Naučite svoje otroke veščine poslušanja

Mislite, da je poslušanje lahko in da tega ni potrebno otroke posebej učiti? Razmislite še enkrat.

Naučite svoje otroke veščine poslušanja

Kaj je pravzaprav veščina poslušanja?

Dobra komunikacija je odvisna od veščine poslušanja in odrasli to tudi vemo. Pa vendar, ko postanemo starši, vlagamo vso energijo v to, da bi otroci čimbolj zgodaj in čimbolj pravilno spregovorili, pogosto pa pozabljamo pomembnost poslušanja. Poslušanje pa je veščina, ki se jo nauči in izpopolnjuje.

Še vedno niste prepričani v to, da je poslušanje zelo pomembno? Albert Merharbiam je izvedel raziskavo, v kateri je dokazal, da verbalna komunikacija predstavlja samo 7 % komunikacije. Preostalih 93% se nanaša na barvo in višino glasu, obrazno mimiko in govorico telesa.

Kako torej poslušati?

Poslušati je treba aktivno in se osredotočiti na osebo, ki govori. Prekinjanje ni dovoljeno, prav tako tudi zaključevanje stavkov namesto nje. Točno tako, kot ko se pogovarjamo z odraslimi. Vsi mi pa želimo otroke pripraviti na delovanje v odraslem svetu, kajne?

Zakaj je pomembno razvijati umetnost poslušanja?

Kolikokrat morate nekaj ponoviti otroku, da bi vas sploh slišal? Umetnost poslušanja je pomembna življenjska veščina, na žalost pogosto pozabljena in zapostavljena in zato jo moramo otrokom pomagati izboljšati. Dobra komunikacija je predpogoj za zdrave odnose – poslovne in zasebne. Pravzaprav vse naše odnose tudi gradimo preko komunikacije.

Kdaj začeti?

Ko gre za veščino poslušanja, ni starostne omejitve, razen seveda to, da je bolje začeti prej kot kasneje. V zgodnjem otroštvu malčki skozi igro pridobivajo znanje in spretnosti, ki jih bodo v življenju uporabljali.

Igre

Predstavljamo vam tri igre, ki bodo pri vašem otroku na zabaven način izboljšale sposobnost poslušanja.

Igra kričanja

Vsi vemo, kako pomembno je brati otrokom in kako imajo oni to radi. Zakaj ne bi tega izkoristili? Izberite priljubljene slikanice, ena od njihovih značilnosti je pogosto ponavljanje ene in iste besede. Dogovorite se, da naj vaš otrok glasno zavpije besedo vsakič, ko v besedilu naletite na katero od pogosto ponavljajočih besed. Otroci imajo kričanje radi, vi pa boste kmalu opazili, kako bolj pozorno poslušajo, ko berete.

Tok tok igra

Za to igro potrebujete več figuric živali. Zberite jih na kup pred otrokom, potem pa ga prosite, da naj se obrne. Medtem ko je malček obrnjen s hrbtom, ena od živalic iz kupa potrka tok tok. Otrok mora vprašati: “Kdo je?” Vi pa se s posnemanjem glasov potrudite razložiti, katera žival je to (ta žival se oglaša hov hov). Otrok mora uganiti, za katero žival gre. Kasneje, ko otrok osvoji več besed, naredite igro težjo (ta divja žival je kralj džungle), dokler otrok ne bo uganil, katera je to žival. Ta igra razvija veščino poslušanja in sposobnost izločevanja neustreznih odgovorov. Otrok že ve, katere živali so v kupu, tako da ko pozneje, ko je otrok že večji, za žival rečemo, da je divja in da je mesojed, bi otrok moral vedeti, da ni pes …

Priljubljena pesem

Otroci imajo radi pesmi. Uporabite priljubljeno pesem in jo obogatite z dodatnimi aktivnostmi. V nekem delu se obrnite okoli sebe, v drugem tolcite po kolenih ali pa plešite indijanski ples. Pesmica “Ko si srečen” je odličen primer tega. Otroci do tretjega leta starosti običajno še ne razlikujejo med levo in desno stranjo, lahko pa tudi to vključite v igro in vadite z njimi.Uživajte v odraščanju

Jelena

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor