Bolezen rok, nog in ust pri otrocih

Bolezen rok, nog in ust

Obstaja še en dober razlog, zakaj bi morali otroke spodbujati, da umivajo roke, to pa je preprečevanje bolezni, imenovane Bolezen rok, nog in ust (HFMD). Povzročajo jo virusi iz skupine enterovirusov, ki živijo v prebavnem traktu. Ta bolezen je zelo nalezljiva, prenaša se direktno iz osebe na osebo ali indirektno preko predmeta. Najbolj ogroženi so otroci do petega leta življenja, v zelo redkih primerih se ta bolezen pojavi tudi pri odraslih. Bolezen običajno traja od 3 do 5 dni, največ do 10 dni, lahko se pojavi skozi vse leto, vendar je pogosteje jeseni in proti koncu leta.

Bolezen rok, nog in ust pri otrocih
Foto Ngufra

 

Simptomi bolezni rok, nog in ust

Najpomembnejše manifestacija bolezni rok, nog in ust je izpuščaj, ki se najprej pojavi v ustih, v obliki bolečih mehurčkov v grlu, na jeziku, dlesni, ustih in na notranji strani lic. Izpuščaji so obrobljeni z rdečino, pogosto pokajo in na tem mestu ostanejo boleče razjede. Podobne spremembe se pojavijo tudi na rokah in nogah, mehurčki se lahko pojavijo tudi na zadnjici in stegnih. V redkih primerih se otrokom ne razvijejo mehurčki na koži, ampak se bolezen manifestira samo v obliki ranic na grlu. Te spremembe težko odkrijemo, še posebno pri majhnih otrocih, ki ne znajo povedati o svojih težavah.

Pogosto pride nekaj dni pred pojavom izpuščaja do povišane temperature, utrujenosti in razdražljivosti ter bolečin v mišicah. Poleg bolečin v grlu je povečano izločevanje sline. Otroci zavračajo trdo hrano, apetit je na splošno zmanjšan, lahko pa se pojavi tudi driska.

bolezen-rok-nog-in-ust-pri-otrocih

 

Kdaj k pediatru?

Če starši prepoznajo navedene simptome, morajo obiskati pediatra. Na podlagi kliničnih ugotovitev, kot tudi brisa ust in analize blata, se postavi diagnoza bolezni rok, nog in ust. Na žalost ne obstaja terapija, ki bi direktno vplivala na virus, kot vzrok bolezni, niti cepljenje, ki bi preprečila pojav bolezni. Zato je osnovni cilj pediatra, da svetuje ukrepe za blaženje težav otroka.

Zdravljenje bolezni rok, nog in ust

Glede na to, da so boleče razjede v ustih glavni simptom bolezni, se uporabljajo zdravila, kot so Paracetamol ali ibuprofen, ki poleg tega, da blažijo bolečino, tudi nižajo povišano temperaturo. Terapija, ki jo priporočajo in katero otroci najbolje sprejmejo, je sladoled, ki hladi ranice in manjša bolečino.

Spremembe na rokah in nogah je potrebno umivati s toplo vodo in milom in na koncu dobro osušiti. Glede na to, da imajo otroci pri bolezni rok, nog in ust boleče in oteženo požiranje, je zelo pomembno, da dobijo dovolj tekočine, da bi preprečili dehidracijo.

Bolezen rok, nog in ust pri otrocih
Foto: MidgleyDJ

 

Zapleti pri bolezni rok, nog in ust

V zelo redkih primerih lahko kot zaplet bolezni rok, nog in ust pride do vnetja možganske ovojnice (meningitis) ali možganskega tkiva (encefalitis). Redko se lahko zgodi, da pride do izpadanja nohtov na rokah in nogah, vendar le-ti po bolezni ponovno zrastejo. Treba je vedeti, da je po okrevanju otrok še vedno prenašalec virusa, saj se ta izloča preko blata še nekaj tednov.

Otroci s to boleznijo naj ostanejo doma. V vrtec se lahko vrnejo šele, ko nimajo več vročine in ko so mehurčki suhi.

Preventiva preprečevanja bolezni rok, nog in ust

  • umivanje rok, še posebej po uporabi stranišča kot tudi pred obrokom
  • izogibanje izmenjavi osebnih predmetov (zobna ščetka, brisača, jedilni pribor …)
  • pogosto čiščenje površin in predmetov, ki se jih otroci pogosto dotikajo
  • temeljito čiščenje igrač
  • pogosto prezračevanje zaprtih prostorov; prostore zračimo v enakomernih intervalih, vsako uro od 2 do 3 minute na stežaj odpremo okna in vrata. Zračimo tudi v hladnem zimskem času.
  • V času povečanega števila obolenj je potrebno pogosteje čistiti sanitarne prostore
Ocena:
[Skupaj: 108 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor