Kdaj se je otrok pripravljen odreči popoldanskemu spanju

Preverite, če je čas, da se vaš malček poslovi od popoldanskega spanja.

Kdaj se je otrok pripravljen odreči popoldanskemu spanju

Ko se bo otrok bližal drugemu rojstnemu dnevu, bi morda bilo dobro začeti razmišljati, da popoldanskemu spanju napišete poslovilno pismo – redki priložnosti, ko ste lahko uživali v priljubljeni seriji, čipsu (brez deljenja), čvekanju s prijateljicami brez prekinitev …

Na žalost mora biti, tako kot pri vseh drugih dobrih stvareh, tudi teh popoldanskih užitkov enkrat konec. Čeprav je vsak otrok drugačen, “večina otrok preneha spati v popoldanskih urah med tretjim in petim letom”, pojasnjuje Elizabeth Pentley, avtorica knjige “Rešitev za spanje brez solz”.

Ne glede na to, kdaj se vaš otrok odloči, da čez dan ne bo več spal, bo morda to obdobje težko zanj in tudi za vas.

Znaki, da se je vaš otrok pripravljen odreči popoldanskemu spanju

Preden ukinete popoldansko spanje, preverite, če je vaš otrok resnično pripravljen. Razumljivo je, da otrok ne bo sam prišel in rekel: “Hej, mami, zaključil sem s popoldanskim spanjem, ne rabim ga več”. Torej, prepričati se morate sami in tukaj je nekaj znakov, ki vam bodo pri tem v pomoč.

Težave pred spanjem

“Ko otroku popoldanski počitek ni več potreben, ima običajno težave zaspati ob običajni uri”, poudarja Elizabeth Super, pediatrinja, specializirana za motnje spanja. Popoldansko spanje se konča takrat, ko otrok ne potrebuje več dodatnega spanja. Rezultat tega je, da bo otroku verjetno težko zaspati v večernih urah.

Upiranje

Da otrok ne potrebuje več popoldanskega spanca, boste najlažje opazili po njegovem vedenju. Če se vrti po postelji, vstaja in nekaj časa ne more zaspati, potem je verjetno prišel konec za popoldansko spanje.

Dobro razpoloženje

Otroci, ki so se pripravljeni odreči dnevni dozi spanja, bodo razpoloženi tekom celega dneva. Seveda bo vaš otrok imel spremembe v obnašanju in razpoloženju, a v glavnem bo dobre volje in imel bo dovolj energije, da vzdrži do večera.

Enostavno prebujanje

Tudi brez popoldanskega spanja bo otrok ponoči dobro spal in najverjetneje se bo dobro razpoložen zbudil sam, kar je lahko pokazatelj, da ni več potrebe po dodatnem spanju.

Znaki, da se otrok še ni pripravljen odreči popoldanskemu spanju

Otrok popoldan brez težav zaspi

Če se otrok ne upira popoldanskemu spanju, zaspi hitro in spi več kot eno uro, verjetno ni pripravljen opustiti popoldanskega počitka.

Nerazpoloženost

Če je otrok nervozen in razdražljiv v večernih urah po neprespanem popoldnevu, mu je dodatni počitek še vedno potreben.

Dremanje v avtomobilu

Se spomnite, kako je vašega malčka, ko je še bil dojenček, uspavala vožnja? Če se to dogaja še sedaj, ko je starejši, se zelo verjetno še ni pripravljen posloviti od popoldanskega spanja.

Zehanje

Prvi znak, da je nekdo zaspan, je vsekakor zehanje. Če si vaš otrok menca oči, zeha in utihne ter se umiri, potem veste, koliko je ura.

Hiperaktivnost

Včasih otroci, ko so zaspani, postanejo nervozni in hiperaktivni, namesto da bi bili utrujeni. Bodite pozorni na to.

Če še vedno niste prepričani, da je vaš otrok pripravljen ostati brez popoldanskega spanja, je najbolje, da si zapisujete čas zbujanja, število ur spanja, čas normalnega spanja in vedenja čez dan, predlaga dr. Super. Po dveh, treh tednih boste lažje sprejeli odločitev, če otrok še potrebuje popoldansko spanje.

Dovolite otroku, da popoldan spi

Vaš otrok ne bo takoj prenehal s popoldanskim spanjem. Prehodno obdobje lahko traja tudi nekaj mesecev ali celo pol leta. Otrok bo morda kdaj popoldan spal, bodo pa tudi dnevi, ko bo povsem v redu, tudi če ne bo spal. Zato ne ukinite popoldanskega spanja takoj, vendar pa bodite pozorni, če je otrok starejši od šest let in popoldan vsak dan spi. To bi lahko bil znak, da ima težave s spanjem, zato se je potrebno posvetovati s pediatrom.

Premaknite večerni termin spanja

Če je otrok v popoldanskih urah zaspan, pomaknite večerni odhod v posteljo za eno uro bolj zgodaj.

Namesto spanja – počitek

Če je vaš otrok v obdobju odvajanja od popoldanskega spanja, ga poskusite pustiti kake pol ure počivati v tihem in mirnem prostoru in ga občasno preverjajte.  To mu bo omogočilo, da se spočije in si povrne moči.

yumama

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor