Dotik – zakaj je tako pomemben?

Narejene so bile številne raziskave, ki potrjujejo, kako pomemben je dotik za dojenčka in koliko pomembno je, da so dojenčki  po rojstvu v stalnem stiku s starši, še posebej z mamo. Dotik je nekaj, kar človek najprej razvije in to že v materinem trebuhu. Dosedanje raziskave so pokazale, da začne otrok razvijati ta občutek že tretji teden po spočetju in to v obdobju, ko se ženske še ne zavedajo nosečnosti.

dotik-zakaj-je-tako-pomemben

Dotik zelo pomemben in kot tak lahko vpliva na otrokov nadaljnji razvoj in njegov potencial kasneje v življenju. Po rojstvu ima otrok vse večjo potrebo po povezanosti z mamo in očetom.

Prva oblika komunikacije med starši in otrokom je prav ta stik – z dotikom. To je najboljši način, da otrok začuti, kaj čutite do njega in kar je v tistem trenutku najpomembnejše za vašega novorojenega otroka je prav to, da občuti vso vašo ljubezen in pozornost, ki jo premorete, da bi se lahko počutil varnega v tem novem svetu.

Da bi se otrok razvil v zdravo osebo, je zelo pomembno, da je zadovoljena njegova potreba po čustvenem dotiku in povezanostjo. Raziskave so pokazale, da je potreba po dotiku primarna in mora biti zadovoljena, če želite, da bo vaš otrok nekega dne oseba, na katero boste ponosni.

Znanstveniki so dokazali povezavo med objemom in skrbjo matere ter jokom in nervozo otroka. Dojenčki, ki so jih matere pogosteje držale v naročju, so se manj jokali in bili manj nervozni od ostalih dojenčkov.

Kako je dotik zapleten, dokazuje povezanost razvoja prezgodaj rojenih otrok in dotika. Vsi dojenčki, ki so jih starši pogosteje crkljali, so bili aktivnejši in so mnogo hitreje dosegli težo novorojenčka. Že s sedmimi meseci je motorika bila bolj razvita in dojenčki živahnejši.

Potreba po dotiku nikoli ne preneha. Ne glede na to, koliko ste stari, vedno boste imeli potrebo po objemu, da bi se počutili sprejeto in ljubljeno. Vse to je pomembno, da bi lahko nadaljevali z razvijanjem samozaupanja.

Tudi če vse to že veste, se večkrat spomnite in objemite svojega dojenčka, malčka, šolarčka, najstnika, svojega partnerja, predvsem pa ne pozabite, da takšni dotiki in objemi bogatijo prav vaše srce.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor