Ko ima otrok glavobol ali migreno

Glavoboli niso zgolj težava odraslih. Zelo pogosto napadejo tudi otroke ali najstnike. Ena od raziskav je pokazala, da se je z močnejšim glavobolom tekom zadnjega meseca srečalo celo 56% fantov in 74% deklet starih med 12 in 17 let. Ponavadi se otroški glavoboli ne razlikujejo kaj dosti od glavobolov odraslih. Splošno gledano pa ima med otroci vseh starosti migrene 15,5%, močnejše glavobole pa 15% otrok.

Ko ima otrok glavobol ali migreno

Mogoče vas skrbi, da glavobol pri otroku nakazuje na obstoj kakšne resnejše težave kot je, na primer, možganski tumor, ampak to za večino otroških glavobolov ne drži. Lahko spremljate simptome, poiščete pravi način spopadanja z glavobolom in otroku pomagate, da se nauči živeti na način, ki mu bo omogočal boljše počutje.

Kaj povzroča glavobole pri otrocih in najstnikih?

Večina otrok se z glavobolom sreča zaradi bolezni, okužbe, prehlada ali vročine. Druge zdravstvene okoliščine, ki ga lahko povzročajo pa so sinusitis (vnetje sinusov) in okužbe grla ali ušes.

Migrene pa so povsem druga zgodba. Zdravniki niso povsem prepričani, zakaj do njih pride, vedo pa, da so vsekakor posledica fizičnih in kemijskih sprememb v možganih. Obenem pa je vzrok zanje lahko tudi genski prenos s staršev na otroke.

Približno 70% otrok, ki se soočajo z migrenami ima sorodnike, ki se soočajo ali so se soočali z migrenami v otroštvu. Možno je tudi, da migrene sprožijo podobni dejavniki kot pri sorodnikih. To so lahko slabost, močne oziroma svetle luči in spremembe vremena.

Drugi sprožilci migren so lahko stres, tesnoba, depresija, sprememba spalnega ritma, glasen hrup ali določena vrsta hrane. Preveč fizičnih aktivnosti ali preveč sonca lahko sproži migreno pri določenih otrocih. Dekleta pa so jim podvržena predvsem zaradi hormonskih sprememb v času, ko nastopi menstruacija.

Pogosti vzroki za močan glavobol so stres v šoli, doma ali v družbi. Drugi vzroki pa povzročajo tudi napenjanje oči in bolečine v vratu ali hrbtu in so posledica slabe telesne drže. Tudi depresija je lahko razlog za glavobole vašega otroka.

Medtem ko večina glavobolov ni nevarnih, moramo biti pozorni na tiste, ki se s časom stopnjujejo in pridejo v spremstvu z drugimi simptomi kot je izguba vida, težave z govorom ali nemoč v mišicah. Takrat so glavoboli lahko znak, da gre za resnejši problem.

Če ima otrok katerega od spremljevalnih simptomov ob glavobolu, se morate nemudoma odpraviti k zdravniku.

Kako se diagnosticira glavobole pri otrocih in najstnikih

Ko se pri otroku postavi pravilna diagnoza, lahko pričnemo s programom zdravljenja, ki mu bo vsekakor pomagal, da se bo počutil bolje.

Prvi korak je, da otroka peljete k zdravniku. Zdravnik bo opravil popoln fizični pregled in vas bo povprašal po zgodovini glavobolov –kakšne vrste je bolečina, kako pogosto se dogaja, kaj ga omili ali poslabša. Z otrokom boste morali težave čim bolj natančno opisati.

V večini primerov lahko zdravniki glavobol diagnosticirajo s pomočjo opisanih simptomov, včasih pa bo potrebna računalniška tomografija (CT) ali magnetna resonanca (MRI), da zdravnik pride do dodatnih informacij. Oba omenjena testa ustvarita podrobno sliko možganov, ki lahko pokaže, kje so problematična območja, ki bi lahko povzročila glavobole.

Če se otrokovi simptomi slabšajo ali se dogajajo pogosteje celo po zdravljenju, prosite zdravnika, da vas napoti k specialistu.

Kako zdravimo glavobole otrok in najstnikov

Vaš zdravnik vam lahko predlaga kar nekaj različnih možnosti za zdravljenje in lahko bi trajalo kar nekaj časa, preden bi našli pravo oziroma učinkovito. Imejte odprto in iskreno komunikacijo z zdravnikom glede tega, kaj otroku pomaga in kaj ne.

Najboljši način zdravljenja bo odvisen od tipa glavobola, ki ga ima otrok, kako pogosto pride do tega, kaj je vzrok za težave in starosti otroka. Vse možnosti pa načeloma vključujejo:

  • Spremljanje simptomov: opazujte in beležite stvari, ki sprožijo otrokov glavobol, na primer pomanjkanje spanca, neredno prehranjevanje, določena hrana ali sestavine, kofein, okolje ali stres. Pomagajte otroku voditi dnevnik glavobolov s pomembnimi informacijami in ga naučite, kako naj se izogiba sprožilcev, ki bi stanje poslabšali.
  • Nadzorovanje stresa: za močne glavobole je pomembno, da starši in otroci ugotovijo, kaj jih sproži. Tako se lahko naučijo, kako se s stvarmi spopadati, da bodo za otroka manj stresne.
  • Bioresonanca: posebna oprema uporablja senzorje, ki jih povežejo z otrokovim telesom in spremljajo, kako se le to odzove na glavobol. Spremljajo spremembe kot so dihanje, srčni utrip, krvni pritisk, telesna temperatura, napetost v mišicah in možganska aktivnost. Ko se otrok te fizične znake nauči prepoznati in dojame, kako se telo odziva, kadar pride v stresno situacijo, se lahko nauči, kako se sprostiti in napetost telesa nadzorovati, da ne bo več povzročala glavobolov.
  • Zdravila: Večina zdravil, ki jih priporočajo za zdravljenje glavobolov pri odraslih, je v manjših odmerkih primerna za uporabo pri glavobolih otrok ali najstnikov. Ampak nikoli in nikdar ne dajajte otrokom aspirina, če so mlajši od 19 let. Aspirin pri otrocih lahko povzroči nastanek Reyevega sindroma, ki je kljub svoji redkosti, za mlajše otroke lahko usoden.

Kaj se zgodi, ko otrok prične z programom zdravljenja glavobola?

Ko bo otrokov zdravnik pričel s programom zdravljenja glavobolov, boste morali situacijo z vidika uspešnosti podrobno spremljati in voditi v otrokovem dnevniku glavobolov. Otroka imejte tudi redno naročenega na preglede pri zdravniku, da bo lahko spremljal napredek in v primeru, da bi bilo to potrebno, spremenil program zdravljenja.

Lahko otroci glavobole prerastejo?

Glavoboli se lahko skozi odraščanje pomirijo. Lahko celo izginejo za nekaj let in se vrnejo v kakšnem drugem obdobju življenja. Fantje, ki se soočajo z migrenami, jih ponavadi prerastejo v času osnovne šole. Dekletom pa se stanje migren skozi odraščanje žal lahko še poslabša zaradi hormonskih sprememb.

WebMD

Ocena:
[Skupaj: 8 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor