Koliko vode potrebujejo dojenčki?

Poletje prinaša visoke temperature, zato starše majhnih dojenčkov upravičeno skrbi, če njihov majhen zakladek popije dovolj vode. Dojenčki morajo tako kot odrasli biti dovolj hidridani, kar je še poseben pomembno v poletnih mesecih. Vsak pediater bo priporočal, da se dojenčki v vročem obdobju dneva čim manj zadržujejo na soncu in da se izogibajo naporu, zato se je na sprehod najbolje odpraviti zgodaj zjutraj ali zvečer. Ne smemo pozabiti na zaščitno kremo proti UV svetlobi, klobuček in vodo.

Koliko vode potrebujejo dojenčki

Koliko vode dojenček potrebuje v enem dnevu?

Dojenčki se do 6. meseca starosti hranijo z materinim mlekom ali z mlečnimi formulami, ki pravzaprav v največjem odstotku vsebujejo vodo. Hranjenje na vsake 3 do 4 ure je hkrati tudi garancija, da je dojenček hidriran. Če hranjenje zaradi določenega razloga zamuja, dojenčku lahko damo stekleničko z vodo. Po drugi strani pa moramo paziti, da se dojenček ne napije preveč vode, saj se bo tako nasitil in bo preskočil hranljivi obrok, ki ga potrebuje za rast in razvoj. Nekaj požirkov bo dovolj. Zato je najpomembneje biti pozoren, da dojenček je na dve do tri ure.

Znak, da je dojenček dovolj hidriran, je slina oz. slinjenje in redno lulanje v skladu z običajno rutino. Preberite tudi: vzroke in znake dehidracije.

Med 6. in 12. mesecem starosti otroci tudi ne potrebujejo pretirano veliko vode, a je vedno dobro imeti pripravljeno stekleničko ali skodelico z vodo. To je obdobje, v katerem se razvijajo otrokova čutila za okus in dobro je, da občuti “okus” in vsebino tekočine. Običajno se pri dojenčkih te starosti priporoča 1 dl vode na dan, še posebej v času ko otrok z izključno tekoče preide na gosto hrano. V posebnih okoliščinah, ko ima otrok visoko vročino, je prehlajen ali zaprt ali je zunaj zelo vroče, lahko dojenčki do enega leta starosti popijejo tudi 2 dl vode na dan.

Po otrokovem 1. rojstnem dnevu lahko vodo pričnemo dodajati poleg obrokov in takrat, ko je otrok žejen. Okoli 20 % potrebne tekočine dobimo iz hrane, ostalo pa po potrebi. Če je otrokov urin svetlo rumene barve, potem verjetno dobi dovolj tekočine oz. vode.

Poglejte tudi: koliko vode potrebujejo otroci.

Klinfo

Ocena:
[Skupaj: 11 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor