Najboljši vodnik za hujšanje – kako se držati prehrane

23. Kako se držati prehrane

Da se uspemo držati prehrane, potrebujemo predvsem voljo. Obstaja kar nekaj metod in nasvetov, ki vam lahko pri tem pomagajo. Predstavili vam bomo najboljše.

Jejte manjše obroke in pogosteje

Večina strokovnjakov za prehrano priporoča, da razporedimo vnos hrane na 5 ali 6 manjših obrokov dnevno (obrok na 2 do 3 ure), namesto da vsak dan jemo enega do tri večje obroke ob katerem koli času dneva. Večina dnevno prehranjevanje razdeli na zajtrk, malico, kosilo, še eno malico in večerjo. Lahko dodate še prigrizek po večerji, če želite. Seveda je vaš cilj, da ne prekoračite število kalorij, ki jih morate zaužiti, ampak jih razporedite v teh 5 ali 6 obrokov. Od vas je odvisno, kako boste kalorije razporedili.

Verjetno se še vedno sprašujete, kaj je smisel vsega tega. Kakšne koristi imate od tega, da tako jeste in zakaj vam to priporočamo? Pojasnili vam bomo. Najprej so tu koristi za zdravje. Naj vam naštejemo samo nekaj teh prednosti: hitrejša presnova, stabilna raven glukoze v krvi, enaka raven energije ves dan, uravnotežen vnos kalorij in koristnih hranil v organizem je nekaj, za kar vam bo telo zelo hvaležno …

Prednosti za hujšanje oziroma za preprečevanje pridobivanja telesne teže so še večje. Če jeste več obrokov, ne boste imeli priložnosti biti lačni, zato tudi ne boste pojedli, česar ne bi smeli oziroma ne boste pojedli preveč. Ko ste se odločili za  5 ali 6 obrokov dnevno in ste prilagodili velikost porcij, ste že na dobri poti, da vam nov način prehrane uspe. Tako boste veliko težje pojedli nekaj, česar ne bi smeli, saj imate obrok vsakih nekaj ur. Namesto tega se bo vaše telo navadilo, da točno ob istem času pričakuje hrano.

Kupite, načrtujte in obroke pripravite vnaprej

Zelo dobro je načrtovati število dnevnih obrokov in uro, ob kateri boste jedli. Še bolj koristno pa bo, če naredite prehran ski načrt, katero določeno hrano in v kakšni količini boste zaužili v obroku in da lahko hrano že prej kupite in pripravite, ko imate čas za to. Če razmišljate o obroku šele takrat, ko ga pripravljate, se lahko zgodi marsikaj. Lahko se znajdete nekje, kjer imajo samo hitro prehrano ali ste nekje, kjer imajo okusno hrano, zato se lahko zgodi, da pojeste preveč. Vse to boste preprečili z načrtovanjem.

Tega ne morejo početi vsi, tisti, ki pa lahko, bi se tega morali definitivno držati. Tisti, ki tega ne morejo, bi se vseeno morali potruditi, da to počno čimbolj pogosto, takrat, ko imajo možnost. Načrtujte nocojšnjo večerjo ali vse obroke za jutri ali vse obroke za ves teden, ni pomembno. Načrtujte, načrtujte in načrtujte. To je najboljši nasvet, kako se držati prehrane. Izkoristite ga.

Ne kupujte tistega, česar ne bi smeli jesti

Ali predstavlja piškot za vas velik problem? Če je, ga ne imejte v bližini. Dobro veste, kaj bi morali in česar ne bi smeli jesti. Hrani, ki je ne bi smeli jesti, se najlažje izognete tako, da  je ne kupite in je sploh nimate doma. Daleč od oči, daleč od srca. Seveda je to enostavno, če živite sami ali z nekom, ki prav tako želi shujšati, če pa to tako, je to potem precej težje. V tem primeru imejte v mislih to, da se da vsako prehrano da, če iz nje izločimo ali vsaj zmanjšamo nezdravo hrano.

Nadzor porcij

Če boste ugotovili, da vam nadzor porcij predstavlja največjo oviro pri hujšanju (lačni ste tudi po obroku in vsakič pojeste več, kot bi morali), boste tukaj našli nekaj priljubljenih nasvetov.

Jejte počasi

Občutek sitosti prihaja počasi. Vaši možgani potrebujejo čas, da registrirajo hrano, ki jo jeste, zato rabijo čas tudi za to, da vam ponudijo občutek sitosti. Zaradi tega dejstva nikar ne jejte hitro. Upočasnite, odložite vilice med zalogaji na mizo, žvečite počasi. To ne pomeni, da jeste tako kot pri počasnem posnetku, dajte sebi več časa in ne pogoltnite obroka. Če boste jedli hitro, boste jedli več in še več, vse dokler vaše telo in možgani ne bodo dojeli, da ste že siti.

Med obrokom pijte vodo

Ne čakajte do konca obroka, ampak pijte vodo že med njim. Tako boste hitreje siti in ne boste jedli več, poleg tega boste jedli tudi počasneje in tako se boste držali prvega nasveta. Naj še enkrat poudarimo, da je voda tisto, kar morate piti.

Uporabljajte manjše krožnike, naložite si pol porcije

Ta nasvet je malce smešen, a če deluje, ga le uporabite. Razlog za uporabo manjših krožnikov je v tem, da ko vidite hrano v manjšem, polnem krožniku, boste podzavestno mislili, da jeste več. Ko pojeste polovico porcije in se odločite, da vzamete še eno porcijo, boste podzavestno mislili, da ste pojedli dvojno porcijo. Čudno, mar ne? A to nekaterim pomaga? Nedvomno. Če ste med njimi, nasvet le uporabite.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor