač, potem to preskočite. Če pa kričite, ko ste razburjeni, se vprašajte: “Je kričanje okrepilo vaš odnos z otrokom?

Kričanje se ponavadi dogaja v jezi in otroka pogosto prestraši. Kričanje uničuje zaupanje in otrokov občutek varnosti. Bodite pozorni na čas in okoliščine, ko kričite in potem se zavežite, da boste v bodočnosti to spremenili.

Odpovejte se potrebi biti idealen

Idealen starš ne obstaja. Sprejmite svoje pomanjkljivosti. Smejte se sami sebi. Najboljši starši so se vedno pripravljeni učiti, spreminjati in napredovati.

Odpovejte se skrbi

Zaradi vaše pretirane skrbi otroci ne bodo nič bolj varni. Zaradi pretirane skrbi vi ne boste nič bolj srečni. Otroci pa se bodo samo naučili, kako je živeti v strahu. Osvobodite se svojih skrbi in bodite hvaležni, da je v tem trenutku vaš otrok varen.

Odpovejte se univerzalnim pravilom

Vsak otrok je unikaten. Kar je dobro za enega, ni nujno tudi za drugega. Nekatera pravila so splošna in veljajo za vse (na primer, vsak mora vljudno govoriti). A upoštevajte, da biti pravičen starš ne pomeni pri vsakemu otroku početi natanko enako ob istem času.

Odpovejte se borbam s hrano

Če od otroka zahtevate, da poje določeno število grižljajev, boste izzvali borbo za mizo – in otroku ustvarili pogoje, da se bo pozneje v življenju boril s hrano.

Vodite ga, usmerjajte, spodbujajte in pripravljajte zdravo hrano. Naj vaš otrok pove, čemu daje prednost. Namesto da mu vsiljujete določeno hrano, se raje osredotočite na zdrave prehranjevalne vzorce.

Odpovejte se vlogi koordinatorja dogodkov

Če čutite, da je starševstvo tekalna steza, ki ga ne morete dohajati, si morda nalagate preveč  odgovornosti za otrokov čas. Naredite načrt, ki je dober za otrokov razvoj, a mu ne planirajte vsake minute.

Odmori so otroku potrebni. Trenutki dolgčasa omogočajo otroku, da sam prevzame odgovornost za organizacijo svojega časa. Dajte mu na razpolago stvari, potem pa naj otrok sam ustvarja, kar želi. Vsi boste srečnejši.

Odpovejte se nezdravi požrtvovalnosti

Kot starš velikodušno delite ljubezen, čas in pozornost. A ne bi smeli dajati celega sebe samo zato, ker ste starš. Če ignorirate svoje osnovne potrebe, učite otroke, da potem, ko odrastejo, tudi sami ne bi smeli skrbeti zase.

Odpovejte se krivdi

Starši včasih pademo v past požrtvovalnosti, ker čutimo nepotrebno krivdo. Krivda je lahko koristna, če jo uporabite za prepoznavanje sprememb, ki jih morate narediti. A s pretirano hromeča krivda, ki nam daje občutek ničvredne osebe ali starša, ne dosežemo ničesar. Dovolj ste to, kar ste.

Odpovejte se enostranskim odločitvam

Kot starš imate pogosto zadnjo besedo. Ampak oba z otrokom bosta srečnejša, če ne bo tako. Ko so otroci dovolj stari, jih vključite v odločitve, ki jih zadevajo. Ko otroku pokažete proces odločanja, jim boste omogočili dobro odločanje v prihodnosti.

Odpovejte se negativnim pripombam

Otrokom neprestano delimo pripombe: preglasen si, pretih si, preveč sprašuješ, utrujeni smo, preveč zahtevaš, ti si preveč zgovoren, lahko bi imel več prijateljev, umiri se, govori, več se smej.

Mnenje lahko na točno isto vedenje izražate tudi pozitivno. Na primer, namesto “ti si preveč zgovoren”, lahko otroku poveste da “ti pa z lahkoto dobivaš prijatelje.”

Odpovejte se svojim zgodbam iz otroštva

Ste v otroštvu doživeli kaj, kar želite prihraniti svojim otrokom? So vas v šoli nadlegovali? Pomanjkanje denarja? Občutek, da niste dovolj? Vaši strahovi lahko dejansko prenesejo ta vzorec na otroka. Ne ujemite vašega otroka v strahove preteklosti. Odpovejte se jim. Ustvarite tisto, kar želite, ne tistega, česar ne.

Odpovejte se predaji

Mnogi starši se sekirajo, da so svojemu otroku naredili trajno škodo  ali da so naredili napako, ki jih bo zaznamovala do konca njihovega življenja. Mnogokrat sem rekel: “Nikoli ni prepozno postati boljši starš.”

Ne glede a to, če je otrok star 4 ali 40 let, se vedno odzove na iskreno ljubezen svojih staršev. Učinek napak lahko traja malo dlje pri starejših otrocih, ampak se ni nemogoče pokazati kot vesel, spodbujajoč starš, takšen, kot želite biti. Ne obupajte! Imate vse, kar potrebujete za dobro starševstvo.

Ok, globoko vdihnite.

Čas je, da se odpoveste vsemu, kar vas ovira pri tem, da bi postali srečnejši!

Carol Tuttle

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor