Zakaj imajo “leni starši” srečne družine

Kako začnemo učiti otroka? Prvo pravilo: pusti ga na miru. Drugo pravilo: pusti ga na miru. Tretje pravilo: pusti ga na miru.

zakaj-imajo-leni-starsi-srecne-druzine

Ure baleta, tenisa, klavirja, angleščine, obiski igralnic in prijateljev. Danes je sodoben starš v nenehnem hitenju, da bi otrokom omogočil čim več in v strahu, da ne dela dovolj, da bi svojim potomcem zagotovil zlato bodočnost. Če se prepoznate v tem opisu, vam bo koristilo izvedeti več o lenem oz. neaktivnem starševstvu.

Tom Hodgkinson je avtor knjige in bloga The Idle Parent (Neaktivni starš), v katerih spodbuja starše, da na neaktiven način pristopajo k starševstvu. Starši so namreč prepričani, da bo za otroka najbolj koristno, če jih stalno zabavajo, jim izpolnjujejo želje in delajo vse, da bi jim omogočili veliko paleto aktivnosti. A ko na njihovo  zabavo ne mislijo starši, so tukaj televizorji, računalniki in igrice.

V čem je problem?

Tom Hodgkinson pravi, da vse te aktivnosti predstavljajo za že zelo zasedene starše dodatno obremenitev (denarno in časovno). Poleg tega imajo še en negativen vpliv na otroke, saj postajajo nesposobni skrbeti zase in se sami zabavati. Ko stimulacija pride od zunaj- naj bo to novi tečaj, računalnik ali televizija, otroci izgubljajo sposobnost kreiranja lastnih iger, pozabijo, kako se igrati.

Preveč stimulirani otroci pričakujejo konstantno zabavo in zabavljače. Potem se človek začne spraševati “Kaj se je zgodilo z njihovo domišljijo?”

Kaj ukreniti?

Hodgkinson predlaga enostavno rešitev, ki bo tem družinam olajšala življenje in ga pocenila, ki bo v otroško življenje prinesla zadovoljstvo,  ki bo otroke naredila samozadostne in jim bo pomagala, da bodo postali srečni. Otroci, ki so sami sebi dovolj, znajo sami kreirati svoje življenje in niso odvisni od mame, očeta ali nekoga drugega.

Rešitev se po njegovo imenuje “neaktivno oz. leno starševstvo” in verjame v stavek “pustite otroke pri miru”.

Zasedenemu staršu lahko ta ideja prinese nasprotje njegovemu instinktu. Mar nam ne govorijo vedno, da moramo delati več in ne manj? Vsak starš je v nekem dvomu, da ne dela dovolj ali da vse dela narobe in da je treba delati več in bolje. Vendar, če se preveč vmešavamo v vse, našim otrokom ne dovoljujemo, da bi se sami učili in rasli. Preveč zaščiten otrok ne bo znal skrbeti zase.

zakaj-imajo-leni-starsi-srecne-druzine-2

Kaj je neaktivno starševstvo?

Neaktivno starševstvo je obnašanje, ki zagotovo vodi do uspeha, pravi Hodgkinson. Manj dela za vas in hkrati boljše za vašega otroka,  za uživanje v vsakodnevnem življenju in tudi za osebno neodvisnost in sposobnost.

Seveda neaktivno starševstvo ne pomeni zapostavljanje otrok in puščanje, da lahko počnejo, kar želijo ali kar jim pade na pamet. Naj zveni še tako neverjetno, vendar je neaktiven starš zelo odgovoren starš. Predvsem zato, ker cela njegova neaktivnost temelji na spoštovanju otroka in zaupanju v to malo bitje.

Neodgovoren starš, nadaljuje Hodgkinson, je tisti starš, ki otroka sprehaja od ustanove do ustanove in ga prepušča zabavljačem ali virtualnemu svetu. Cilj družine je biti skupaj. Zaradi tega se je treba osvoboditi prekomernega dela in nepotrebnih izhodov in več časa preživeti z družino.

Kaj to pomeni v praksi?

Ne mislite, da je lahko biti neaktiven starš. Nasprotno. Enostavno je vključiti televizijo in pustiti otroke, da se igrajo na računalniku. Da jim ne dovolimo, da vključijo te aparate, je tisto, kar izziva prepir. Težko je nagnati otroke  na dvorišče, da bi se tam igrali, medtem ko moledujejo za igrice. Ampak samo nekaj minut po tej krizi boste videli, kako se otroci zunaj lepo in zadovoljno igrajo.

V starševstvu ni prostora za mučenike. Zamislite si, da se žrtvujete iz dneva v dan, da bi na koncu imeli nervoznega, nezadovoljnega in jeznega otroka. Mislite nase, pravi Hodgkinson. Sreča staršev je na prvem mestu, saj “ko so starši srečni, so tudi otroci srečni”.

zakaj-imajo-leni-starsi-srecne-druzine-1

Nekaj konkretnih načinov, kako to doseči:

  • Omejite aktivnosti vašega otroka na en ali dva dneva tedensko – ali na število, ki daje pravo ravnotežje vaši družini.
  • Razmislite o tem, kako vsakodnevna rutina in obveznosti vplivajo na vas. Organizirajte dneve tako, da bo vaš otrok vedno imel dovolj časa za prosto igro.
  • Ne bojte se otroku povedati, da se ne more ukvarjati z neko aktivnostjo ali mu pojasniti, da je potreben kompromis.
  • Zvečer jejte skupaj kot družina, ker se na ta način lahko spodbuja pogovor o minulem dnevu.
  • Izključite televizijo ali računalnik in pošljite otroke ven.
  • Zapomnite si, da pravila niso enaka za vse otroke – otroci so pogosto zelo različni.
  • Bodite kreativni. Pripravite škatlo naključno izbranih varnih predmetov (žogo, košarico, nalepke) in mu jo postavite v sobo, da se bo igral z njimi.
  • Naj vam bo spanje prioriteta (posebno pri majhnih otrocih). Vse družine so srečnejše, če so starši spočiti.
  • Poskusite s kampiranjem. Na kampiranju je vedno dovolj časa, prostora in inspiracije za dobro igro.

The Telegraph

Ocena:
[Skupaj: 32 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor