Plenični izpuščaj – kaj moramo starši vedeti

Plenični izpuščaj se pojavlja pri več kot 50% dojenčkov v prvem letu življenja. Običajno se pojavi v obliki blage rdečice na mestih, kjer se plenička dotika dojenčkove kože. V težjih primerih pa lahko plenični izpuščaj povzroči mehurčke, pikice ali ranice. Če se izpuščaj okuži, bo okuženo območje temno rdeče barve in otečeno. Rdeči madeži se lahko razširijo na dele kože, ki niso v stiku s pleničko.

plenicni-izpuscaj-kaj-moramo-starsi-vedeti

Kaj je plenični izpuščaj?

Plenični izpuščaj največkrat povzroča le nelagodje (draženje) na koži, ki nastane, če je plenička preozka, premočno stisnjena ali že dlje časa ni bila zamenjana. Tekstura nekaterih pleničk je pregroba za nežno dojenčkovo kožo. Prav tako stik z urinom ali blatom lahko povzroči kemijske reakcije, ki povzročajo draženje kože. Takšno draženje se še poslabša, če dojenček dobi drisko. Plenični izpuščaj lahko izzovejo tudi različna sredstva za pranje plenic, mehčalci, nekatere vrste pleničk za enkratno uporabo, vlažilni robčki ali milo, ki ga uporabljate. Prav tako lahko plenični izpuščaj povzroči uporaba plastičnih spodnjic, ki jih dojenčku oblečemo preko pleničke, saj zadržujejo vlago in toploto. Takšni pogoji so idealni za razvoj bakterijske ali glivične okužbe, ki lahko povzroči plenični izpuščaj.

Preprečevanje in zdravljenje pleničnega izpuščaja

Če pride do okužbe, se bo plenični izpuščaj tako na videz kot tudi klinično poslabšal. Za zdravljenje pleničnega izpuščaja je pomembno, da področje kože, ki ga pokriva izpuščaj, obdržimo čisto in suho. Pomaga tudi pogosto menjanje plenic ali da pa da ga pustimo brez njih. Najboljše je, da dojenčka pustimo brez pleničke kolikokrat je to mogoče. To omogoči koži, da se dobro posuši na zraku. V času dnevnega spanca pogosto preverite pleničko in če je mokra, jo nemudoma zamenjajte s suho. Dojenčki se namreč velikokrat polulajo, čim zaspijo.

Da bi čim bolj uspešno preprečili ali pozdravili plenični izpuščaj, si preberite nekaj konkretnih nasvetov:

 • Pleničko preverjajte vsako uro in jo zamenjajte čim vidite, da je ”uporabljena”;
 • Dojenčka pred vsakim menjanjem pleničke umijte z mlačno vodo; brez ali z blagim šamponom za dojenčke;
 • Koža naj se dobro posuši na zraku, preden boste namestili novo pleničko;
 • Uporabljajte kreme in masti za dojenčke na bazi cinkovega-oksida, da zaščitite dojenčkovo kožo pred vlago;
 • Izogibajte se uporabi plastičnih spodnjic;
 • Zamenjajte vrsto vlažilnih robčkov ali plenic ter šampona, ki ste jih do sedaj uporabljali (v kolikor se je plenični izpuščaj pojavil);
 • Če uporabljate bombažne pleničke, jih po pranju še dodatno prekuhajte za 15 minut,  tako boste izločili vsa pralna sredstva iz tkanine;
 • Ne uporabljajte otroškega pudra, saj ga dojenček lahko vdihne in tako pride v pljuča.

Če tudi ti nasveti ne bodo pomagali in če se izpuščaj pojavi ali še poslabša, se obvezno obrnite na pediatra, ki bo predpisal zdravljenje z ustreznim mazilom (kremo). Ni redkost, da se v primeru glivične okužbe lahko istočasno pojavi tudi soor,  glivična okužba ustne votline, ki jo povzroči kandida. V tem primeru je potrebno obe okužbi zdraviti istočasno.

Kdaj obiskati pediatra?

 • Če se plenični izpuščaj pojavi v prvih šestih tednih dojenčkovega življenja;
 • Če nastanejo mehurčki in/ali majhne ranice;
 • Če dojenček dobi povišano telesno temperaturo;
 • Če dojenček izgublja težo in slabše je kot sicer;
 • Če se pojavijo otekline ali izpuščaji na predelu vnetja;
 • Če se izpuščaj razširi na druge dele kože (roke, lica ali glava);
 • Če se stanje ne izboljša po 7-ih dneh po pojavu pleničnega izpuščaja.

Ko se pojavi plenični izpuščaj, je potrebno nemudoma reagirati in poskušati zaustaviti proces v samem začetku. Najboljši nasvet je hkrati tudi najenostavnejši – pogosto in redno menjanje pleničke.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Mamana

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor