4 presenetljivi razlogi, zakaj sočutje “ne deluje”

Vedno znova poslušam komentarje, kako “sočutno starševstvo ne deluje pri mojem otroku”. Vaš otrok si v trgovini želi igrače. Večkrat na noč hoče vstati iz postelje. Zavrača kopanje. Vso svojo hrano zmeče po tleh.

4 presenetljivi razlogi, zakaj sočutje "ne deluje"

Vi ste v takšnih situacijah sočutni in vztrajate pri postavljenih mejah. Toda otrok vseeno kriči in se meče po tleh.

Ne gre ravno za poslušnost, kakršne ste si želeli. In če sočutje ne pomaga, kako naj dosežem, da bi me otroci poslušali?

Vem, o čem govorite

Ne morem vam našteti vseh primerov lanskega leta, pri katerih sem se znašla v situaciji, ko sočutno starševstvo ni delovalo.

Včasih sem pogosto peljala sina s seboj na pošto in on je nepretrgoma jokal, da si želi iti v trgovino.

Stojim v vrsti, da bi oddala pošto in moj malček z močno voljo je medtem udarjal po vratih pošte, kot bi bil ujet v zaporu. VREŠČAL bi, kako si želi iti v trgovino, da bi lahko vozil naokoli otroški nakupovalni voziček.

Medtem pa stojim v vrsti in izgledam kot TISTA mama. Ostajam mirna in odločna, da končam najino borbo za oblast.

Počepnem na njegov nivo, sem sočutna in usklajeno z intenziteto njegovih čustev rečem: “Res si želiš iti v trgovino. Želiš voziti naokoli otroški voziček. JEZEN si. To je frustrirajoče.”

Toda, on se vedno kriči.

Sočutno starševstvo ni delovalo. Ni popravilo situacije in še bolj mi je bilo nerodno. Pogledi okolice so me prebadali kot ognjeni laserski žarki iz vseh smeri.

Štirje razlogi, zakaj sočutno starševstvo “ne deluje”

Pogled nazaj je vedno bolj jasen. Ko gledam nazaj na svoj neskončen seznam situacij, ko sočutno starševstvo ni delovalo, ni težko videti, kje sem se motila in kako to popraviti.

Sočutje ne bo “popravilo” vreščanja

Obstaja prepričanje, da ste, če so vasi otroci glasni in doživljajo močna čustva, na nek način – permisiven starš. Da nimate nadzora nad svojim otrokom.

To preprosto ni res. Vreščanje, glasnost, močna čustva in vedenjski izbruhi so zdrav del otrokovega razvoja.

Vse to je normalno.

Vse to je pričakovano.

Sočutje lahko omili vreščanje, toda redko služi kot avtomatsko stikalo, ki ga prekine.

Predlagala bom nekaj norega, čeprav se vam bo to morda zdelo težko izvedljivo: sprejmite vreščanje. Zaupajte, da vaš otrok dela natančno to, kar potrebuje, da bi predelal svoja čustva.

Zaradi zasebnosti in ubijalskih pogledov odstranite otroka iz javnosti takoj, ko bo to mogoče.

In nato mu dovolite, da spusti svoja čustva. Šele takrat bo vaš otrok zmožen premagati situacijo oziroma občutke in nadaljevati.

Sočutje ne bo “popravilo” nelogičnih in impulzivnih misli

Včasih sem se na pošti spraševala “zakaj mi to dela?! Zakaj kriči in nori zaradi neumnega otroškega nakupovalnega vozička?!”

Toda, stvar je v tem: otroci ne vedo odgovorov na ta vprašanja. Vse, kar vedo je, da doživljajo ta močna čustva in impulzivne misli. Nimajo pojma, zakaj tako mislijo in čutijo. Emocionalni možgani otrok še nimajo razvite logike.

Namesto tega kričijo. Ali norijo. Ali ležijo na tleh pošte in brcajo. To je način, kako se otroci znebijo stresa, saj nimajo zmožnosti reči:

“Hej, res imam rad tisti otroški nakupovalni voziček, ker ima na sebi luštnega medvedka in ga je zelo zabavno voziti naokoli po trgovini. Ali greva lahko prosim to delat vsaj 15 minut? Potrpežljivo bom tukaj čakal, medtem ko ti oddajaš pošto.”

Sočutno starševstvo ne bo popravilo nelogičnih ali impulzivnih misli. Pričakujte, da se bodo taksne stvari dogajale. Vse to je del procesa.

Toda če sočutje ne bo ustavilo kričanja, impulzivnega obnašanja ali intenzivnih čustev, kaj pa bo storilo?

4 presenetljivi razlogi, zakaj sočutje "ne deluje"

Sočutje bo vašemu otroku pomagalo predelati čustva

Cilj sočutnega starševstva je pomagati otroku, da bi se počutil slišanega in razumljenega. Je magično starševsko orodje, ki vam pomaga voditi otroka skozi njegova čustva.

In LAHKO pomaga omiliti čustva. Na žalost se omilitev zgodi, ko to določi vaš otrok in ne vi.

Ne moremo predvideti, kako dolgo bo potrebno, da se otrok umiri. Toda zelo verjetno je, da bo vas otrok potreboval manj časa, da predela čustva in preneha jokati, kot če bi sočutje preskočili.

Sočutje bo zgradilo vašo povezanost z otrokom

Višji cilj sočutja je zgraditi in negovati povezanost z vašim otrokom. Ko sočustvujete z otrokovimi čustvi in se otrok počuti slišanega in razumljenega, takrat ste vi in otrok povezani bolj kot kadarkoli.

To zgradi zaupanje pri vašem otroku.

Postanete otrokova varnostna mreža.

Da vodite. Da učite.

Ko vsa možna čustva prevzamejo možgane vašega otroka z močno osebnostjo, ste vi tam, da ga vodite skozi to.  Otrok si bo to zapomnil.

Sočutje deluje! … samo ne na način, kakor ste si to predstavljali.

Ko se znajdete v starševskih zagatah in si mislite, da sočutje ne deluje, najbrž v resnici deluje.

Samo ne na način, kot si to predstavljamo. Vseeno pa premika gore.

In čez nekaj let (ali več), ko bo vaš otrok vedel, kako predelati čustva in ko bo vaša povezanost še vedno močna, se bo to najbolj poznalo na kakovosti odnosa starš – otrok.

Avtor: Lauren/themilitarywifeandmom.com

Prevedla: Ana Prtain

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor