Mamine dlani

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Da boste lažje razumeli spodnji zapis, vam svetujemo, da preberete še oba predhodna:

Piše Andreja Semolič

Mamine dlani so otrokov prvi varen okvir in polje doživljanja razvoja in sinhronizacije. V dojenčku delujejo naravne sile življenja, ki mu sporočajo kako naj reagira na premike. Zato so mamine dlani okno v svet, ki nudijo. Nudijo tem silam v otroku, da delujejo.

Prav zato se je dobro spoznati s temi silami narave razvoja in svojim načinom opore in nege, ki jo nudimo. Zato je dobro vedeti, kako zares skrbno nego in ljubezen nudimo. Dobro je razumeti, kako se zares ljubeče čutenje nudi skozi dlani in odnos.

Dlan naj:

  • povabi in ne grabi
  • čaka in ne sili
  • varuje in širi okolje in ne stiska in ovira zagone razvoja
  • zadržuje in ne blokira
  • popušča in ne zavira
  • sprejema in ne vleče

Sicer jubeče čutimo, a s telesom tega mnogokrat ne nudimo. Skozi naše dlani dojenček zaznava življensko dinamiko. Njegovi preživetveni mehanizmi se skozi naše dlani bodisi aktivirajo in integrirajo ali tudi dezintegrirajo. Kadar so naši prijemi togi, stiskajo in vodimo v smereh, ki so ugodne le staršu, a otroku povsem zaradi biomehanskih zakonitosti naravnega razvoja ne. Takrat otrok ne zmore aktivirati razvoj v vsej dani meri. Takrat pravzaprav povsem nevede oviramo otrokov zdrav funkcionalen razvoj, pa si tega v bistvu ne želimo. Prijemi so pravzaprav po nepotrebnem togi, prsti stiskajo in oddajajo negotovost in strah, ne glede na naše ljubeče želno negovanje.

Ko še ne vemo, ne zaznamo njegovega togega telesa, stisnjenih pesti, nazaj ukrivljene hrbtenice in druge znake, preko katerih otrokovo telo spontano zakrči. Z vstrajnim takšnim načinom, otrok le tega sprejme za povsem dobrega in mu postane to pot njegovega konstrukta organiziranja delovanja in usklajevanja tako mišic kot okostja v procesu organizacije. Posledično skozi prostost v sklepih in vzpostavljeno kinetično verigo, dojema polje varnosti in funkcionalnosti v okrnjeni meri.

Ko sprostimo napetost, ki jo zaznamo v mehkih zapestjih in volnih dlaneh, ki se lahkotno upogibajo in sočasno nudijo čvrstost in stabilnost smeri v raznih prenosih, dvigih, pestovanju, odlaganju….

Mehkobo dlani in čutnost lahko reorganizirate z naslednjo vajo:

Za začetek pogladite svoji dlani, tako da podrsate eno ob drugo. Med tem opazujte sami sebe kako to izvajate. Kakšen je vaš način, ritem, kam so usmerjeni prsti.

Za trenutek prenehajte in samo pogladite svoji roki, druga ob drugo in zaznajte kako to naredite. Zdaj sklenite dlani tako, da so prsti in dlan tesno skupaj. Tako začnite skupaj premikati obe dlani, pazite na to, da se stikata ves čas in neprestano.
Med tem opazujte kako naredite te premike, kje se premikate. Opazujte kje so napetosti v vašem telesu. Zaznajte koliko med tem povečujete pritisk med dlanema ali pa ga morda izgubljate. Raziskujte kako bi ohranili dlani v nenehnem stiku in ob tem čutili mehkobo.

Zaznajte kje se še lahko premikate, v katerem delu telesa lahko ustvarite premik, da se vaši dlani skupaj premaknejo še vse tam kjer še niste bili.

Koliko prostora si dovolite raziskati? Kaj se dogaja v vaših ramenih, komolcih? Koliko dovolite prsnemu košu, da se odziva in si dovolite več premika, med tem pa dlani ostajata skupaj, prsti v stiku in iztegnjeni. Ali med tem zadržujete dih? Kako dihate? Kako ste izbrali ritem dihanja in premikanja? Kako vam je ugodno? Ste raziskali vse možnosti, še bolj ugodnega položaja’ Morda vas kaj zadržuje? Opazujte se kje? Koliko možnih načinov poti premikanja dlani lahko odkrijete? Kdaj ste zadovoljni z raziskanimi možnostmi? Koliko si dovolite raziskati vse možnosti in kako veste, da ni še kakšna? Kaj vas zadržuje, da ne raziščete širše in dlje?
Ko imate dovolj in ste od pozornosti na sami sebe kar utrujeni, se ustavite. Izdihnite in zaznavajte utrip v telesu, v dlaneh? Zaznavajte vpetost v trenutek znotraj sebe.

Če čutite, da še niste raziskali vse, kar vas zanima, nadaljujte. Če ste s tem zadovoljni, končajte.

Za konec zopet pogladite dlani, kot na začetku. Opazujte utrip v sebi, čutnost. Zaznavajte razlike v sebi med začetkom in koncem istega drsenja dlani ob dlan. To izkušnjo primerjave v sebi lahko obdržite, jo znova prikličete. Lahko jo tudi opustite. Vaša je. Prepustite se zaznavanju lastnega utripa in vedite, da vse kar naredite in ob tem čutite, je najboljše, je vaše in to ste vi sami. Tudi če vas takšno raziskovanje zaznavanja ne interesira dovolj, da bi sploh začeli.

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor