Razvoj dojenčka v drugem mesecu

V prejšnjem prispevku ste si lahko prebrali, kaj lahko pričakujete pri razvoju dojenčka v prvem mesecu. Tokrat pa si preberite katere razvojne spremembe lahko pričakujete pri vašem dojenčku v drugem mesecu starosti.

Razvoj dojenčka v drugem mesecu

Bobni, prosim … Tu je trenutek, na katerega ste čakali že odkar ste prvič spoznali vašega malega dojenčka. Okoli starosti drugega meseca bi vam že moral podariti nasmešek – to še ne bo tisti široki nasmeh, ampak popoln majhen nasmešek, pri katerem bo ena stran ustnic malce višje kot druga. Ampak vseeno nasmešek. In ta nasmešek bo najverjetneje naredil vse tiste neprespane noči vredne ali vsaj poskrbel, da bo vse skupaj znosnejše vsaj še za kratek čas. Mogoče se bo vaš dojenček prvič zasmejal pri šestih tednih, morda pa boste na nasmeh morali počakati še kakšen mesec – ni pravila, zato ne skrbite.

Pa si poglejmo, kaj še lahko pričakujete, da se bo začelo dogajati z vašim dojenčkom v drugem mesecu starosti.

Dojenčkova čutila v drugem mesecu

Vid

Razlike med barvami postajajo dojenčku vse bolj jasne in začenja jih ločevati. Še vedno bo imel rajši žive, osnovne barve in enostaven, jasen dizajn in oblike. A sedaj vaš dojenček že vidi malce dlje kot v prvem mesecu svojega življenja. Dojenček v drugem mesecu vidi že do okoli 60 centimetrov daleč. Vzpodbujajte vašega dojenčka in mu kažite svetle slike.

Sluh

Dojenček, star dva meseca, bo postal vedno boljši poslušalec in bo že razlikoval med različnimi zvoki, ki jih pogosteje sliši.

Redno pogovarjanje ali petje vašemu dojenčku je odličen način, da se navadi na vaš glas. Prav tako pa je to odlična metoda, kako otroka pomiriti, saj mu bo vaš glas postal poznan in domač.

Motorične sposobnosti dojenčka v drugem mesecu

Brcanje in mahanje

Dojenčkovo gibanje postaja vse manj sunkovito in počasi postaja bolj koordinirano. Dojenčki pri tej starosti zelo radi začnejo brcati, ko ležijo, kar je odlična vaja in pomoč pri krepitvi nog. Prav tako se lahko že zgodi, da bo vaš dojenček mahal s svojimi majhnimi pestmi, ko bo nad čim navdušen.

Dviganje in valjanje

Vaš dojenček ima morda že dovolj razvite mišice vratu, da za kratek čas lahko drži glavico pokonci, medtem ko leži na trebuščku, naslonjen na vaša ramena – a ne za dolgo.

Najbrž boste opazili, da se vaš dojenček vse bolj prevrača. Še vedno se ne bo mogel popolnoma prevaliti na drugo stran (čeprav mu bo tudi to uspelo že zelo kmalu), vseeno pa ga še vedno pozorno opazujte, še posebej, če je dojenček na višji legi, npr. na previjalni mizi ob menjanju pleničk.

Prijemanje in odpiranje

Vaš otrok je bil rojen s prijemalnim refleksom, a ne ve, kako izpustiti stvari, ki jih je prijel. Dolgolase mamice najbrž sedaj že veste, da se lahko pripravite na morebitne boleče trenutke. In ravno nekje pri starosti dveh mesecev boste najbrž opazili, da vaš otrok že odpira svoje pesti in skuša z njimi pomahati.

Drugi razvojni dogodki dvomesečnega dojenčka

Slinjenje

Zobje dvomesečnemu dojenčku sicer še ne rastejo, a morda ste že opazili, da se je že začel nekoliko bolj sliniti (in pri tem naredi mali nered), saj se njegove žleze slinavke razvijajo. Strah je odveč, saj slina vsebuje veliko encimov, ki uničujejo bakterije in nikakor ni nič hudega, če slina pride na dojenčkove igrače ali druge površine, s katerimi je dojenček v stiku.

Spanje

Najbrž opažate, da vaš dojenček sedaj začenja spati v bolj trdnih časovnih odmerkih (5 ali 6 ur), a pri dveh mesecih je še vedno zelo pogosto, da se dojenček zbuja sredi noči.

Branje dojenčku

Dvomesečni dojenček najbrž še vedno ne bo povsem sledil vašemu branju, a branje ga bo pomirilo in bo hkrati v pomoč, da mu bo vaš glas postal vse bolj in bolj domač in poznan. Poskusite s spreminjanjem tona glasu, medtem ko berete; s tem, ko boste uporabili različne intonacije, bo dojenček bolj zainteresiran za vaše početje, s tem pa bosta zgradila tudi boljšo povezanost.

Kako pomagati dvomesečnemu dojenčku pri razvoju?

Ko se pogovarjate z dojenčkom, mu dajte čas, da se odzove na vaše govorjenje s pogledom ali mehurčki, ki bodo prišli iz njegovih ust, medtem ko vam bo skušal odgovoriti. Raziskave so pokazale, da otroci, ki jim starši dajo na voljo dovolj časa za odziv, spregovorijo prej.

To obdobje je idealno, da otroku predstavite telovadbo – naj poskušajo z rokami udariti ali ujeti viseče igračke, a previdno, nikar ne pretiravajte; 5-10 minut povsem zadošča in nikar pri vaji ne vztrajajte, če dojenček joče. Opustite vse skupaj in čez nekaj tednov ponovite, morda mu bo tedaj ”vaja” oziroma igra všeč.

Mnogim mamicam je nerodno, ko se je treba pogovarjati s svojim otrokom in nimajo niti najmanjše ideje, kaj naj rečejo. En izmed načinov je, da komentirate, kaj počnete. Npr. ”No, a bova oblekla plašček?” ali: ”Zdaj pa pojdiva na sprehod” in: ”Tako, greva v voziček”. Otroci bi morali poslušati besede toliko časa, kolikor časa so budni. Dojenčki so namreč že od rojstva odprti za učenje jezika.

Igre z dvomesečnim dojenčkom

Poskusite vašemu dojenčku predvajati različne zvrsti glasbe in ga opazujte, kako brca z nogami in je, medtem ko posluša glasbo, nadvse skoncentriran na poslušanje le-te. Če mu boste zavrteli nežnejšo glasbo, boste opazili, kako se dojenček vidno sprosti (glede na nekatere raziskave to dojenčka celo uspava; a ne obljubimo, da bo delovalo tudi pri vašem dvomesečniku).

Ali je moj dvomesečni dojenček normalen?

Res je vsak otrok drugačen in čeprav jih spodbujamo, bodo vse storili ob svojem času in prav nič prej.

Ocena:
[Skupaj: 42 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor