Starši, vaši otroci bolehajo za pomanjkanjem narave

Jovan Memedović, televizijski voditelj in ustvarjalec priljubljene oddaje SASVIM PRIRODNO (povsem naravno) pravi, da skupaj s svojo ekipo niso samo ustvarjalci tv oddaj, ampak tako tudi živijo. Povsem naravno je dokumentarno potopisno obarvana serija o naravi, živalih in ljudeh, ki živijo z naravo. Njegova ekipa potuje po celem svetu. Bili so na Islandiji, Grenlandiji, Svalbardu, v Sibiriji, na Laponskem, Norveški, Tadžikistanu, Kirgizistanu itd. Njihov cilj je, da odnesejo kamero na mesta, kjer je bila le redko ali še nikoli in omogočijo glas tistim, ki se jih redko sliši, da zabeležijo območja, ki se jih redko vidi in da povejo zgodbe o načinu življenja, ki počasi izumira.

starsi-vasi-otroci-bolehajo-za-pomanjkanjem-narave

Z oddajo “Mestni otroci imajo eno ‘diagnozo’ – pomanjkanje narave” je Jovan Memedović začel na jutranjem programu RTS gostovati s svojimi oddajami Povsem naravno, katerih avtor in voditelj je sam.

“Dokazano je, da pomanjkanje narave povzroča:  pomanjkanje pozornosti za učenje, otroci niso samostojni, so šibki v komunikaciji. Vse to povzroča fizične pomanjkljivosti, slabo držo telesa, ploska stopala, slabšo imunost in nagnjenost k alergijam. Otroci, ki ne hodijo v naravo, so neaktivni in tako ne dobijo stimulacije, naravne izkušnje in  praktičnega učenja. Starši opažajo ta problem in potem na vrat na nos pošiljajo otroke na razne športne dejavnosti, vendar to ni to. Otroci potrebujejo naravo. Mi smo biološka bitja in šele, ko smo v naravi, smo tisto, kar smo.”

Ekipa oddaje Povsem naravno je naredila eksperiment in poskusila zbrati čim več mestnih otrok, da bi jih brez staršev odpeljali, najprej v eno vaško okolje, potem pa še v popolno divjino.

“Načrtovali smo, da bi to trajalo tri dni, a smo imeli že takoj nekaj težav, ker starši NE ŽELIJO pustiti svojih otrok kar tako v divjino – bojijo se, imajo strahove. Enostavno, osnovna značilnost starša je prevelika zaščitenost: ‘Ne, prehladil se bo’, ‘Ne, lahko bi se popraskal’ ali ne vem kaj se lahko zgodi itn.”

starsi-vasi-otroci-bolehajo-za-pomanjkanjem-narave-1

V novem delu svoje oddaje, ki jo je ob tej priložnosti najavil, Memedoviću v povezovanju otrok z naravo pomagata znani otroški pisatelj Uroš Petrović in dr. Ranko Rajović, predsednik srbske Mense: “Tega programa nisem izvedel sam, obstajajo ljudje, ki se na enak način s tem ukvarjajo – dr. Ranko Rajović in otroški pisatelj Uroš Petrović delata skupaj na tem, organizirata delavnice v vrtcih in drugih ustanovah, kjer prepričujeta starše in vzgojitelje, da otroci nujno potrebujejo naravo.”

Dr. Rajović pojasnjuje, kako pomanjkanje narave negativno vpliva na otroke. “Pri nas ima vsak drugi petletnik težave s fino motoriko, 70% jih ima ploska stopala in slabšo akomodacijo oči. Ko vse to sestavimo, imamo težave v šoli. Ko gre ta otrok v šolo, ne more brati dlje kot deset minut, ker ima motnjo pozornosti, ne more pisati kot bi moral in te težave pozneje mnogo, mnogo težje rešujemo. Zato je pomembno, da otrok ravno v teh prvih letih življenja, od sedmega, osmega, dvanajstega leta čim več časa preživi v stiku z naravo.”

“Fizični in duševni razvoj sta tesno povezana, eno brez drugega gre zelo težko. Znano je, da se med hojo da bolje razmišljati,” pravi Uroš Petrović, ki je otrokom med pavzami med fizičnimi napori postavljal uganke in zvita vprašanja.

“Ko otroke odpeljete v naravo, se vse rešuje tako enostavno. Oni so tukaj, pred vami, lahko jih opazujete, jih usmerjate, lahko reagirate,” pravi Memedović, zaskrbljen zaradi tega, da starševski strah otrokom odtujuje naravo. “Tako pazijo na svoje otroke, da gredo starši v skrajnosti – prepih, insekti, bojijo se celo, da jih bodo napadli medvedi ali volkovi.”

starsi-vasi-otroci-bolehajo-za-pomanjkanjem-narave-2

Zaradi te odtujenosti sploh ni bilo enostavno najti otroke, katerih starši bi privolili v to avanturo, pravi Ranko Rajović: “To so mestni otroci, a so radovedni in bi želeli iti in se preizkusiti, vendar smo imeli kar velike težave, ko smo sestavljali skupino, ker nekateri otroci niso želeli niti slišati o tem, da bi šli, da bi spali v šotorih. ‘Tam so žužki’, ‘Mogoče bo deževalo!’ ‘Kaj bomo jedli?’ Zelo redko danes vidimo otroke, ki bi hodili bosi, tukaj v naravi pa so bosonogi cel dan.”

Svoje gostovanje je Jovan Memedović zaključil s sporočilom za vse starše “Starši, to so vendar vaši otroci! Ne zapirajte jih, v naravi se jim nič ne bo zgodilo. Otroci potrebujejo popolno svobodo – ne samo enih poletnih počitnic ali nekaj dni,  poskušajte, da so čimbolj povezani z naravo skozi celo leto. Pomanjkanje narave ni bolezen, vendar bo nekega dne postala velika nesposobnost in nezmožnost, da bi lahko karkoli ustvarili. V bodočnosti bo država prepolna takih ljudi, na kar moramo biti pozorni,” je opozoril.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor