Pozitivne afirmacije kot uvod v pozitivno komunikacijo

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Pozitivne afirmacije

Piše Ivana Šolc

Afirmacije se začnejo v primarnem odnosu oz. v družini

Otrok se o tem, kakšen je svet in kakšni so ljudje, ter predvsem kdo in kakšen je on, nauči v primarnem odnosu. V odnosu, v katerega se rodi.  Način, kako se starši vedejo drug do drugega in predvsem, kako se vedeta do njega, je kot neke vrste afirmacija (potrditev), ki se zapiše direktno v njegovo desno hemisfero in implicitni, nezavedni spomin. Ta je namreč edini, ki že deluje do 18. meseca. Vsako čutenje, ki je lahko ljubezen, sočutje, veselje, bližina, ali pa žalost, sram, odtujenost, nesprejemljivost, se zapiše v vsako celico njegovega nezavednega spomina.  In vse to, kar je občutil, zanj postane resnica. Resnica, ki so mu jo preko odnosa prikrojili drugi, predvsem mama in oče. Šele po 18. mesecu se začne razvijati tudi leva hemisfera in zavestni, eksplicitni spomin, ki pomaga logično ovrednotiti svet. Žal  se logična opredelitev  največkrat ne ujema s tisto, ki je zapisana v desni hemisferi, v implicitnem spominu. Zato je pomembno, da  v tem odnosu začuti dragocenost samega sebe.

Zgodnje afirmacije so temelji, na katerih otroci zgradijo svoje dojemanje samega sebe in sveta, ki jih obdaja

Te afirmacije ali potrditve se močno zapišejo in vodijo otrokovo doživljanje sveta in odnosov tudi v odraslosti. Afirmacije mu pravijo oz. potrdijo to, kar se je naučil v svoji primarni družini. So kot filter, skozi katerega dojema sebe in svet. So kot neke vrste magnet, saj pritegnejo točno takšne okoliščine in točno takšne ljudi, ki mu odgovorijo na vprašanja, za katere je dobil odgovore že v svojem otroštvu. Ali je vreden ljubezni, ali so njegove potrebe dovoljene, ali so odnosi vir strahu in hladu, ali ljubezni ter sprejemanja. Ter ali je vreden spoštovanja, lepe kariere in konec koncev ali je vreden živeti svobodno in kreativno.  Namreč, če so bile njegove potrebe zadovoljene v otroštvu, bo tudi lažje vplival na druge in bil bolj uspešen v svetu, ker je bil že uspešen pri klicanju svojih staršev. Verjel in prepričan bo v to, da so njegove ideje vredne. Lahko bo vstopal in vzpostavljal ljubeče odnose ter tudi vedel, da je to edino kar mu pripada, zato, ker je dobil takšno izkušnjo ob svojih starših. Lahko bo poskrbel za svoje lastne potrebe, ker so starši poskrbeli za njegove. Lahko bo empatičen do drugih, ker se je ob svojih starših naučil, da ko je bil v stiski, so se na to njegovo stisko odzvali.

Starši imate neverjetno moč, zato naj vaši otroci ob vas začutijo, da so vredni in ljubljeni

Tako je. Starši imate neverjetno moč. Če želite resnično pozitivno vplivati na otrokovo samopodobo, na čutenje njega samega, na primarni občutek, kako enkraten in poseben je, in da je cel svet lahko na njegovih rokah, mu povejte, koliko ga imate radi, koliko vam pomeni in kako je čudovit.

Z ljubečim odnosom gradite otrokovo samozavest in pozitivno samopodobo

Četudi si bo kasneje v odraslosti govoril, ponavljal pozitivne afirmacije oz. misli na zavestni ravni (npr. »Sem ljubljen.«, »Moj notranji potencial je neuničljiv. Čakajo me same dobre stvari.«, »Sem sijoče bitje, ki življenje zajema z veliko žlico«), ne bodo te nikoli imele takšne moči, kot ga ima odnos, preko katerega svojemu otroku dajete primarni občutek vrednosti in ljubljenosti. Enostavno zanj ne bodo delovale, saj so tiste afirmacije, ki so zapisane v desni hemisferi v implicitnem spominu močnejše, in bo v njih nezavedno verjel lahko tudi svoje celotno življenje.

Čarobne besede

Otroci so pravi mojstri Zakona privlačnosti. Živijo v sedanjem trenutku, tukaj in zdaj, se ne obremenjujejo s preteklostjo ali prihodnostjo. Starši lahko otrokom pomagamo, da ohranijo svojo čarobno pozitivno naravnanost in da na sebe kot magnet vežejo vse pozitivne energije okolja. Kako? Tako, da jih že od malega naučimo, da uporabljajo pozitivne besede, ki imajo čudežno moč:

»Rad se imam in se spoštujem.«

»Vsak dan me čakajo nove, čudovite dogodivščine.«

»Žarim in sijem od veselja.«

»V svojem srcu čutim toplino brezpogojne ljubezni.«

»Čudovit sem, ker sem jaz. Jaz sem edinstven!«

»Vsak dan je nova priložnost. Življenje je zabavno.«

»Sprejet sem in ljubljen.«

»Verjamem vase in v svoje sposobnosti.«

»Popoln sem takšen, kakršen sem.«

»Vsak dan se trudim po najboljših močeh.«

»V meni je pogum.«

»Odpiram srce in se veselim vsega novega, ki prihaja.«

»Ponosen sem nase. Zmorem vse.«

»Vesele misli mi pomagajo, da se počutim kot sonček.«

»V sebi skrivam neverjeten mavrični zaklad.«

»Moj potencial je neskončen.«

»Sem ustvarjalen in vem, da lahko uresničim svoje sanje.«

»Nasmejan obraz in vesele, prijazne besede so najlepša darila, ki jih lahko podarim svoji družini in svojim prijateljem.«

»Odslavljam grde misli in se veselo zazrem v prihodnost.«

»Hvaležen sem za svoje brezhibno zdravje.«

»Poln sem pozitivne energije in navdušenja.«

Ivana Šolc

Ivana Šolc

Ime mi je Ivana Šolc. Prihajam iz Italije oz. bližnjega Trsta, vendar že vrsto let živim in delam v Sloveniji.

V Novi Gorici vodim učni studio za otroke, kjer imam več kot 100 rednih tečajnikov.

Lani novembra je izšla moja knjiga za otroke »Mavrični zaklad«, ki predstavlja pravljični uvod v mavrični svet čustev. Knjiga poudarja pomen čustvenega opismenjevanja otrok, pozitivne komunikacije in uporabe pozitivnih afirmacij, predvsem pa želi vse starše  in ostale odrasle, ki so kakor koli prisotni v življenju otrok, ozavestiti, da ima vsak otrok samo eno otroštvo, odrasli pa pustimo za seboj dragocen odtis, ki naj bo poln ljubezni.
Ivana Šolc
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor