7 resnih simptomov pri dojenčkih in malčkih

Ko pripeljete novorojenčka iz porodnišnice, vam nihče v roke ne potisne navodil, kako zanj skrbeti. Boste prepoznali znake, če zboli? Kako boste vedeli, da potrebuje zdravnika, ko pa ne more povedati, kaj je narobe?

7 resnih simptomov pri dojenčkih in malčkih

Zadihajte. Ko enkrat veste, kaj preveriti, se boste počutili bolj pripravljeni na odločitev, kako ukrepati.

»Poporodno obdobje je eno od najbolj ranljivih  v življenju, saj se novorojenčkov imunski sistem še razvija« pravi David L. Hill, doktor medicine, pediater v Wilmingtonu. »Preden dobijo vsa cepiva, je zanje boj proti okužbam veliko težji kot pri starejših otrocih.«

Dojenčki in malčki potrebujejo zdravniško oskrbo za določene težave, ki se jih doma da pozdraviti, če je otrok starejši, pravi Alfred Sacchetti, doktor medicine, govorec na ameriški univerzi za urgentne pediatre.

Torej, če ima vaš malček ali dojenček katerega od naslednjih simptomov, nemudoma pojdite k zdravniku.

Vročina

V prvih treh mesecih dojenčki ne smejo dobiti vročine. Če je rektalno izmerjena temperatura višja od 38 stopinj Celzija, pojdite nemudoma k zdravniku ali na urgenco.

»Ne zato, ker bi bila vročina sama po sebi nevarna, ampak zato, ker je pri novorojenčkih zgolj to lahko znak za resno bakterijsko okužbo,« pravi Hill.

Ko dojenček enkrat preraste mejo treh mesecev, lahko počakate kakšen dan, preden kličete zdravnika.

»Če ima otrok vročino več kot 24 ur in nima drugih simptomov prehlada, ga mora pregledati pediater,« pravi Hill.

V pomoč pri odločitvi, če otrok potrebuje zdravnika, je vedenje vašega otroka.

»Višina vročine ne pomeni prav veliko, otrokovo vedenje pa,« pravi Sacchetti. »Način, kako se na klic odzove, kako gleda, kako se obnaša. Otrok, ki normalno komaj čaka, da se gre ven igrat, sedaj pa  leži na sedežni, jamra in se premetava – ima resno spremembo vedenja.«

Zlatenica

Novorojenčki zlahka dobijo zlatenico, ki barvo kože ali oči porumeni. To se zgodi, ker novorojenčkova jetra ne delujejo ves čas s polno močjo in zato ne predelajo substance v krvi, ki se ji reče bilirubin.

V večini primerov je zlatenica šibka in mine sama od sebe. Zdravniki jo preverijo, preden malčka odpeljete domov iz porodnišnice in nato še nekaj dni kasneje, ko ima svoj prvi zdravniški pregled. Če pa sami opazite porumenelost kože ali oči, ga nemudoma odpeljite nazaj.

»Težko je samo z opazovanjem otroka oceniti, če je zlatenica dokaj normalna ali pa potrebuje zdravljenje,« pravi Hill.

V nekaterih primerih se da zlatenico premagati z dodatnim prehranjevanjem. V drugih primerih pa mora biti otrok izpostavljen posebnim lučem, ki pomagajo izločiti bilirubin iz krvi.

Poseben izpuščaj

Večina izpuščajev za trenutek izgine, če nanje pritisnemo s prstom. Če ima vaš dojenček ali malček majhne rdeče pikice po prsih, hrbtu, rokah ali nogah, ki ob pritisku ne izginejo, pojdita nemudoma k zdravniku ali na urgenco.

»Tak tip izpuščaja je lahko pokazatelj resne okužbe, kot je meningitis ali bolezen ožilja,« pravi Hill.

Izpuščaj na otrokovem obrazu ali vratu, ki ne zbledi, ni tako skrb zbujajoč, če je otrok kašljal ali bruhal, a bi mogoče vseeno lahko obiskali zdravnika.

»Ko kašljajo ali bruhajo, se lahko natrgajo kapilare v koži,« pravi Sacchetti.

Bruhanje ali driska

Če vaš otrok bruha ali ima drisko, ga peljite k zdravniku ali na urgenco prej kot bi starejšega otroka. Glavni opozorilni znak pa je suha plenica. Če ne lula, je lahko dehidriran.

»Starejši otrok bo kakšen dan driske prenesel brez težav. Novorojenček pa je lahko zaradi driske dehidriran že prej kot v dvanajstih urah,« pravi Sacchetti.

Če je bruhanje ali driska videti čudno, pojdita k zdravniku.

»Preverite, če je slučajno v bruhanju kri ali žolč,« pravi Hill. »V driski pa sta pomembno opozorilo kri ali sluz, v teh primerih poiščite zdravniško pomoč.«

Težave z dihanjem

Dojenčki, ki imajo težave z dihanjem, pogosto na hitro vdihnejo in izdihnejo in sredi prsnega koša je točka, ki se ob tem pogreza.

»Če se ob vsakem vdihu koža med rebri usloči,, je to razlog, da poiščete pomoč pri zdravniku ali na urgenci,« pravi Sacchetti.

Če vaš otrok ne preneha kašljati, ga peljite k zdravniku ali na urgenco, saj je to lahko prvi znak astme ali pa, da se je z vdihom kak predmet znašel v njegovih dihalih.

»Ne lovijo vsi astmatiki zraka – nekateri grdo kašljajo,« pravi Sacchetti. In pri malčkih je seveda to vseeno lahko prisotno ravno zaradi vdihnjenega predmeta.

Glavobol

Dojenčki vam ne morejo povedati, da jih boli glava. Otroci seveda lahko.

»Otroci se bodo ponavljajoče držali za glavo ali ponavljali besedo, ki zanje pomeni bolečino,« pravi Hill »Otroci redko potožijo zaradi glavobola, zato jih takrat, ko to storijo, vzemite resno in jih pripeljite k zdravniku, da vzrok glavobola razišče.«

Nekatere raziskave pravijo, da se migrene lahko poveže s kolikami. Lahko pa je nekaj povsem drugega, lahko gre na primer za sinusno infekcijo, še omeni Sacchetti.

Neprestani jok

Če vaš dojenček ali malček joka cel dan in ga ne morete pomiriti, pokličite zdravnika za nasvet ali za informacijo, če morate priti v ambulanto. Če do svojega pediatra ne morete priti, se lahko obrnete na urgenco.

»Neutolažljiv jok je vedno simptom, vreden pregleda,« pravi Hill, »saj ga povzročajo tako majhne kot tudi veliko bolj resne težave.«

Ko enkrat ugotovite razlog, boste že korak bliže k rešitvi.

Lisa Fields/WebMD

Ocena:
[Skupaj: 27 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor