Probiotiki v prehrani otrok

Probiotiki v prehrani otrok

Probiotiki so odlična pomoč pri težavah s prebavo. Gre za žive mikroorganizme, ki imajo ugoden vpliv na naše zdravje, še posebej pa na prebavni trakt. Primerni so tako za odrasle kot za otroke.

V našem črevesju živi ogromno različnih bakterij, tako škodljivih kot zelo koristnih. Z določenimi nezdravimi navadami lahko porušimo ravnovesje, kar pomeni, da škodljive bakterije prevladajo nad koristnimi. To pa lahko privede do številnih težav. Z uživanjem probiotikov v določenih živilih ali kot prehransko dopolnilo povečamo število dobrih bakterij v črevesju, kar je zelo koristno za naše zdravje.

Koristi probiotikov

Čeprav na področju probiotikov potekajo številne raziskave, je jasno, da so za ohranjanje zdravja ključnega pomena dobre bakterije, ki živijo v našem črevesju.

Če naš prebavni sistem deluje normalno, so nevtralne in zdravju koristne bakterije v prebavilih v večini. Ravnovesje črevesne mikroflore pa se lahko zaradi različnih dejavnikov tudi poruši. Med njimi so denimo nezdrava prehrana, uživanje alkohola, stres, okužbe ali jemanje antibiotikov. Vse to lahko občutljivo ravnovesje v črevesju poruši in povzroči razrast škodljivih bakterij.

Ko otrok zboli in je potrebno zdravljenje z antibiotiki, lahko sočasno jemanje probiotikov ugodno vpliva na sam potek zdravljenja in skrajša trajanje bolezni. Jemanje probiotikov zmanjša število slabih bakterij v črevesju, ki povzročajo okužbe in vnetja. Zdrava črevesna flora pa je predpogoj za ohranjanje zdravja.

Kako torej probiotiki koristijo otroku? Pomagajo pri zaprtosti in driski, omilijo težave z refluksom in napenjanjem. Raziskave so pokazale tudi koristi na drugih področjih, kot npr. večja odpornost, zdrava ustna votlina, pomoč pri kožnih vnetjih oz. ekcemih. Probiotiki ugodno vplivajo tudi na nekatere težje zdravstvene težave, kot so:

  • sindrom razdražljivega črevesja
  • kronična vnetna črevesna bolezen (Chronova bolezen, ulcerozni kolitis)
  • driska povezana z jemanjem antibiotikov (npr. zaradi nevarne klice Clostridium difficile)

Pri teh težavah probiotiki seveda niso edino oz. glavno sredstvo zdravljenja, temveč pomoč ob predpisani terapiji.

Ali so probiotiki varni?

Probiotiki so prehransko dopolnilo in ne zdravilo, zato seveda niso podvrženi strogim protokolom testiranj. So pa varni za uporabo. Večina jih vsebuje naslednje bakterije: Lactobacillus, Bifidobakterije ali Saccharomyces boluardi oz. kombinacijo vseh treh vrst bakterij.

Izjemnega pomena je število bakterij v živilu; biti mora čim večje, saj vse bakterije nikakor ne preživijo poti do črevesja, še posebej zaradi želodčne kisline. Na jogurtih je pogosto zapisano število živih bakterij, ki so jih v času proizvodnje dodali v živilo, seveda pa se s časom število zmanjšuje.

Če želite otroku dajati probiotike, ni odveč posvet s pediatrom, ki bo znal svetovati glede izbire in doze za vašega otroka, še posebej zato, ker je na tržišču velika izbira, ki nam včasih otežuje odločitev. Probiotike lahko kupite v lekarnah, specializiranih trgovinah in preko spleta.

Če niste najbolj naklonjeni prehranskim dopolnilom, posezite po živilih, naravno bogatih s probiotiki kot so npr. jogurt, kefir, kislo zelje, kisle kumare, pinjenec, sirotka, kislo mleko – torej po fermentiranih živilih.

Kakor koli se odločite, bo zdravju vašega otroka samo koristilo. Zavedati pa se je treba, da probiotiki niso čudežno zdravilo, temveč dopolnilo za dobro počutje in ohranjanje zdravja.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor