Otroci se morajo igrati. Nekaj idej, kako začeti

»Igra je lahko tisti dolgo iskani most do globoke emocionalne vezi med staršem in otrokom. Igra, v vsej svoji živahnosti in prijetnem druženju pripomore k zmanjšanju stresa ob starševstvu. Starševstvo skozi igro je pot do vhoda v otroški svet na podlagi njegovih pravil z namenom da se spodbudi bližina, zaupanje in povezovanje

Otroci se morajo igrati. Nekaj idej, kako začeti
Foto: Katie Thomas

Vem, kaj si mislite oziroma da sovražite otroško igro. Kaj pa, če vam dam svoje dovoljenje, da nastavite čas in pozabite na svoje KAJ MORAM NAREDITI sezname ter se s svojim otrokom povežete za naslednjih deset minut? Kaj, če vam obljubim, da bo, v kolikor boste to redno prakticirali, vaš otrok z vami bolje sodeloval in to vas bo navdalo z veliko mero dodatne energije? Kaj, če boste zaradi tega kot starši srečnejši?

Otroci se morajo igrati. To je njihova zadolžitev. Vsi sesalci se igrajo; na ta način pridobivajo spretnosti, ki jih bodo kot odrasli potrebovali, od iskanja hrane do vzpostavljanja odnosov z drugimi. Poleg tega pa na ta način malčki procesirajo svoja čustva.

Prav vsak dan se otroci soočajo s kompleksnimi čustvi: strahom (kaj pa, če se VSEENO nekaj skriva pod mojo posteljo?), ljubosumjem (mogoče pa ima brata/sestro RES raje kot mene?), ponižanjem (učiteljica se je vedla, kot da bi to moral že vedeti in vsi drugi otroci so se mi smejali), paniko (kaj če ne uspem priti pravočasno do stranišča?), jezo (jaz sem bil na vrsti!), razočaranjem (se res nihče ne zmeni za tisto, kar bi rad jaz!?) … Normalni vsakodnevni izzivi odraščajočega otroka v katerikoli starosti stimulirajo široko paleto raznih čustev. Otroci ta čustva sproščajo skozi igro. Na primer, smeh pretvori našo telesno kemijo s pomočjo reduciranja stresnih hormonov in povečanjem pozitivnih.

Otroci so še bolj fizično naravnani kot smo odrasli. Ko so emocionalno ranjeni, njihova telesa čutijo potrebo po praznjenju te energije. To pa je tudi razlog, zaradi katerega imajo toliko več energije kot jo imamo mi in nas zato hitro utrudijo.

To lahko uporabimo v svojo korist, ker s tem, ko se z otrokom igramo razne fizično naporne igre, se ob tem smejijo, prepotijo, kričijo in obenem sproščajo točno tiste hormone, ki so odgovorni za otroške izpade, ko jih otroci ne morejo več zadržati v sebi in se pričnejo sproščati.

Skozi igro se otroci tudi učijo in ko preko igre otroka učimo emocionalnih lekcij, si jih bodo zelo dobro zapomnili. Najbolje pri vsem skupaj pa je, da igra otroke in starše neverjetno zbližuje.

Zavedam se, da ste konec dneva najbrž neverjetno utrujeni. Osebno se raje stisnem na kavč kot pa da aktivno sodelujem pri otroški igri. Dobro je, da takšne igre niso dolgotrajne – mogoče največ 10 minut, včasih pa zadostujeta celo zgolj dve minuti.

Verjamete ali ne, večina staršev iz teh iger črpa energijo. To pa zato, ker nam napetost in razdraženost, ki ju nosimo s seboj, ves čas kradeta energijo. Ko pa se igramo, sprostimo stresne hormone prav tako kot naši otroci, zvečer pa nam na ta račun ostane veliko več energije kot običajno.

Zato se dogovorite, ko vas otrok prosi za igro. Igrali se boste s punčkami ali postavili železnico. A najprej naj se z vami igrajo aktivnega in nežnega prerivanja za nekaj minut. Ne bodite presenečeni, če bo to vašemu otroku tako všeč, da bo za to prosil sam od sebe.

NEKAJ IDEJ, KAKO ZAČETI

Ocena:
[Skupaj: 12 povprečno: 3.9]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor