Najpomembnejše, kar lahko naučite svojega otroka

Najpomembnejše, kar lahko naučite svojega otroka

 »Zmeraj, ko sem svojega novorojenčka držala v rokah, me je prešinila misel, da vsaka beseda in vsako dejanje, namenjeno njemu, ne vpliva samo nanj ,ampak na vse ljudi, ki jih bo v življenju srečal. In ta vpliv ne bo trajal samo dan, mesec ali leto, temveč za vse večne čase. Zelo vznemirljiva in hkrati strašljiva misel za novopečeno mati.«  – Rose Kennedy

Večina staršev jemlje zelo resno svoje učiteljsko poslanstvo. Otroke učimo barve in abecedo, povemo jim, da je treba počakati na vrsto, razložimo jim kaj je prav in kaj narobe.

Toda velikokrat se niti ne zavedamo, da jim s svojim zgledom predajamo veliko pomembnejše nauke: kako obvladovati svoja čustva in svoje vedenje. To je osnova čustvene inteligence, ki veliko bolj vpliva na kvaliteto življenja kot pa inteligenčni količnik.

Ko se odrasli prepirajo med sabo in vpijejo eden na drugega, odlašajo z delom, ki jim ne diši, trošijo denar, ki ga sploh nimajo ali posegajo po raznih substancah, da ublažijo svoje bolečine – to je samo nekaj primerov nezmožnosti obvladovanja svojih čustev. Večina nezadovoljstva s situacijo, v kateri se ljudje znajdejo, izhaja iz napačnih odločitev in neprimernega rokovanja s čustvi in občutki.

Ali ne bi bilo čudovito, če bi lahko otroku podarili zmožnost samoobvladovanja in ustreznega ravnanja s svojimi čustvi, ko se znajde pred izkušnjo ali težko življenjsko situacijo?

Otroci se naučijo ravnati s svojimi čustvi in občutki tako, kot vidijo, da ravnajo njihovi starši. Zato je zelo pomembno, da starši

  • ohranijo mirnost in zbranost, ko se otrok razburi
  • odprto sprejemajo otrokova čustva, tudi če je potrebno postaviti meje
  • odreagirajo na otrokov jezni izbruh sočutno in razumevajoče, tako da lahko otrok izrazi ves strah in skrbi, ki se skrivajo v njem

Raziskave so pokazale, da se otroški možgani preko tega procesa naučijo pomiriti. Sčasoma razvijejo strategije in kompetence, ki jim pomagajo, da se pomirijo v stresnih situacijah.

Strokovnjaki imenujejo ta proces ‘trening čustev’. Lahko pa ga poimenujemo tudi brezpogojna ljubezen, ki jo potrebuje čisto vsak otrok:

  • ko starši razumejo, da je neprimerno vedenje izraz močnih čustev, ki jih otrok ne zna drugače izraziti
  • ko starši poslušajo, tudi če je situacija težka in neprijetna in otroka ne pošljejo v sobo, da se pomiri in prične primerno vesti
  • ko starši ob otrokovem jeznem izbruhu ne znorijo še sami ampak se odzovejo s vprašanjem »Kako ti lahko pomagam?«
  • ko starši otroku pomagajo, da se spopade s svojimi čustvi in jih razume. Lekcijo o primernem vedenju pa prihranijo za čas, ko se čustva pomirijo.

Ko starši uspešno obvladujejo svoje odzive in vedenje ter sprejemajo tudi otroka z vso njegovo paleto čustev, potem je tak otrok na dobri poti, da se bo znal primerno vesti in odzivati. Tudi v obdobju najstništva je vez med starši in otroki veliko bolj pristna in globoka. Taki otroci se znajo pomiriti in uspešno obvladovati stres tudi v odrasli dobi.

Brezpogojna starševska ljubezen je ključna za razvoj čustvene inteligence pri otroku. Otrok, ki čuti, da ga starši brezpogojno ljubijo, sprejemajo in mu stojijo ob strani, ne glede na vse, nima težav z izražanjem čustev in vedenjem. Tak otrok odraste v osebo, polno ljubezni do sebe in drugih, ima svoj pogled na svet in svoj notranji moralni kompas, s svojo prisotnostjo pa izraža zaupanje in moč.

Se vam zdi to vznemirljivo? Prepričana sem, da si vsak starš želi, da njegov otrok odraste v srečno in samozavestno osebo. Zato je obvladovanje čustev in primerno vedenje resnično najpomembnejša stvar, ki jo lahko naučite svojega otroka.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor