Atopijski dermatitis – kako pomagati otroku

Obstaja način, kako pomagati otroku z atopijskim dermatitisom. Poglejmo si ga.

Atopijski dermatits - kako pomagati otroku
Foto: Eisfelder

Ukrepi za blaženje težav z atopijskim dermatitisom

Prednost dajte oblačilom in posteljnini iz naravnih bombažnih vlaken. Nova oblačila pred prvim nošenjem operite (tako bo mehkejša). Izogibajte se detergentom, mehčalcem in kremam, ki vsebujejo dodatke (parfume, konzervanse, barve). Boljši so tekoči detergenti, saj se bolje izperejo.

Za otroke, ki imajo močno srbečico in težjo obliko atopijskega dermatitisa, se na tržišču najdejo posebna oblačila, ki so narejena na bazi svile ali srebra, ki zmanjšuje srbenje in ima protimikrobno delovanje in zmanjšuje naselitev kože z zlatim stafilokokom, ki pogosto še poslabša simptome atopijskega dermatitisa.

Čim bolj zmanjšati stik s hišnim prahom – izogibanje perju, plišastim igračam v postelji, zavrzite stare jogije, tla naj ne bodo pokrita s tapisonom, okna naj bodo brez zaves. Redno zračite otroško sobo in vsak dan s pomočjo mokre krpe pobrišite prah.

Hišni ljubljenčki naj bodo rajši zunanji. Redno jih kopajte. Otroka ne ločujte od hišnega ljubljenčka. Razen v primeru, če se izkaže, da hišni ljubljenček povzroča alergično reakcijo vašega otroka.

Suh zrak (centralno ogrevanje), vročina in znojenje le še dodatno izsušujejo kožo in zato povečujejo srbečico. Zato prostore, v katerih se zadržuje otrok, ogrevajte manj in te prostore redno prezračujte in vlažite.

Izogibajte se zadrževanju v zadimljenih prostorih.

Otrokovi nohti naj bodo pristriženi kratko in gladko. V primerih bolj izrazite srbečice svetujemo, da otrok natakne bombažne rokavice.

Prehrana

Za dojenčke se seveda svetuje dojenje, ki naj traja čim dlje. Doječe matere otrok z atopijskim dermatitisom se morajo v času dojenja izogibati uživanju hiperalergene hrane. Hiperalergena živila so: kravje mleko, jajca, oreščki (arašidi, lešniki, orehi), citrusi (limone, pomaranče, kivi, itd.)ribe in školjke, čokolada in paradižnik. Če se simptomi atopijskega dermatitisa v roku dveh do treh tednov po pričetku dieta matere ne izboljšajo, lahko doječa mati postopno vrne omenjena živila nazaj v prehrano. Razen oreščkov, saj velja, da je za otroka z atopijskim dermatitisom boljše, da ni v kontaktu z njimi.

Čas dojenja je še posebej izčrpavajoče za doječo mati, zato nikakor ni dobro, da je doječa mati na nepotrebni dieti. Če pa mora mati iz svoje prehrane izločiti mleko, mora jemati prehransko dopolnilo – kalcij (100 mg dnevno).

Uvajanje goste hrane se priporoča v starosti med 4. in 6. mesecem postopoma (novo živilo na vsake tri do štiri dni). Bodite pozorni na reakcijo kože. Določena živila povzročajo srbečico (čokolada, jagode, paradižnik), zato je smiselno, da se jih izogibate.

Uporaba probiotikov za terapijo in preventivo pred atopijskim dermatitisom še vedno ni povsem jasna, a vsekakor ne škodujejo. Nujna pa je pozornost, da pri majhnih dojenčkih, pri katerih je dokazana občutljivost na proteine iz kravjega mleka, uporabimo takšne probiotike, ki med svojimi sestavinami nimajo kravjega mleka.

Ne pozabite!

Otroci rastejo in se razvijajo, zato zanje diete brez strokovnega nadzora niso primerne in so lahko zelo nevarne ter lahko celo privedejo do podhranjenosti.

Terapija v ožjem pomenu

Z namenom pravilne nege kože in v izogib ”sprožilnim dejavnikom” pogosto ne moremo ubežati akutnemu poslabšanju ekcema in moramo zato uvesti protivnetno terapijo.

Lokalno zdravljenje s kortikosteroidi

V fazi poslabšanja v dogovoru z dermatologom lahko v terapijo vpelje kreme ali masti, ki vsebujejo kortizon. Kortizonoidi se nanašajo na področja ekcema in hitro pomirijo srbečico in rdečico. Uporabljajo se le po navodilu zdravnika, voditi pa moramo pisno evidenco o uporabi.

Kortikosteroide glede na njihovo delovanje lahko razdelimo v 4 skupine. 

V prvi skupini se nahajajo kortikosteroidi z najnižjo stopnjo delovanja (imajo najmanj stranskih učinkov).

V četrti skupini pa tisti z najmočnejšim delovanjem, a hkrati tudi z največ stranskimi učinki. Pri otrocih se vedno uporabljajo tisti iz prve in druge skupine.

Pogosto vprašanje: ali so kortikosteroidi škodljivi za kožo?

Če se uporabljajo pod nadzorom zdravnika in če vodimo pisno evidenco o uporabi, so varni za uporabo.

Škodljive posledice se pojavljajo v primerih nekontrolirane uporabe. Najpogostejše poškodbe kože so:

  • atrofija kože
  • poudarjene kapilare
  • simptomi perioralnega dermatitisa
  • akne
  • povečana dlakavost

Sistemski stranski učinki so le redko videni ob lokalni uporabi kortikosreroidne terapije.

Lokalni imunosupresivi in imunomodulatorji

Predstavljajo novo skupino zdravil, ki delujejo v smislu spreminjanja imunskega odziva na koži. Njihova uporaba je primerna za otroke, starejše od dveh let.

Antibiotiki

Ker je koža otrok z atopijskim dermatitisom pogosto naseljena z zlatim stafilokokom, se običajno uporabi lokalna sistemska antibiotična terapija. Največkrat se uporabljajo kreme v kombinaciji s kortikosteroidi in antibiotiki, ki na ekceme delujejo pomirjajoče.

Otrokom, ki imajo razširjene ekceme, sploh ekceme, ki vlažijo, je smiselno enkrat ali dvakrat tedensko pripraviti antiseptično kopel, ki bo zmanjšala nasičenost kože z ekcemi. Po takšni kopeli je nujna še intenzivnejša nega kože in uporaba emulzije, saj antiseptična kopel še dodatno izsuši kožo.

Zaviralci

Glede na to, da je srbečica pogosto zelo intenzivna in moti spanje, se v terapiji pogosto uporabljajo tudi zaviralci, ki se dozirajo v obliki sirupa (majhni otroci) ali tablet (pri starejših otrocih in odraslih).

Ostale oblike terapij

Psihoterapija

Vsi vemo, da srbenje in praskanje pri atopičarjih stresne situacije le še poslabšajo. Ekcemi se poslabšajo pri vstopu v vrtec ali šolo. Mnogi starši pravijo, da otroci srbečico pogosto izrabljajo kot orožje, da bi nekaj dobili. Ne marajo, da se bolezen imenuje nevrodermitis (atopijski ekcem), saj vemo, da so otroci živčni zaradi srbečice in ne obratno – da se praskajo, ker so živčni (nervozni). Brez dvoma je psihološka komponenta pri atopijskem dermatitisu prisotna – težko je tako otrokom kot staršem in včasih jih je potrebno usmeriti do strokovne, psihološke pomoči.

Klimoterapije (terapija z morjem, soncem, spremembo klime)

Kontrolirano izpostavljanje soncu (seveda s pravo zaščito) in preživljanje časa na morju ali v gorah (nad 1500 nadmorske višine) ugodno delujejo na kožo atopičarja.

Solne terapije

Terapija v solni sobi ali komori pri nekaterih otrocih zmanjšuje srbečico in zmanjšuje pojav ekcema.

Terapija s svetlobo ali fototerapija

Pri otrocih s težjo obliko atopijskega dermatitisa, ki obsega več kot 60% telesne površine, se uporablja medicinska fototerapija. S kontroliranim obsevanjem z umetnim virom svetlobe pod nadzorom zdravnika.

(Družinska) sistemska terapija

Pri najtežjih oblikah atopijskega dermatitisa pride v poštev sistemska terapija z imunosupresivi, v prihodnosti pa najverjetneje tudi biološka terapija.

Za konec …

Veliko je različnih oblik terapij za zdravljenje atopijskega dermatitisa. Za začetek pa so najpomembnejši dobra podučenost staršev in otrok, pravilna nega kože in izogibanje morebitnim dražečim faktorjem in alergenom. Vse ostale terapije se uporabljajo zgolj pod nadzorom zdravnika.

Čeprav pogostost pojava atopijskega dermatitisa iz leta v leto raste, je vseeno pozitivno to, da v največjem številu primerov otrok, obolelih z atopijskim dermatitisom, bolezen s časom slabi. Tako večina otrok v predšolski dobi sama premaga atopijski dermatitis.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Čuvarkuča

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor