Suha koža pri dojenčkih in mlajših otrocih

Suha koža pri dojenčkih in mlajših otrocih

Suha koža je pri dojenčkih in mlajših otrocih zelo pogosta. Težave ponavadi lahko rešite doma, tako da se izogibate uporabi mil, prepogostemu kopanju, otrokovo kožo pa negujete z vlažilno kremo.

Vzroki za suho kožo pri dojenčkih in mlajših otrocih

Novorojenčki, še posebej tisti, rojeni po 40. tednu, imajo pogosto suho kožo. To je nekaj čisto normalnega in se hitro izboljša. Pogoste kopeli in uporaba mil lahko izsušijo dojenčkovo kožo oz. poslabšajo stanje, če je koža že suha. Milo odstrani naravno naoljenost kože, ki zadržuje vlago. Koža postane suha in luskasta.

Tudi vreme lahko občutno izsuši otrokovo kožo, še posebej visoke oz. nizke temperature z nizko ravnijo vlažnosti. Potem so tukaj še genetske bolezni, kot razni ekcemi oz. vnetja. Redka oblika izredno suhe kože, grobe na dotik in s suhimi luskami, se imenuje ihtioza.

Simptomi za suho kožo

Za suho kožo so značilna hrapava, luskasta območja, ki jih le redko spremljata pordelost in srbečica. Pojavi se lahko kjerkoli na telesu, najpogosteje pa po obrazu, na rokah in nogah. Če je koža zelo suha, lahko pride do razpok, kar je zelo boleče. Razpoke lahko zakrvavijo, dovzetne pa so tudi za okužbe. Če je koža pordela in srbeča, gre najverjetneje za vnetje. Najpogosteje se lise pojavijo na komolcih, za koleni in na obrazu.

Kdaj k zdravniku

Otroka je priporočljivo peljati na zdravniški pregled v naslednjih primerih:

 • stanje kože se ne izboljša kljub negi z izdelki, ki se dobijo brez recepta
 • območja na koži so pordela in srbeča
 • koža je izredno suha in razpokana, velika je verjetnost za okužbe

Pediater bo otroka pregledal in ga najverjetneje poslal na nadaljnjo obravnavo k dermatologu.

Nega suhe kože pri dojenčkih in mlajših otrocih

 • Izogibajte se prepogostim in predolgim kopelim, še posebej v zimskem času, ko je vlažnost nizka in kurilna sezona na višku. Voda naj ne bo prevroča, raje mlačna oz. topla.
 • Izogibajte se uporabi odišavljenih mil in mil z mehurčki. Dovolj je navadna voda ali milo, izdelano na naravni bazi.
 • V kopel lahko dodate naravna kopalna olja, ki so topna v vodi. Dobite jih v lekarnah in specializiranih trgovinah. Toda bodite previdni pri uporabi, saj je kad spolzka. Skrbno preberite sestavo in olja z antiseptiki uporabljajte le, če ima otrok diagnosticirano vnetje.
 • Za nego po kopanju izberite kreme in mazila brez dišav, ki so narejena na vodni osnovi. Otrokovo kožo redno negujte, kremo nanesite na prizadeta območja vsaj dvakrat na dan.
 • V lekarnah je na voljo velika izbira mazil priznanih blagovnih znamk, toda morda boste morali preizkusiti več različnih, preden najdete tisto, ki najbolje ustreza koži vašega otroka.

Včasih se zgodi, da se suha koža pojavi in izgine. Ne skrbite preveč, ko se spet pojavi. Raje poskusite ugotovi vzrok, bodite pozorni tudi na to, v katerem delu leta se pojavlja. Tako boste najlažje preprečili ponoven izbruh.

Preprečevanje suhe kože

 • Kot že rečeno, izogibajte se pretiranemu kopanju in rabi dišečih mil. Otroka raje stuširajte in posegajte po naravnih izdelkih.
 • Če je otrok nagnjen k suhi koži in vnetjem, naj občasne kopeli trajajo največ pet minut.
 • Po umivanju na kožo nanesite vlažilno kremo, ki zadrži vlago v koži in jo še dodatno navlaži.
 • Če otrok hodi plavat, kožo namažite pred in po plavanju.
 • Izberite lahka, bombažna oblačila. V hladnejših mesecih naj otrok pod volnenimi in sintetičnimi oblačili obleče bombažno majico.

 

 

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor