Kako biti boljši starš: štiri z raziskavami podprte skrivnosti

Če želite samosvojega otroka, ki ima notranji moralni kompas, je značajen in ima domišljijo, preberite te nasvete. Adam Grant je profesor na Pensilvanski univerzi in pisec knjige  Give and Take: Why Helping Others Drives Our Success. V tej knjigi Grant podaja tudi znanstveno podprte nasvete za starše, ki želijo, da njihovi otroci postanejo dobri ljudje.

kako-biti-boljsi-stars-stiri-z-raziskavami-podprte-skrivnosti

Vprašajte otroka: “Kaj bi Harry Potter naredil?”

Po Adamovem mnenju so starši odlični vzorniki, ko gre za temeljne vrednote, ne pa tudi ko želite, da otrok postane samosvoj. Ljudje, ki jih odlikuje edinstvenost, vzornike običajno najdejo v junakih romanov, ki svojo domišljijo razvijajo skozi izpolnjevanje nalog.

“Mislim, da resnično  podcenjujemo pomembnost teh zgodb,”pravi Grant. “Včasih literatura spodbuja več domišljije kot realnost.”

Junaki, ki jih otroci občudujejo, lahko vplivajo celo na spremembo prehranjevalnih navad. Raziskovalec Brian Wansink iz Univerze Cornell je ponudil otrokom jabolka in ocvrti krompir in jih vprašal “Kaj bi pojedel Batman?”. In otroci so izbrali jabolka. Tudi če bi rekel, da bi Batman izbral krompirčke, bi na koncu vseeno vzeli jabolka, kar znanstveniki pojasnjujejo z dejstvom, da jih je vprašanje spodbudilo, da premislijo o svojem izboru.

Naj vam bodo vrednote pomembnejše od pravil

Raziskave kažejo, da v družinah povprečno obstaja šest pravil, ki naj bi se jih otroci morali držati. Vendar pa se v družinah z zelo ustvarjalnimi otroki v povprečju spoštuje eno samo pravilo!

Ko poudarjate vrednote, namesto pravil, potem se postavlja vprašanje dobrega in slabega, ne pa dovoljenega in nedovoljenega. Tako otroci ponotranjijo etiko in lahko sami postavljajo meje.

“Otrokom morate postaviti neke meje, ne pa tudi nastopati s stališčem :”tako je, ker sem jaz tako rekel,” ker tako otroci nimajo priložnosti poseči po vrednotah, da bi sprejemali odločitve,” pravi Grant.

Hvalite karakter, ne dejanj

Naslednjič, kot otrok naredi kaj dobrega, ne hvalite njegovega dejanja, ampak mu recite, da je dobra oseba. Tako bodo otroci dobroto dojeli kot odliko svoje osebnosti in se bodo tako vedli tudi ob naslednjih priložnostih.

Dobrota bo tako postala del njihove identitete, zato bo naslednjič, ko se vprašajo “bi to delil z nekom? ali “a bi pomagal?” sledil spontani odgovor “seveda, jaz sem takšen”.

Ta metoda deluje tudi pri obratnih primerih, zato morate namesto “ne goljufaj” otroku reči “ne bodi goljuf” in goljufanje se bo dobesedno prepolovilo, svetuje Grant.

Kaj se zgodi, če otroke zaprosite, da bodo vaši pomočniki namesto da vam pomagajo? Možnosti, da vas poslušajo, povečate za 29 %.

Pojasnite, kako slabo vedenje vpliva na ostale

Celo v drugi svetovni vojni so ljudje, ki so bili vzgajani z pojasnjevanjem škodljivih vplivov slabega vedenja pogosteje tvegali svoje življenje pri reševanju Judov od holokavsta.

Ko kaznujete otroka zaradi slabega vedenja, je velika verjetnost, da otrok ni razumel, zakaj je njegovo vedenje bilo slabo. Pomembno je, da otroku pojasnite, da tako vedenje slabo vpliva na ostale, da mu predstavite bolečino, ki jo je drugi otrok doživel, ko je dobil udarec, ” pravi Grant.

Tako otroci razvijajo sočutje in sram. To pa sta, pravi Grant, kralj in kraljica morale. Sočutje vas spodbuja, da popravite napake, ki ste jih naredili, da bi zaustavili trpljenje. osramočenost bo pripomogla, da ne želite, da se dogodek ponovi in da ste ponovno obremenjeni s slabimi občutki. Različne raziskave kažejo, da so ljudje, ki občutijo krivdo, boljši vodje in boljši prijatelji, pravi Grant.

Adam Grant zaključuje z nasvetom, da se ni treba toliko obremenjevati z vprašanjem “kaj naj naredim, da bo otrok samosvoj,” ker se vsak otrok rodi s potrebo po postavljanju vprašanj, raziskovanju in ustvarjanju. Pomembno je le, da mu tega ne preprečimo.

Ni torej pomembno, da vi zanetite ogenj, pomembno je, da ga ne zadušimo.

Eric

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor